Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνας (24 Ιουλίου)

Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνας (24 Ιουλίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνας, η οποία γεννήθηκε στην Τύρο στα χρόνια του αυτοκράτορα Σεβήρου, γύρω στο 200 μ.Χ. και ήταν κόρη του Ρωμαίου στρατηγού Ουρβανού. Και οι δύο γονείς της ήσαν ειδωλολάτρες, η ίδια όμως γνώρισε τη χριστιανική πίστη από μια γυναίκα και έλαβε την απόφαση να αφιερωθεί στο Χριστό.

Όταν ο πατέρας της πληροφορήθηκε το γεγονός, προσπάθησε με λόγια και απειλές να τη μεταπείσει και αφού δεν το κατόρθωσε, τη φυλάκισε σε έναν πύργο. Το ίδιο βράδυ, ωστόσο, τον βρήκε ο θάνατος, κάτι που προκάλεσε εντύπωση σε πολλούς ειδωλολάτρες και εξαγρίωσε τον έπαρχο Δίωνα, που υπέβαλε τη χριστιανή κόρη σε φοβερά βασανιστήρια, για να την απογοητεύσει και να εγκαταλείψει την αφοσίωσή της στο Σωτήρα Χριστό.

Τα ίδια και χειρότερα έπραξε και ο διάδοχος του Δίωνα, ο Ιουλιανός, χωρίς αποτέλεσμα, αφού ο Θεός προστάτευε την αγία Χριστίνα και θεράπευε τις πληγές, που της προκαλούσαν τα φρικτά βασανιστήρια.

Τα αλλεπάλληλα θαύματα, μάλιστα, που επιτέλεσε ο Θεός κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου της, έκαναν πολλούς ειδωλολάτρες, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, να ομολογήσουν πίστη στον αληθινό Θεό, και στο Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Τελικά, η Μεγαλομάρτυς Χριστίνα παρέδωσε το πνεύμα της με λογχισμό, λαμβάνοντας επάξια το στεφάνι του μαρτυρίου, παραμένει αταλάντευτη στην πίστη της στο Χριστό.

Σήμερα, ιδιαίτερα το γυναικείο φύλο έχει την ηρωΐδα του, στο πρόσωπο της Αγίας Χριστίνας, η οποία με σθένος έδωσε την καλή μαρτυρία ενώπιον των διωκτών και παρέμεινε ως τεκμήριο αγωνιστικότητας για όλες τις γυναίκες που θυσιάζονται καθημερινά για τα υψηλά ιδανικά.

Ίσως να ακούγονται σήμερα παράξενα τα περιστατικά από τα Συναξάρια των μαρτύρων.  Όμως, αγαπητοί, υπάρχουν άνθρωποι σε πολλά μέρη του πλανήτη, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας στη Μέση Ανατολή, που καθημερινά δίνουν την καλή μαρτυρία της Πίστεως και της αφοσίωσης στον Ιησού Χριστό δεχόμενοι βάσανα και βασανιστήρια.

Ας προσευχηθούμε για αυτούς τους αδελφούς μας και κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο.

Σήμερα πανηγυρίζει η βυζαντινή Εκκλησία της Αγίας Χριστίνας στην ορεινή κοινότητα Ασκάς της επαρχίας Λευκωσίας.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post