Μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων (7 Δεκεμβρίου)

Μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων (7 Δεκεμβρίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων και του Μάρτυρος Αθηνοδώρου.

 Ο Άγιος Αμβρόσιος υπήρξε συγκλητικός και διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης. Γεννήθηκε το 340 μ.Χ. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και νομικά. Τη θεολογία τη σπούδασε κοντά στο Μέγα Αθανάσιο Αλεξανδρείας, όταν ο Αλεξανδρινός Ιεράρχης βρέθηκε εξόριστος στα Τρέβιρα της Γαλλίας, ένεκα του σταθερού ορθόδοξου φρονήματός του. Στα Μεδιόλανα (το σημερινό Μιλάνο) ο Αμβρόσιος διέπρεψε ως δικαστής και δίκαζε με ακρίβεια και δικαιοσύνη.

Όταν γνώρισε το ιερό Ευαγγέλιο και βαφτίστηκε  Χριστιανός, η πνευματική του εξέλιξη και ο πόθος του να υπηρετήσει με ταπείνωση και φιλοτιμία το Θεό και τους ανθρώπους συνέβαλαν να ενταχθεί στον ιερό κλήρο και μάλιστα να φθάσει μέχρι το κορυφαίο διακόνημα της διαποίμανσης της επισκοπής των Μεδιολάνων.

Ο Άγιος Αμβρόσιος ποίμανε άριστα το πλήρωμα της Εκκλησίας και αγωνίστηκε σθεναρά κατά των αιρέσεων του Αρείου, του Σαβελλίου και του Ευνομίου. Τόση ισχυρή ήταν η τόλμη και η παρρησία του, ώστε, όταν ο βασιλιάς Θεοδόσιος θέλησε να μπει στο ναό των Μεδιολάνων, ύστερα από τους φόνους που έγιναν στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης και για τους οποίους ήταν υπεύθυνος, ο Αμβρόσιος, είχε το σθένος να μην του επιτρέψει την είσοδο στον Ναό, παρά μόνο όταν μετάνιωσε ειλικρινά και έμπρακτα.

Με το έργο του και την προσωπικότητά του ο Άγιος Αμβρόσιος διδάσκει διαχρονικά ότι το επισκοπικό αξίωμα είναι διακόνημα προσφοράς και επιμέλειας των ανθρώπων, με σκοπό τη σωτηρία και την ένωσή τους με τον Ιησού Χριστό και τη διαφύλαξη της αληθινής Πίστεως. Ο επίσκοπος οφείλει με σοφία, αγάπη και διάκριση να δείχνει το δρόμο του φωτός και να αντιστρατεύεται το ψέμα, την αδικία και τη δολοπλοκία.

Κοιμήθηκε ειρηνικά το έτος 397 μ. Χ., σε ηλικία 57 χρονών.

Σήμερα γιορτάζουν οι ομώνυμες κοινότητες του Αγίου Αμβροσίου στη Λεμεσό και στην τουρκοκρατούμενη Κερύνεια στις βόρειες πλαγιές του Πενταδακτύλου, από όπου ο προσκυνητής αγναντεύει τη θάλασσα έως τα παράλια της Μικράς Ασίας και στην οποία τιμάται και η μνήμη του Οσίου Αμβροσίου την 1η Σεπτεμβρίου, ο οποίος υπήρξε σύγχρονος του Αγίου Δημητριανού της Κυθρέας.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post