Πραγματοποιήθηκε η 36η αντικατοχική πορεία Δήμου Μόρφου (9 Οκτωβρίου 2016)

Πραγματοποιήθηκε η 36η αντικατοχική πορεία Δήμου Μόρφου (9 Οκτωβρίου 2016)

Με το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι μεταξύ των περιοχών που θα πρέπει να βρίσκονται υπό την ε/κ συνιστώσα πολιτεία πρέπει να περιλαμβάνεται και η Μόρφου, σφραγίστηκε η αντικατοχική εκδήλωση και η 36η αντικατοχική πορεία που διοργάνωσαν ο Δήμος Μόρφου σε συνεργασία με τις κοινότητες και τα οργανωμένα σύνολα της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που ακολούθησε το μνημόσυνο πεσόντων και τη δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές του εστίες, που τελέστηκε στην Εκκλησία Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη, ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, δρομείς του Σωματείου “Περικλής Δημητρίου” μετέφεραν στο χώρο τη κύριας εκδήλωσης, στο πολιτιστικό Κέντρο Κέντρο Αστρομερίτη, φλόγα από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Η έναρξη της εκδήλωσης περιλάμβανε αγωνιστικά τραγούδια και ακολούθησε καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αστρομερίτη Άρη Κωνσταντίνου και χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Ένωσης Κατεχομένων Δήμων Επαρχίας Λευκωσίας Χριστάκη Καττιρτζιή, τη Βουλευτή του βρετανικού Κοινοβουλίου Τερέζα Βίλλιερς, τη Βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου Μαρία Τριανταφύλλου, τον Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα, τον Προεδρεύοντα της Βουλής των Αντιπροσώπων Αδάμο Αδάμου.

Η εκδήλωση έληξε στο οδόφραγμα Αστρομερίτη με προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τον εθνικό ύμνο και επίδοση ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη.

Στο ψήφισμα που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η επιτυχία των συνομιλιών εξαρτάται από την Τουρκία η οποία εξακολουθεί να είναι αδιάλλακτη και προκλητική ακόμη και σήμερα που καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για συμβιβασμό και λύση του προβλήματος, και καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί προς μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

“Η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει ένα ανεξάρτητο, ενιαίο κράτος με μια ενιαία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και εδαφική ακεραιότητα”, αναφέρεται στο ψήφισμα και προστίθεται ότι “η λύση δεν πρέπει να δίνει σε οποιανδήποτε χώρα το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους”.

Περαιτέρω αναφέρεται πως η Κύπρος δεν πρέπει να είναι όμηρος της Τουρκίας ή άλλων ξένων συμφερόντων.

Διατυπώνουν περαιτέρω τη θέση ότι η λύση θα πρέπει να εγγυάται την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια, την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών, ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμα πως η συμβολή του ΓΓ του ΟΗΕ για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Κύπρου στον διαρκή μας αγώνα και τις προσπάθειες για ελευθερία και δικαιοσύνη είναι υψίστης σημασίας και εκφράζεται η άποψη ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συμφιλίωσης, ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας, όχι μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα.

Καταλήγοντας, οι Μορφίτες δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας. Το οφείλουμε αυτό στις μελλοντικές γενιές, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Βασιζόμαστε στη δική σας βοήθεια και υποστήριξη για να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Προεδρεύων του σώματος Αδάμος Αδάμου, εξέφρασε την ευχή όπως αυτή τη φορά υπάρξει ουσιαστική μεταβολή της παραδοσιακά αδιάλλακτης τουρκικής στάσης, ώστε η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη να τελεσφορήσει.

“Από δικής μας πλευράς, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, και για μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις, όπου θα εφαρμόζεται καθολικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς παρεκκλίσεις και όπου όλοι οι Κύπριοι, ως ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες, θα μπορούν να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους”, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Παρατήρησε ότι τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα μέσα από τα χρόνια επαναβεβαιώνουν διαρκώς την οδυνηρή διαπίστωση πως η Τουρκία κρατά στα χέρια της το κλειδί της λύσης του Κυπριακού και σημείωσε ότι χωρίς ειλικρινή απόφαση της γείτονος χώρας για εποικοδομητική συνεργασία, ώστε να επιτευχθεί μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται δεν έχουν αίσια κατάληξη.

Περαιτέρω, εκφράζοντας την άποψη πως έφθασε ο καιρός η Τουρκία να αναλογιστεί πού βρίσκεται το πραγματικό της συμφέρον, σημείωσε ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν θα επιφέρει μόνο την πολυπόθητη ειρήνη και ασφάλεια στην Κύπρο, αλλά θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είπε επίσης ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επιτρέψει στην Κύπρο να προχωρήσει αποφασιστικά στην προώθηση και των ενεργειακών της σχεδιασμών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών στην ευρύτερη περιφέρεια, που θα λειτουργούν ως εχέγγυο για τη διατήρηση της σταθερότητας σ’ αυτή την τόσο ταραχώδη γωνιά της Μεσογείου.

Τέλος, ανέφερε ότι η εκδήλωση των Μορφιτών διατρανώνει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των διοργανωτών για συνέχιση του αγώνα για ελευθερία μέχρι τελικής δικαίωσης.

Ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας είπε ότι από τον ακριτικό Αστρομερίτη μια ανάσα από την κατεχόμενη πόλη μας, στέλνουμε “βροντερό το μήνυμα προς όλους ότι η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και σε κανένα άλλο, ούτε στους χρήστες ούτε στους παράνομους αγοραστές και σφετεριστές της γης μας”.

