Μνήμη του Αγίου Τυχικού, εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων (8 Δεκεμβρίου)

Μνήμη του Αγίου Τυχικού, εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων (8 Δεκεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων, Σωσθένους, Απολλώ, Κηφά, Τυχικού και Επαφροδίτου.

Ο Τυχικός ήταν το «δεξί χέρι» του Αποστόλου Παύλου. Είχε αναλάβει να παραδώσει στους Κολασσαείς και στους Εφεσίους τις Επιστολές του Παύλου και να συζητήσει με τους Χριστιανούς τα προβλήματα της Εκκλησίας.

Ο Απόστολος Τυχικός σχετίζεται άμεσα με την Κύπρο, καθώς, όπως πληροφορούμαστε από το βίο του Αγίου Αυξιβίου, όταν ο Παύλος πληροφορήθηκε το μαρτύριο του Βαρνάβα το 58 μ.Χ., έστειλε τον Επαφρά, τον Τυχικό και μερικούς άλλους στην Κύπρο, να συναντήσουν τον επίσκοπο Ηρακλείδιο και να ορίσουν τον Επαφρά επίσκοπο στην Πάφο και τον Τυχικό στη Νεάπολη, τη σημερινή Λεμεσό. Όταν ο Τυχικός τελείωσε το έργο του στην Κύπρο, επέστρεψε πλησίον του Απ. Παύλου και αργότερα αναδείχθηκε επίσκοπος Κολοφώνος Ιωνίας.

Ο ναός στο χωριό Μέσανα της Πάφου (γενέτειρα του σημερινού Μητροπολίτου Πάφου κ. Τυχικού) είναι αφιερωμένος στο Άγιο Τυχικό από τα χρόνια των Αποστόλων. Επίσης, τοποθεσία με τεκμήρια ναού του Αγίου Τυχικού υπάρχει στην Αγία Φύλαξη Λεμεσού, καθώς και ναός επ’ ονόματί του στην κοινότητα Γαλάτας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post