Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (3 Οκτωβρίου)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (3 Οκτωβρίου)

Σήμερα, η Αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ο οποίος καταγόταν από την πόλη των Αθηνών. Τον διέκρινε η βαθιά φιλοσοφική κατάρτιση και οι πνευματικές αναζητήσεις. Ήταν μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου, δηλαδή σημαντικού δικαστηρίου των Αθηνών.

Ο Απόστολος Παύλος, στο βραχώδη λόφο του Άρεως, κήρυξε προς τους Αρεοπαγίτες και τους άλλους Αθηναίους τη διδασκαλία του Χριστού, με τον περίφημο λόγο του “περί αγνώστου Θεού”. Και από αυτούς πρώτοι επίστευσαν ακούγοντας το λόγο του Απ. Παύλου, ο Διονύσιος και ο Ιερόθεος.

Ο Ιεράρχης Διονύσιος διακρίθηκε για τη βαθιά του πνευματική καλλιέργεια και τον ενάρετο βίο, αξιοποιώντας όλη τη θύραθεν γνώση και δικαστική εμπειρία που απέκτησε. Επιβραβεύθηκε από το Θεό για τη χριστιανική του δράση με το χάρισμα να επιτελεί θαύματα εν Αγίω Πνεύματι.

Κοιμήθηκε μαρτυρικά αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη στους επιγόνους του. Είναι πολιούχος των Αθηνών και προστάτης Άγιος των δικηγόρων και των δικαστικών.

Διαβάζουμε στα Αρεοπαγιτικά κείμενα: «άφησε τις αισθήσεις και τις νοερές ενέργειες, όλα τα αισθητά και τα νοητά, όλα τα μη όντα και τα όντα, και όσο είναι εφικτό ανυψώσου, για να ενωθείς κατά τρόπο ακατάληπτο με Αυτόν που είναι επάνω από κάθε ουσία και κάθε γνώση».

Αυτή είναι η ρεαλιστική σχέση ενότητας και αρμονίας σου με τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό και τον συνάνθρωπό του.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post