Το μεγάλο χρέος, ο γνώμονας των προσπαθειών μας είναι η εξεύρεση μιας ειρηνικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα διασφαλίζει στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και θεσμών του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Είπε ακόμα πως οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν και χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση αλλά και συνεχής επαγρύπνηση.

Αναφέρθηκε επίσης στις νέες απαγορεύσεις για προσευχή και λειτουργία στις κατεχόμενες και λεηλατημένες εκκλησιές μας, στη σύσταση συντονιστικής επιτροπής μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, στις απειλές για νέες πολιτογραφήσεις εποίκων και αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, τη συστηματική τουρκοποίηση των κατεχομένων με την αλλαγή των ονομάτων των κατεχομένων πόλεων και χωριών, και την πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, οικονομική, διοικητική, στρατιωτική, ακόμη και ως προς την αλλαγή της ώρας.

“Παρ’ όλο ότι έχουμε απογοητευθεί δεκάδες φορές, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε νέα δεδομένα με ένα νέο διάλογο, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί”, συνέχισε ο κ. Πίττας, διατυπώνοντας τη θέση ότι “τούτη την ώρα η επιλογή είναι μόνο μία: Η σωτηρία της πατρίδας μας, αλλά και της χαμένης αξιοπρέπειάς μας”.

“Στην απέραντη συμφορά του τόπου μας, τούτες τις κρίσιμες ώρες επιβάλλεται ενότητα, επιβάλλεται να επιδείξουμε σθένος αταλάντευτο και δύναμη ψυχής ακατάβλητη και να συγχρονίσουμε τον βηματισμό μας με τα βήματα της ιστορίας μας”, συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του βρετανικού Κοινοβουλίου Τερέζα Βίλλιερς ανέφερε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Προσθέτοντας ότι συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις για τη στήριξη των δικαίων της Κύπρου και ειδικά των Μορφιτών, είπε ότι όλοι ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα των διεξαγόμενων συνομιλιών. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης επιδεικνύουν τη θέληση τους για λύση που θα επανενώνει το νησί, συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου Μαρία Τριανταφύλλου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και του ελληνικού κοινοβουλίου, παρατήρησε ότι στην Κύπρο δεν υφίσταται λόγος ιστορικής αναθύμισης από τη στιγμή που υπάρχει η ζώσα πραγματικότητα 42 χρόνων κατοχής.

Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι διαχρονικό πρόβλημα, για το οποίο έγιναν πολλές συζητήσεις χωρίς να επιτευχθεί ουσιαστική λύση.

Ανέφερε ότι είναι πρόβλημα με βαθιές ρίζες, πολλές εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές, και πρόσθεσε ότι δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο από μία λύση που να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

“Κατάγομαι από το Μεσολόγγι και οι πρόγονοι μας έλεγαν: Ελευθερία ή Θάνατος”, πρόσθεσε, διατυπώνοντας τη θέση ότι αυτό το “ή” πρέπει να το βάλουμε στη ζωή μας.

“Η ελληνική Βουλή και ο ελληνικός λαός θα κάνουμε πάντα το αυτονόητο, αυτό που κάνει ένας αδελφός, θα είμαστε στο πλευρό σας και θα στηρίζουμε τις αποφάσεις σας”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχομένων Δήμων Επαρχίας Λευκωσίας Χριστάκης Καττιρτζιής είπε ότι βρισκόμαστε εδώ για να δηλώσουμε την ακλόνητη θέληση για επιστροφή στην πατρώα γη, προσθέτοντας ότι η αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών κρατά σε επαγρύπνηση όλο τον προσφυγικό κόσμο.

Επίσης, είπε πως οι πρόσφυγες με αγωνία και συγκροτημένη αισιοδοξία αναμένουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην ακούει τις φωνές της μη λύσης.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αστρομερίτη Άρης Κωνσταντίνου, καλωσορίζοντας τους Μορφίτες, ανέφερε ότι η κοινότητα Αστρομερίτη συμπαραστέκεται στους Μορφίτες που για άλλη μια χρονιά συγκεντρώθηκαν στην κοινότητα για να δηλώσουν ότι η γη μας δεν παζαρεύεται και δεν εκχωρείται.

Πρόσθεσε ότι ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια αποδεκτή, συμφωνημένη λύση του Κυπριακού.

Με βάση την αναφορά του Δημάρχου Μόρφου, στις εκδηλώσεις ήρθαν από το εξωτερικό, παρέστησαν και ένωσαν τη φωνή τους με τη φωνή των Μορφιτών, πέραν των ομιλητών, και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων και Επίτιμοι Δημότες Μόρφου Απόστολος Κακλαμάνης και Δημήτριος Σιούφας, οι Κυριάκος Βιρβιδάκης και Παναγιώτης Κοντός, οι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από τις αδελφοποιημένες με τη Μόρφου πόλεις, Μπάρνετ Μεγάλης Βρετανίας, Ζούριεκ Μάλτας και Slovenj Gradec Σλοβενίας, και αντιπροσωπείες από τις αδελφοποιημένες με τη Μόρφου πόλεις από την Ελλάδα, Μεσολόγγι, Σπάρτη, Καλάβρυτα, Ερμούπολη της Σύρου και Νέα Ορεστιάδα.

Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αποδήμων Περιφέρειας Μόρφου Μεγάλης Βρετανίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post