Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου (17 Αυγούστου)

Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου (17 Αυγούστου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τον Άγιο Δημήτριο τον νεομάρτυρα.

Ο νεομάρτυρας Δημήτριος έζησε στα τέλη του 18ου αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από τη Σαμαρίνα και σε νεανική ηλικία αφιερώθηκε στο Χριστό, προσερχόμενος σε μοναστήρι της Ηπείρου. Ασκούσε με ζήλο τα μοναχικά του καθήκοντα, σύμφωνα με τον ψαλμωδό «ὡσεὶ ἄνθρωπος οὐκ ἀκούων καὶ οὐκ ἔχων ἐν τῷ στόματι αὐτοῦ ἐλεγμούς» (Ψαλμ. 37, 15), αλλά ταυτόχρονα δεν παρέλειπε και να διδάσκει με θάρρος το λόγο του Ιησού Χριστού στα τουρκοκρατούμενα χωριά της Θεσσαλίας.

Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την αποτυχημένη εξέγερση του ιερέα Ευθύμιου Βλαχάβα, που έγινε το 1808, ο Δημήτριος συνελήφθη από τους Τούρκους και οδηγήθηκε στον Αλή Πασά, με διαταγή του οποίου υποβλήθηκε σε απάνθρωπα βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε με πίστη βαθιά και υποδειγματική καρτερικότητα.

Τελικά τον έκτισαν μέσα σε τοίχο, όπου εξέπνευσε μετά από δέκα μαρτυρικές ημέρες. Ένας Τούρκος, που θαύμασε τη γενναιότητά του, πίστεψε και ομολόγησε δημόσια τον Ιησού Χριστό, όχι ως απλό προφήτη, σύμφωνα με το Ισλάμ, αλλά ως Θεάνθρωπο Σωτήρα και Λυτρωτή, σύμφωνα με το ιερό Ευαγγέλιο, με συνέπεια να οδηγηθεί και ο ίδιος στο μαρτύριο.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν χριστιανοί ανά την υφήλιο, που ζουν το ιερό Ευαγγέλιο «εν τω κρυπτώ» δια τον φόβον των ανθρώπων και τους ποικίλους πειρασμούς.

Ας προσευχόμαστε και για τους κρυπτοχριστιανούς και τους κατηχουμένους που αναμένουν με λαχτάρα το Βάπτισμα και το Άγιο Χρίσμα στο όνομα της Αγίας Τριάδας.

Ταυτόχρονα, είναι ωφέλιμο να προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους να αντέχουν το καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post