Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου (8 Ιουλίου)

Άγιος Προκόπιος

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου (8 Ιουλίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου και της μητρός αυτού Θεοδοσίας.

Ο Προκόπιος έζησε επί Διοκλητιανού. Ο πατέρας του, Χριστοφόρος, ήταν ευσεβής, σε αντίθεση με τη μητέρα του που πίστευε στα είδωλα του Δωδεκάθεου. Μετά το θάνατο του πατέρα, η μητέρα του τον πήγε στον αυτοκράτορα, ο οποίος όρισε τον Προκόπιο ηγεμόνα της πόλης των Αλεξανδρέων, δίδοντάς του εντολή να καταδιώκει και να τιμωρεί βάναυσα τούς Χριστιανούς.

Κατά την πορεία του για την Αλεξάνδρεια άρχισαν να πέφτουν αστραπές και βροντές και ταυτόχρονα άκουσε φωνή να τον καλεί με το όνομά του. Ο Προκόπιος παρακάλεσε τότε Εκείνον πού του μιλούσε να του αποκαλυφθεί. Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του ένας Σταυρός από κρύσταλλο και ακούστηκε μία φωνή να του λέει: «Εγώ είμαι ο Εσταυρωμένος Υιός του Θεού». Μετά από αυτή τη θεοσημεία μετεστράφη και βαπτίστηκε χριστιανός.

Το θαυμαστό αυτό γεγονός φέρνει στη μνήμη μας αυτό που έζησαν κατά την προσωπική τους Πεντηκοστή ο Απόστολος Παύλος και ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Αργότερα, επιστρέφοντας από νικηφόρα αποστολή, η μητέρα του προσπάθησε να τον πείσει να θυσιάσει στους μυθολογικούς θεούς. Εκείνος, αν και αρνήθηκε και βασανίστηκε, οδηγήθηκε τελικά από τους ειδωλολάτρες στο ναό τους, όπου με την προσευχή και την φωτεινή του παρουσία, συνέτριψε τα είδωλα. Το θαύμα αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πιστέψουν στο Ναζωραίο πολλοί, ανάμεσά τους και η μητέρα του. Αμέσως δόθηκε εντολή να αποκεφαλιστούν όλοι όσοι είχαν ομολογήσει πίστη στον Τριαδικό Θεό, δηλαδή τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.  

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας κατά τις οποίες και οι ίδιοι οι γονείς, ενδεχομένως από άγνοια παρακινούν τα παιδιά τους σε δρόμους καταστροφικούς. Τούτο συμβαίνει, όταν λησμονούν ότι ο άνθρωπος, από τη δημιουργία του, έχει έμφυτο το αγαθό, το τίμιο και το ήθος που του προσφέρει  ο φυσικός νόμος, ο οποίος τον βοηθά να διακρίνει το δίκαιο από το άδικο, την αρετή από την κακία.

Οι προσευχές του γενναίου μάρτυρα Προκοπίου, ας ενισχύουν τους νέους ανθρώπους που ζουν το βάσανο του καθημερινού μαρτυρίου της συνειδήσεως μέσα από τα ακούσματα των κάθε λογής σειρήνων.

Πανηγυρίζει το Μετόχιον του Αγίου Προκοπίου στη Λευκωσία, της Ιεράς Μονής Κύκκου, καθώς και η τουρκοκρατούμενη κοινότητα Σύγκραση στην Αμμόχωστο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post