Μνήμη του Αγίου Λαυρεντίου του αρχιδιακόνου (10 Αυγούστου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Ξύστου (ή Σίξτου) του Β΄, πάπα Ρώμης, του εξ Αθηνών, και των Μαρτύρων Λαυρεντίου αρχιδιακόνου και Ιππολύτου, που μαρτύρησαν κατά το διωγμό το έτος 253 μ.Χ. (περισσότερα…)

Απόστολος Ματθίας

Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ματθία (9 Αυγούστου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη  μνήμη του Αποστόλου Ματθία. Επίσης, εορτάζουμε τους Μάρτυρες Αλέξιο, Δημήτριο, Ιάκωβο, Ιουλιανό, Ιωάννη και Λεόντιο, οι οποίοι παρέμειναν σταθεροί και ακλόνητοι στην πίστη, όπως συμβαίνει και σήμερα με πολλούς ήρωες χριστιανούς σε διάφορα μέρη του πλανήτη. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Μύρωνος, επισκόπου Κρήτης (8 Αυγούστου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μύρωνος επισκόπου Κνωσσού, του θαυματουργού (†350), ο οποίος γεννήθηκε επί Δεκίου στο χωριό Ραύκω ή Ραυκεία, νοτιοδυτικά της Κνωσού, στην Κρήτη. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης

Ο Συναξαριστής της Εκκλησίας μάς βοηθά και με το σημερινό αγιολόγιο να επιβεβαιώνουμε ότι οι Άγιοι, με τη ζωή και το έργο τους, ζουν το θαυμαστό γεγονός του ακτίστου φωτός της Μεταμορφώσεως, όπως οι Απόστολοι Πέτρος, Ιάκωβος και Ιωάννης  βίωσαν στο πρόσωπο του Σωτήρος Χριστού. Αυτή η θαβώριος έλλαμψη χειραγωγεί και δροσίζει τους Αγίους του Θεού, ώστε να αντέχουν με χαρά, δύναμη και τόλμη τους πειρασμούς και τις διάφορες κακουχίες μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής τους. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Αιμιλιανού του Ομολογητού (8 Αυγούστου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αιμιλιανού επισκόπου Κυζίκου (†813-820) του ομολογητού. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Δομετίου του Πέρσου (7 Αυγούστου)

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα Κυριακή, 7 Αυγούστου, μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας, τη μνήμη των οσιομαρτύρων Αστερίου του Θαυματουργού, Δομετίου του Πέρσου (†363), της  Οσίας Ποταμίας της θαυματουργού, του Νεομάρτυρος Αββακούμ, του εν Θεσ/νίκη (†1628) εκ μεταθέσεως από τις 6 Αυγούστου, του Αγίου Ποιμένος του Ρώσου, του Μάρτυρος Σώζοντος του εκ Νικομηδείας, του Αγίου Ναρκίσσου πατριάρχου Ιεροσολύμων και του Οσίου Μικάλλου του εν Ακανθού, όπου υπάρχει Εκκλησία και αγίασμα, στο οποίο πολλοί πιστοί βρήκαν τη θεραπεία τους. (περισσότερα…)

Η Μεταμόρφωσις του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού (6 Αυγούστου)

Σήμερα, 6 Αυγούστου εορτάζουμε την ανάμνηση του πανίερου γεγονότος της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. «Δεῦτε ἀναβῶμεν εἰς τὸ ὄρος Κυρίου, καὶ εἰς τὸν οἶκον τοῦ Θεοῦ ἡμῶν, καὶ θεασώμεθα τὴν δόξαν τῆς Μεταμορφώσεως αὐτοῦ, δόξαν ὡς μονογενοῦς παρὰ Πατρός, φωτὶ προσλάβωμεν φῶς, καὶ μετάρσιοι γενόμενοι τῷ πνεύματι, Τριάδα ὁμοούσιον ὑμνήσωμεν εἰς τοὺς αἰῶνας». (Εἰς τὴν Λιτήν, Δόξα... Ἦχος πλ. α') (περισσότερα…)

Μνήμη της Αγίας Νόννας (5 Αυγούστου)

Η Αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία εορτάζει σήμερα, Παρασκευή 5 Αυγούστου, τα Προεόρτια της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού και τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Φαβίου (Φαβιανού) επισκόπου Ρώμης, της αγίας Νόννας, μητέρας του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, και  του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού (†1682). (περισσότερα…)

Μνήμη των εν Εφέσω Αγίων Επτά Παίδων (4 Αυγούστου)

Σήμερα 4 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Νέου, της Αγίας μάρτυρος Ίας και των συν αυτή 9.000 μαρτύρων, καθώς και των εν Εφέσω αγίων Επτά Παίδων (Αντωνίνου, Διονυσίου, Εξακουστιδιανού, Ιαμβλίχου, Κωνσταντίνου, Μαξιμιλιανού και Μαρτινιανού), οι οποίοι ξύπνησαν από πολυχρόνιο ύπνο. Επίσης, εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων της Οσίας μάρτυρος Ευδοκίας, της οποίας η μνήμη τιμάται την 1η Μαρτίου. (περισσότερα…)

Μνήμη της Οσίας Θεοκλητούς της θαυματουργού (3 Αυγούστου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Οσίας Θεοκλητούς της θαυματουργού. Η Οσία Θεοκλητώ έζησε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια του βασιλιά Θεοφίλου του εικονομάχου και καταγόταν «ἐκ τοῦ θέματος τῶν Ὀπτιμάτων» (Οψικίου). Οι γονείς της ονομάζονταν Κωνσταντίνος και Αναστασία, και ήταν αρκετά πλούσιοι και προ πάντων ευσεβείς χριστιανοί. Ανάλογη ανατροφή έδωσαν και στην κόρη τους Θεοκλητώ, που ήταν πιστή, ευσεβής, σεμνή και μελετούσε ακατάπαυστα το θείο λόγο. Σύμφωνα με το Συναξάρι της Οσίας: «Θεοκλητὼ τὴν κλῆσιν ἔργῳ δεικνύει, Κλητὴ Θεῷ φανεῖσα σαρκὸς ἐκδύσει». Όταν η Οσία παντρεύτηκε το [...]