Κυριακή της Σαμαρείτιδος (2 Ιουνίου 2024)

Κυριακή της Σαμαρείτιδος (2 Ιουνίου 2024)

Χριστός Ανέστη!

Σήμερα, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, και εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Νικηφόρου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού, ο οποίος γεννήθηκε στην Επτάλοφο Πόλη το 758 μ.Χ.

Όταν όμως το 813 μ.Χ. επί Λέοντος Ε’ του Αρμένιου, ξέσπασε απηνής διωγμός κατά των προασπιστών της τιμητικής προσκύνησης των εικόνων, η αγέρωχη ηγετική πνευματική στάση και η θεολογική του σταθερότητα ανέδειξαν τον Πατριάρχη Νικηφόρο σε προστάτη του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της ορθής διδασκαλίας περί των εικόνων. Όπως ήταν φυσικό, όλα αυτά προκάλεσαν την οργή του αυτοκράτορα, ο οποίος τον απομάκρυνε από τον πατριαρχικό θρόνο.

Ο Νικηφόρος υπέστη πολλές ταλαιπωρίες και τελικά, αρκετά στενοχωρημένος από τη θεολογική άγνοια, την αλαζονεία, τη νόθευση της παράδοσης και κατεξοχήν τη δημαγωγία των αρχόντων, παρέδωσε το πνεύμα του στις 2 Ιουνίου του 822 μ.Χ.

Με τη συνάντηση στο Φρέαρ του Ιακώβ του Μεσσία Χριστού με τη Σαμαρείτιδα, τη μετέπειτα Ισαπόστολο Αγία Φωτεινή, και με τους Αγίους που εορτάζουμε σήμερα, επιβεβαιώνεται ο λόγος του Κυρίου ότι «Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν». Η αποκάλυψη της αλήθειας στο πρόσωπο του αναστημένου Χριστού και η εμπειρία της Ορθοδόξου Πίστεως είναι τα εχέγγυα της πορείας του ανθρώπου, για να οπλίζεται με θάρρος και αντίσταση απέναντι στους κάθε είδους πειρασμούς και δοκιμασίες.

 Χρονικά και εορτολογικά βρισκόμαστε στο μέσο περίπου της πορείας μας προς την Πεντηκοστή. Είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή για να γίνουμε κοινωνοί της αποκάλυψης που ο ίδιος ο Κύριος κάνει στη συνάντησή του με τη Σαμαρείτιδα. Ότι δηλαδή ο ίδιος είναι το «ύδωρ το ζων, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον». Μια αλήθεια, η οποία επιβάλλεται να αγγίξει υπαρξιακά τον άνθρωπο και να τον ανυψώσει πνευματικά.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post