Μνήμη της Aγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής (7 Ιουλίου)

Μνήμη της Aγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής (7 Ιουλίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, του μάρτυρα Περεγρίνου και των συν αυτώ Λουκιανού, Πομπήιου, Παππίου, Σατορνίνου, Γερμανού και Ησυχίου, οι οποίοι κατάγονταν από την Ιταλία και κατά το διωγμό επί Τραϊανού μαρτύρησαν στο Δυρράχιο της Ηπείρου.

Η Κυριακή είχε γονείς το Δωρόθεο και την Ευσεβία, οι οποίοι την απέκτησαν με κόπους μετά από συνεχείς προσευχές προς το Θεό. Γεννήθηκε ημέρα Κυριακή, εξού και το όνομά της. Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού οι γονείς της μαρτύρησαν για τη σταθερή και ακραιφνή τους πίστη στο Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό. Την Αγία την έστειλαν στον Καίσαρα Μαξιμιανό και από εκεί στον άρχοντα Βιθυνίας Ιλαριανό, ο οποίος της υπέδειξε ότι η ομορφιά της είναι για κοσμική ζωή και όχι για βασανιστήρια. Η αγία Κυριακή του απήντησε θαρραλέα ομολογώντας τη πίστη της στο Νυμφίο της Εκκλησίας. Εκείνος, αφού την βασάνισε, διέταξε να την αποκεφαλίσουν.

Με αξιοπρέπεια και συνεχή προσευχή, προτού προλάβουν να την αποκεφαλίσουν, η Αγία παρέδωσε το πνεύμα της στο Θεάνθρωπο Ιησού, τον οποίο αγάπησε και αφιερώθηκε παιδιόθεν. Με το σθένος και τη σταθερότητά της, οδήγησε και άλλους πιστούς να μαρτυρήσουν ηρωικά, ομολογώντας τον αληθινό Θεό.

Επάξια την παρακαλούν σήμερα οι χριστιανοί να πρεσβεύει στο Βασιλέα Χριστό να συγχωρεί τα λάθη των ανθρώπων και να χαρίζει παράταση για μετάνοια και υπακοή στο θέλημά Του.

Επιπρόσθετα, οι ηρωίδες γυναίκες παρακαλούν την αγία Κυριακή να πρεσβεύει στον Τριαδικό Θεό, για να παραμένουν διαχρονικά σταθερές και θαρραλέες στον αγώνα της καθημερινής ζωής. Τίποτα να μην τις αποπροσανατολίζει από την πυξίδα του Χριστού στη μητρότητα, το συζυγικό βίο και στην προσωπική τους ζωή. Παρά τις ανθρώπινες μεταβολές των κοινωνιολογικών συνθηκών.

Ναοί επ’ ονόματι τις Αγίας Κυριακής υπάρχουν στην Πάφο, στον Αγρό, στον Ασκά και στην Πόλη Χρυσοχούς.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post