Μνήμη των Αγίων Σίλα, Σιλουανού, Επαινετού, Κρήσκεντος και Ανδρονίκου (30 Ιουλίου)

Μνήμη των Αγίων Σίλα, Σιλουανού, Επαινετού, Κρήσκεντος και Ανδρονίκου (30 Ιουλίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα, μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας της Κυριακής, τη μνήμη πέντε αγίων των αποστολικών χρόνων, που ανήκαν στον ευρύτερο κύκλο των εβδομήντα μαθητών του Κυρίου.

Τα ονόματα τους είναι: Σίλας, που σύμφωνα με το βιβλίο των Πράξεων ήταν ακόλουθος του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος φυλακίστηκε μαζί του στους Φιλίππους της Μακεδονίας και έγινε επίσκοπος Κορίνθου. Σιλουανός, επίσης συνοδοιπόρος του Αποστόλου Παύλου, που έγινε επίσκοπος Θεσσαλονίκης και υπέστη πολλά βάσανα για τη διάδοση του ιερού Ευαγγελίου, αφού οι Θεσσαλονικείς, επηρεασμένοι από την ελληνική φιλοσοφία, αντιμετώπιζαν ορθολογιστικά το κήρυγμα του Χριστού. Κρήσκης, που σύμφωνα με τη Β΄ προς Τιμόθεον Επιστολή, πορεύθηκε στη Γαλατία, δηλαδή τη σημερινή Γαλλία, και έγινε επίσκοπος Καρχηδονίας. Ανδρόνικος, που βοήθησε τον απόστολο των εθνών κατά την περιοδεία του στη Ρώμη, και Επαινετός, ο οποίος δίδαξε στα μέρη της Βορείου Αφρικής και έγινε επίσκοπος Καρθαγένης.

Οι μαθητές αυτοί, εφαρμόζοντας την εντολή του αναστημένου Ιησού Χριστού «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», είχαν το ίδιο ιεραποστολικό έργο με τους δώδεκα Αποστόλους. Εντούτοις, διακρίνονται από εκείνους στο ό,τι οι δεύτεροι αποτελούσαν το στενό πυρήνα των μαθητών, που συμβόλιζε της δώδεκα φυλές του Ισραήλ.

Οι Απόστολοι είναι οι στύλοι της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας, πάνω στους οποίους στηρίχθηκε το οικοδόμημα  της παρακαταθήκης του Πανάγιου Τριαδικού Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Σήμερα, τελείται σε όλους τους ναούς μας το 46o ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄ και πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος κοιμήθηκε στις 3 Αυγούστου το 1977. Επίκεντρο η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Κύκκου, από όπου ξεκίνησε την αγωνιστική πορεία και εκεί ευρίσκεται ο τάφος του όπου αναπαύεται εν Κυρίω, υπό την σκέπη της Παναγίας της Ελεούσης του Κύκκου. Τελείται σήμερα Αρχιερατικό συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπο Κύπρου κ. Γεωργίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων.

Εις μνημόσυνο αιώνιο του Εθνάρχου Μακαρίου να αναφέρουμε το Ιεραποστολικό έργο που επιτέλεσε στην Αφρικανική Ήπειρο μιμούμενος τους Αποστόλους εφαρμόζοντας τον Κυριακό λόγο «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post