Μνήμη των οσίων Ιωάννου και Συμεών του δια Χριστόν σαλού (21 Ιουλίου)

Μνήμη των οσίων Ιωάννου και Συμεών του δια Χριστόν σαλού (21 Ιουλίου)

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του οσίου Ιωάννη και του οσίου Συμεών του δια Χριστόν σαλού.

Και οι δύο άγιοι κατάγονταν από την Έδεσσα της Συρίας και συνδέονταν μεταξύ τους με αδελφική φιλία. Το έτος 518 μ.Χ. επισκέφθηκαν τα Ιεροσόλυμα και, μετά από προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ασκητική οδό. Κατέφυγαν στο μοναστήρι του αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη, όπου και παρέμειναν υποτασσόμενοι, με ταπείνωση και διάκριση, στο σοφό γέροντα Νίκωνα.

Αργότερα, με την ευλογία του πνευματικού τους, αναχώρησαν σε ερημική περιοχή της Νεκράς Θάλασσας, όπου ασκήτεψαν για σαράντα χρόνια. Στη συνέχεια, ο Συμεών επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα, όπου, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος βοήθησε πολλούς Ιουδαίους και αιρετικούς χριστιανούς να μεταστραφούν στην αληθινή Πίστη.

Κατόπιν, πήγε στην πατρίδα του και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην υπηρεσία των πασχόντων και των φτωχών συνανθρώπων του. Η βαθιά ταπείνωση και η απλότητά του, καθώς και κάποιες φαινομενικά ακατανόητες ενέργειες, στις οποίες προέβαινε, για να κρύβει την αρετή του, θεωρήθηκε από τους πολλούς ως σαλός.

Ο Πανάγαθος και Παντογνώστης Κύριος όμως, που γνωρίζει τα μύχια της ψυχής των ανθρώπων, τον αξίωσε να επιτελεί θαυμάσια και να προβλέψει ακόμη και την αναχώρησή του από το μάταιο τούτο κόσμο.

Ο Άγιος Συμεών ο δια Χριστόν σαλός, κοιμήθηκε οσιακά στην πατρίδα του, σε μεγάλη ηλικία, παραμένοντας πρεσβευτής στο θρόνο του Θεού με την παρρησία και την αγιότητά του.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post