Μνήμη της οσίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος (2 Αυγούστου)

Μνήμη της οσίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος (2 Αυγούστου)

Η Εκκλησία εορτάζει σήμερα την εύρεση και ανακομιδή (το έτος 428 μ.Χ.) των Λειψάνων του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, ενός από τους επτά Διακόνους που όρισαν οι Απόστολοι ως συμπαραστάτες, πέρα από το πνευματικό έργο, στην ετοιμασία των συνάξεων των πρώτων πιστών και τη συμμετοχή τους στις αγάπες, δηλαδή στα δείπνα αγάπης και συμμετοχής στην «Κλάση του Άρτου», δηλαδή τη μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων.

Επίσης, τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Φωτεινού Επισκόπου Χύτρων (Κυθρέας), ο οποίος συναριθμείται στους Κυπρίους Ιεράρχες που έλαβαν μέρους σε Οικουμενική Σύνοδο και ένας από τους πέντε Αγίους Ιεράρχες της Κυθρέας, των οποίων η σύναξη τελείται στις 17 Μαΐου. Το απολυτίκιο του αναφέρει «Χύτρων ἐδείχθης Φωτεινὲ ποιμενάρχης, ὡς Φῶς τοῦ κόσμου τὸν Χριστὸν ἀγαπήσας, καὶ τούτου τὰ προστάγματα φυλάττων ἀκριβῶς· ὅθεν συμμετέσχηκας τῆς Τετάρτης Συνόδου, Χριστὸν τέλειον ἄνθρωπον καὶ Θεὸν δογματίσας, ἐν Παραδείσῳ δὲ κατατρυφῶν, μὴ ἐπιλάθῃ, Κυθρέας φιλότεκνε» (Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Φωτεινοῦ. Ἦχος δ΄).

Εορτάζουμε ακόμη τη μνήμη του  Μάρτυρος Φωκά, του Οσίου Ιουστινιανού του ευσεβούς βασιλέως, του Οσίου Βασιλείου του δια Χριστόν σαλού και της Οσίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος, η οποία είναι γνωστή σ’ όλο το νησί μας με τ’ όνομα αγία Φωτού η θαυματουργός. Η παράδοση μάς λέει πώς γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς στο Ριζοκάρπασο. Από μικρή ξεχώριζε για την καλοσύνη και  την αρετή της.

Ασκήτεψε σε σπήλαιο στην περιοχή της Καρπασίας, όπου πολλοί την επισκέπτονταν για παρηγοριά και πνευματική καθοδήγηση. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος επιτελούσε θαύματα, θεραπεύοντας πονεμένους ανθρώπους,  ενώ ακόμη βρισκόταν στη ζωή. 

Το λείψανό της, που βρέθηκε σε σπηλιά το 18ο αιώνα μ.Χ. με τη σκαλιστή επιγραφή «Φωτεινή Παρθένος Νύμφη Χριστού», εξακολουθεί να προσφέρει τη θεραπεία στους αρρώστους. Το ασκητήριό της υπάρχει μέχρι σήμερα στο τουρκοκρατούμενο χωριό Άγιος Ανδρόνικος της Καρπασίας. Όμως, η ευλάβεια των εκτοπισμένων μας και ο διακαής τους πόθος για επιστροφή στους τόπους τους, όπου έζησαν οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους, οικοδόμησαν μεγαλοπρεπή ναό (Τρίκλιτη Βασιλική) της Αγίας Φωτούς της Καρπασίτιδος στην κοινότητα Κοφίνου.

Κάθε ευλογημένος τόπος της Αποστολοβαδίστου νήσου μας μαρτυρεί την αγιότητα βίου των ανθρώπων της και την παρουσία της Παναγίας Τριάδας στους ταπεινούς ασκητές που έκαναν πράξη την αγάπη προς το Θεό και τον άνθρωπο.

«Μαρτύρων θεῖος χορός, τῆς Ἐκκλησίας ἡ βάσις, τοῦ Εὐαγγελίου ἡ τελείωσις, ὑμεῖς ἔργῳ τοῦ Σωτῆρος τὰ ῥητὰ ἐπληρώσατε· ἐν ὑμῖν γὰρ αἱ πύλαι τοῦ ᾍδου, κατὰ τῆς Ἐκκλησίας ἀνεῳχθεῖσαι, ἐκλείσθησαν, ἡ τοῦ αἵματος ὑμῶν χύσις, τὰς εἰδωλικὰς σπονδὰς ἐξήρανεν, …». (Δόξα… Ἦχος πλ. β’)

Σήμερα πανηγυρίζει ο ναός του αγίου Στεφάνου στη Λέμπα της Πάφου, καθώς επίσης της Αγίας Φωτεινής στον Άγιο Ανδρόνικο Καρπασίας και την Κοφίνου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post