Μνήμη των Αγίων Στάχυ, Απελλή, Αμπλία, Ουρβανού, Ναρκίσσου και Αριστοβούλου εκ των Εβδομήκοντα (31 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά έξι μαθητές από τον κύκλο των εβδομήκοντα Αποστόλων. Το Στάχυ, που χειροτονήθηκε από τον Απόστολο Ανδρέα επίσκοπος Βυζαντίου και κοιμήθηκε ειρηνικά, και τον Απελλή που έγινε επίσκοπος Ηρακλείας και διέπρεψε στον αγώνα της ιεραποστολής. (περισσότερα…)

Μνήμη του οσίου Θεράποντος του εν Λυθροδόντα ασκήσαντος (30 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ζηνοβίου, που ήταν γιατρός, και καταγόταν από την Κιλικία, και της αδελφής του Ζηνοβίας. Και οι δύο κήρυτταν με θάρρος την αλήθεια του Χριστού και δε φοβήθηκαν τα βασανιστήρια, στα οποία τους υπέβαλε ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας Λυσίας. Τελικά μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό. (περισσότερα…)

Μνήμη της Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας (29 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας, του Οσίου Αβραμίου και της ανεψιάς του Αγίας Μαρίας, της Οσίας Άννας από την Κωνσταντινούπολη και του Αγίου Σάββα του Στρατηλάτη. (περισσότερα…)

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου (28 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του ζεύγους Τερεντίου και Νεονίλλης της θυγατέρας τους Ευνίκης και των άλλων έξι παιδιών τους, που μαρτύρησαν για την πίστη στο Χριστό, καθώς και του οσίου Διομήδους του Κυπρίου, οποίος ασκήτευσε την εποχή των αραβικών επιδρομών κοντά στο χωριό Λευκομιάτης που υπήρχε τότε στην περιοχή Καϊμακλί, στο δρόμο προς Αμμόχωστο. (Στο Λευκομιάτη υπήρχε εκκλησία του Οσίου. Ερείπια του ναού υπήρχαν μέχρι το 1974). (περισσότερα…)

Mνήμη του Αγίου Μάρτυρος Νέστορα (27 Οκτωβρίου)

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Νέστορα, μαθητή του μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, που εορτάσαμε χθες, καθώς και της Αγίας Πρόκλης, της συζύγου του Πιλάτου. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου του Μυροβλήτου (26 Οκτωβρίου)

Τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου του Μυροβλήτου, τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Είναι ο πολιούχος της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης και τιμάται ιδιαίτερα στην πατρίδα μας. (περισσότερα…)

Μνήμη της Αγίας Ταβιθάς (25 Οκτωβρίου)

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Μαρκιανού και Μαρτυρίου και της αγίας Ταβιθάς, η οποία υπήρξε βιβλικό πρόσωπο. Η Αγία Ταβιθά, που στα ελληνικά το όνομά της σημαίνει δορκάδα, ζούσε στην Ιόππη και ήταν ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη. Σε όλους μάλιστα ήταν γνωστή για τη σεμνότητα του χαρακτήρα, τη νοικοκυροσύνη και τις αγαθοεργίες της. Όταν ασθένησε βαριά και πέθανε, η θλίψη όλων των πιστών της Εκκλησίας ήταν απερίγραπτη. (περισσότερα…)

Μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Σεβαστιανής (24 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της μάρτυρος Σεβαστιανής, καθώς και τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρα Αρέθα, που έζησε και σε μεγάλη ηλικία μαρτύρησε στην Αιθιοπία, κατά τον 6ο αιώνα. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Πάππου, Επισκόπου Χύτρων (24 Οκτωβρίου)

Σήμερα, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Πάππου επισκόπου Χύτρων του Θαυματουργού, ο οποίος διαποίμανε το λαό του Θεού της Κυθρέας για 58 έτη, με αγάπη και πνευματική επιμέλεια. Όλοι οι επίσκοποι της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου τον σέβονταν και τον αισθάνονταν ως κοινό τους πατέρα, κατά τον τέταρτο αιώνα. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου (23 Οκτωβρίου)

Τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου τιμά σήμερα η Εκκλησία, του οποίου η μνήμη τιμάται επίσης και την Κυριακή που ακολουθεί την εορτή των Χριστουγέννων. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και του Οσίου Μακαρίου του Ρωμαίου. (περισσότερα…)