Μνήμη του Aγίου Ιερομάρτυρος Παγκρατίου, επισκόπου Ταυρομενίου (9 Ιουλίου)

Μνήμη του Aγίου Ιερομάρτυρος Παγκρατίου, επισκόπου Ταυρομενίου (9 Ιουλίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Ιερομαρτύρων επισκόπων Παγκρατίου Ταυρομενίου και Μεθοδίου Λάμπης της Κρήτης, καθώς και των μαρτύρων Ανδρέου και  Πρόβου.

Ο Παγκράτιος καταγόταν από την Αντιόχεια της μαρτυρικής Συρίας. Διδάχτηκε το Χριστιανισμό από τον απόστολο Πέτρο, ο οποίος τον χειροτόνησε επίσκοπο Ταυρομενίου. Στην πορεία του προς την επισκοπική του περιφέρεια συνάντησε δύο ναυτικούς, το Ρωμύλο και τον Λυκαονίδη, οι οποίοι, αφού δέχθηκαν με αγάπη τις πνευματικές του νουθεσίες, πίστεψαν και αυτοί στο Σωτήρα Χριστό.

Μετά από αυτό το πανίερο γεγονός, ο Άγιος Παγκράτιος πήγε στη Σικελία, όπου με την ορθόδοξη πίστη, το φλογερό κήρυγμα και την αγάπη στο Θεό και τους ανθρώπους, εξαφάνισε την ειδωλολατρία και κατόρθωσε να βαπτίσει χριστιανό ακόμη και τον ηγεμόνα της περιοχής, Βονιφάτιο.  Μάλιστα ο άγιος Παγκράτιος παρακίνησε τον ηγεμόνα και, με ενθουσιασμό και αγάπη προς την Εκκλησία, οικοδόμησε μεγαλοπρεπή ναό για τις ανάγκες των χριστιανών.

Σήμερα μνημονεύουμε τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και όλους τους αρχιερείς, ηγουμένους, ιερείς και πρόκριτους που απαγχονίστηκαν ή σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το διάστημα μεταξύ 9-14 Ιουλίου του 1821, για «την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την ελευθερία».

Το μεγαλείο της θυσίας τους χαρίζει σε όλους εμάς τους επιγόνους την πορεία του γένους των Ελλήνων και ιδιαίτερα την ετοιμότητα των Επισκόπων να θυσιαστούν, εάν παραστεί ανάγκη, για τα υψηλά ιδανικά της ανθρωπότητας και της Ρωμιοσύνης.

«Παρὰ τὸ γαῖμα τοὺς πολλοὺς ἔν κάλλιον τοῦ πισκόπου».

«Ἡ Ρωμιοσύνη ἐν φυλὴ συνότζιαιρη τοῦ κόσμου, κανένας δὲν εὑρέθηκεν γιὰ νὰ τὴν ἠξηλείψη, κανένας γιατὶ σσιέπει την πού τά ᾿ψη ὁ Θεός μου. Ἡ Ρωμηοσύνη ἓν νὰ χαθῇ ὅντας ὁ κόσμος λείψῃ!»

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post