Μνήμη του Αγίου Βαβύλα, επισκόπου Αντιοχείας (4 Σεπτεμβρίου)

Μνήμη του Αγίου Βαβύλα, επισκόπου Αντιοχείας (4 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Βαβύλα, επισκόπου Αντιοχείας.

Ο  Άγιος Βαβύλας  έζησε επί βασιλείας Νουμεριανού, ο οποίος δολοφόνησε το γιο του βασιλιά των Περσών, τον οποίο κρατούσε ως όμηρο. Την ενέργεια αυτή ο επίσκοπος Αντιοχείας Βαβύλας την αποδοκίμασε έντονα. Όταν κάποια στιγμή ο Νουμεριανός θέλησε να παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αντιοχείας, ο Βαβύλας του απαγόρευσε την είσοδο, λέγοντάς του ότι στο ναό δεν έχουν θέση κοινοί εγκληματίες σαν αυτόν. Ο αυτοκράτορας, οργισμένος τότε, διέταξε να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν. Την επόμενη μέρα τον αποκεφάλισαν. Τρεις μαθητές του έτρεξαν να του συμπαρασταθούν. Συνελήφθησαν και αυτοί, και αποκεφαλίστηκαν, αφού δε δέχτηκαν να αρνηθούν την πίστη τους.

Η ευθύτητα και σταθερότητα λόγων και έργων των κληρικών είναι σπουδαίο χάρισμα. Η σταθερότητα των χριστιανών, και ιδιαίτερα των ιεραρχών, σε αρχές που δεν εκποιούνται μπροστά σε άδικες αποφάσεις ή πράξεις των αρχόντων, κερδίζουν τη δικαίωση τόσο ενώπιον του Θεού, όσο και ενώπιον της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Καλούμαστε να θυμόμαστε ότι «Κανένα άλλο φυσικό γνώρισμα και σημάδι δεν φανερώνει την ιδιότητα των μαθητών του Χριστού, όσο το ταπεινό φρόνημα και η ταπεινή εμφάνιση» (Όσιος Ησύχιος ο Πρεσβύτερος).  

Δηλ. αρμονία και του είναι και του φαίνεσθαι του ανθρώπου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post