Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού (2 Οκτωβρίου)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού (2 Οκτωβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Κυπριανού και της Παρθενομάρτυρος Ιουστίνης, του Αγίου Θεοφίλου, που υπερασπίστηκε με σθένος τις εικόνες την περίοδο της εικονομαχίας, και του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου, που μαρτύρησε το 1794 μ.Χ. στο Καρατζασού της Μ. Ασίας, περήφανος για τη χριστιανική του πίστη.

Ο Κυπριανός, από την Αντιόχεια της Συρίας, ευγενής, πλούσιος, φιλόσοφος και μάγος, μετεστράφη στο χριστιανισμό, όταν δοκίμασε να υποτάξει  την πίστη της Ιουστίνης και δεν τα κατάφερε.

Ενώ χρησιμοποίησε όλη τη δύναμη των μαγικών του γνώσεων, τελικά παραδέχθηκε και πίστεψε πως ο μόνος παντοδύναμος Θεός είναι ο Ιησούς Χριστός, για την αγάπη του οποίου δέχτηκε στη συνέχεια, με θάρρος, τα μεγαλύτερα βασανιστήρια μαζί με την παρθένο Ιουστίνη. Αποκεφαλίστηκαν και οι δύο επί βασιλείας Δεκίου και αναδείχθηκαν τεκμήριο του χριστιανικού μαρτυρίου.

Πολλοί συνάνθρωποί μας, ενδεχομένως από άγνοια, φοβίες και λανθασμένη πληροφόρηση, καταφεύγουν σε μαγείες, σε καταστροφικές λατρείες και σε ανορθόδοξες μεθόδους, για να επιτύχουν τις μάταιες επιθυμίες τους ή να εξομαλύνουν φόβους και ενοχές, αγνοώντας πως η ψυχή του ανθρώπου είναι το πολυτιμότερο θεϊκό δώρο, το οποίο διασφαλίζεται από την αμετακίνητη πρόνοια του Θεού. Το ανθρώπινο σώμα είναι ναός του Αγίου Πνεύματος. Άρα είμαστε θωρακισμένοι απέναντι σε κάθε προσβολή.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η σκέψη μας συνοδεύει την ευαισθησία και τη μέριμνα όλων των εμπλεκομένων στο ιερό και σπουδαίο έργο της σπουδής, της παιδείας, της γνωσιολογικής και πολιτιστικής καλλιέργειας της νέας γενιάς της πατρίδας μας. Ο εμπλουτισμός των νέων μας με τα βιώματα της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι το εχέγγυο για την αποφυγή δεισιδαιμονιών.

Επικαλούμαστε το φωτισμό της άνωθεν Σοφίας, τον Κύριο και Δάσκαλό μας Χριστό, το μοναδικό και αυθεντικό πρότυπο για όλους, τη νεολαία, τους διδάσκοντες και διδασκόμενος και τους γονείς.

Καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά!

Σήμερα πανηγυρίζει ο ναός του Αγίου Κυπριανού στο Μένικο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post