Μνήμη της Αγίας Καλλιόπης (8 Ιουνίου)

Αγίας Καλλιόπη

Μνήμη της Αγίας Καλλιόπης (8 Ιουνίου)

Χριστός Ανέστη!

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μάρτυρος Καλλιόπης και εορτάζεται η Ανακομιδή των λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου. Το γεγονός αυτό, επαναφέρει στο προσκήνιο τη διδασκαλία της Εκκλησίας περί των ιερών Λειψάνων και γενικώς περί των Ιερών κειμηλίων. Αυτή η εμπειρία εκπηγάζει από την Ανάσταση του ιδίου του Θεανθρώπου, ο οποίος θανάτωσε το θάνατο και κήρυξε στον Άδη. Υπάρχει ειδική ακολουθία της ανακομιδής των ιερών λειψάνων, πέρα από τη συγκεκριμένη ημέρα μνήμης του Αγίου.

Το σώμα του ανθρώπου δεν είναι φυλακή της ψυχής, ούτε κάτι το κακό και βδελυρό. Το δημιούργησε ο Θεός και ενεφύσησε σε αυτό «πνεύμα Θεού», άρα είναι ιερό. Η σωτηρία δεν είναι αποκλειστικά μόνο για την ψυχή του ανθρώπου, η οποία είναι ήδη αναστημένη με τη νίκη του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού κατά του θανάτου, αλλά σώζεται ολόκληρη η ψυχοσωματική οντότητα του ανθρώπου.

Με την είσοδο του νεοφώτιστου στην Εκκλησία με το Βάπτισμα και το Χρίσμα, λαμβάνει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και εξαγιάζεται ο όλος άνθρωπος.

Ένα επίκαιρο παράδειγμα, η τιμώμενη σήμερα Αγία Καλλιόπη. Έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., επί Δεκίου. Διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά, αλλά και τα πλούσια πνευματικά χαρίσματά της. Είχε αφιερώσει απόλυτα τη ζωή της στο νυμφίο Χριστό, τη διδασκαλία του Θείου Λόγου και τη διακονία και παραμυθία των ασθενών αδελφών της.

Στο σκληρό διωγμό που εξαπέλυσε ο Δέκιος, η Καλλιόπη συνελήφθη και οδηγήθηκε μπροστά στον τοπικό άρχοντα, ο οποίος θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις να τη δελεάσει και να τη σύρει στην ειδωλολατρία. Όμως η Αγία, με ηρωική σταθερότητα και αγωνιστικό φρόνημα, ομολόγησε την πίστη της στον αναστημένο Χριστό. Εξοργισμένος ο τύραννος διέταξε και τη βασάνισαν ανελέητα. Τελικά την αποκεφάλισαν, χαρίζοντας της την ουράνια και άφθαρτη δόξα.

Σήμερα, μεταξύ άλλων ναών του Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Στρατηλάτου, πανηγυρίζει ο Καθεδρικός Ναός της Μητροπόλεως Πάφου καθώς και η κοινότητα Αγίου Θεοδώρου Αγρού.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post