Μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου και Αντωνίνης (10 Ιουνίου)

Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα

Μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου και Αντωνίνης (10 Ιουνίου)

Χριστός Ανέστη!

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Αλεξάνδρου και Αντωνίνης, η οποία ήταν μία ηρωίδα ένας τηλαυγής αστέρας της περιοχής Καρδάμου. Προικισμένη με πολλά χαρίσματα αφιέρωσε τη ζωή της στον άνθρωπο. Η διαγωγή και η συμπεριφορά της καταγγέλθηκαν στον έπαρχο Φύστο, ο οποίος τη συνέλαβε και την ανέκρινε.

Η Αγία, με ακατάβλητο φρόνημα ομολόγησε την πίστη της και κάλεσε τον Έπαρχο να μετανοήσει και να βαπτισθεί χριστιανός. Αντίθετα, εκείνο διέταξε να την ρίξουν σε οίκο ανοχής. Όμως, η θερμή προσευχή της Αγίας προκάλεσε τρομερό σεισμό, με αποτέλεσμα να την διώξουν απ` αυτό. Ο Φύστος την επανασυνέλαβε και την έριξε σε κάποιο άλλο κακόφημο σπίτι. Κάποιος όμως χριστιανός, ονόματι Αλέξανδρος, την επισκέφθηκε και τη φυγάδευσε, δανείζοντάς της τα δικά του ρούχα. Έξαλλος ο έπαρχος, διέταξε την άμεση σύλληψη και των δύο. Μετά την απολογία τους, τους βασάνισαν μέχρι θανάτου. Τα δε σώματά τους τα έριξαν στη φωτιά.

Οι Μάρτυρες απέδειξαν ότι η καθαρότητα του σώματος και η αντίσταση του ανθρώπου στις εύκολες ευχαριστήσεις του κόσμου τούτου είναι δυνατή. Αρκεί ο άνθρωπος να αγωνίζεται με πίστη και να επικαλείται τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ώστε να αντιμετωπίζει όλα τα ενδεχόμενα εμπόδια του κόσμου τούτου με ταπείνωση και υπακοή στο θέλημα του Τριαδικού Θεού.

Ένα σύγχρονο παράδειγμα είναι ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 11 Ιουνίου, αλλά μετατίθεται σήμερα, λόγω του ότι αύριο η νήσος μας εορτάζει τη Θρονική εορτή του Ιδρυτού της Εκκλησίας μας, Αποστόλου Βαρνάβα.

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1877 μ.Χ. στο Κέρτς της χερσονήσου της Κριμαίας.

Προσέφερε τις υπηρεσίες του ως ιατρός και αναδείχθηκε σπουδαίος θεολόγος και Ιεράρχης της Εκκλησίας. Κοιμήθηκε το 1961 και η αγιοκατάταξή του έγινε το 1995.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post