Η Εκκλησία της Κύπρου ανέκτησε κυπριακά κειμήλια από το Ντύσελντορφ (23 Μαΐου 2016)

Η Εκκλησία της Κύπρου ανέκτησε κυπριακά κειμήλια από το Ντύσελντορφ (23 Μαΐου 2016)

Τον περασμένο Μάρτιο σε δημοπρατικό οίκο της γερμανικής πόλης του Ντύσελντορφ εντοπίστηκαν δύο κυπριακά κειμήλια με σκοπό την πώληση τους σε δημοπρασία στις 16 Απριλίου 2016. Πρόκειται για την εικόνα του Αγίου Τρύφωνα 53,7Χ40εκ. προστάτη των κηπουρών που αγιογραφήθηκε στην Κύπρο από αξιόλογο αγιογράφο της σχολής του Ιωάννου Κορνάρου και παλαιό ασημένιο σταυρό λιτανείας.

Ο Άγιος Τρύφωνας (φωτ.1) εικονίζεται μετωπικός από την μέση και πάνω, μέσα σε χρυσό φόντο με φυτικό περίγυρο. Φορεί κόκκινο ιμάτιο και μπλέ χιτώνα. Στο δεξί του χέρι κρατάει τον εσταυρωμένο, κλαδευτήρι και κλαδί φοίνικα. Στο αριστερό του χέρι κρατεί λευκή χήνα και ενεπίγραφο ειλητάριο με απόσπασμα ευχής για την προστασία των κήπων. Στο κάτω μέρος της εικόνας αναγράφεται τμήμα της προσευχής του Αγίου κατά των παρασίτων και κατά των εντόμων που μαστίζουν τους κήπους, τα αμπέλια και τα περιβόλια. Τέλος αναγράφεται η κατασκευή της εικόνας επί αρχιεπισκοπίας του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού και η ημερομηνία κατασκευής 1820 (αωκ). Είναι γνωστό ότι την περίοδο αυτή το νησί μαστιζόταν όχι μόνο από την τουρκική δουλεία αλλά και από σμήνη ακρίδων που στο πέρασμα τους κατέτρωγαν την πράσινη βλάστηση με καταστροφικές συνέπειες για την γεωργία. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός παρήγγειλε την κατασκευή μεγάλου αριθμού εικόνων του Αγίου Τρύφωνος προστάτη των κηπουρών και την γεωργίας τις οποίες και μοίρασε σε ναούς όλης της Κύπρου ώστε να έλθει ο Άγιος αρωγός κατά της μάστιγας της ακρίδας. Η εικόνα βρισκόταν τοποθετημένη σε ναό της κατεχόμενης Κύπρου και μετά την τουρκική εισβολή κλάπηκε και εξάχθηκε παράνομα από το νησί για πώληση.

Το δεύτερο αντικείμενο είναι ασημένιος σταυρός λιτανείας (φωτ.2) ύψους 45,5Χ20εκ. του 19ου αιώνα. Στην εμπρόσθια όψη εικονίζεται η Σταύρωση του Χριστού. Στις τέσσερεις γωνίες εικονίζονται τα ζωόμορφα σύμβολα των τεσσάρων ευαγγελιστών. Στην πίσω πλευρά εικονίζεται η Βάπτιση του Χριστού. Δεξιά από τον Χριστό στέκεται ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, στα αριστερά άγγελος στην άνω πλευρά ο Θεός Πατέρας και στην κάτω ποτάμιο κήτος που συμβολίζει τον Ιορδάνη ποταμό. Είναι έργο πολύ καλής τέχνης που κοσμούσε Αγία Τράπεζα κατεχόμενου ναού. Μετά την τουρκική εισβολή πήρε τον δρόμο  της παράνομης πώλησης του στα παζάρια ξεπλύματος κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών.

Μετά τον εντοπισμό τους η Εθνική Επιτροπή Πάταξης Σύλησης και Διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομίας στην συνεδρία της στις 4 Απριλίου 2016 αποφάσισε όπως προχωρήσει στην διεκδίκηση των δύο κειμηλίων μέσω της καταγγελίας της υπόθεσης στην Europol. Δυστυχώς μέχρι την ημέρα της δημοπρασίας (16 Απριλίου) η γερμανική αστυνομία δεν προέβη για άγνωστους λόγους στην κατάσχεση και επιστροφή των δύο κειμηλίων. Γι’ αυτό και η Εκκλησία της Κύπρου διεκδίκησε και με επιτυχία ανέκτησε κατά την δημοπρασία τα δύο αυτά κειμήλια. Τα παρέλαβε στις 17 Μαΐου ο Διευθυντής της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος. Φυλάσσονται επιμελώς στο Γραφείο της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στις Βρυξέλλες και σύντομα θα επαναπατρισθούν στην γενέθλια γη.

Τα όσα αναγράφηκαν στο ημερήσιο κυπριακό τύπο της 22ας Μαΐου με αφορμή την εικόνα του Αγίου Τρύφωνα, περί ολιγωρίας η πλημμελούς παρακολούθησης των δημοπρασιών στο εξωτερικό από τους αρμοδίους αποδεικνύονται ως μεροληπτικά και αναληθή.

Εκ του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς

23 Μαΐου 2016

Print Friendly, PDF & Email

Share this post