Μουσικά Κύπρια Μηναία Γ΄ τόμος

Μουσικά Κύπρια Μηναία Γ΄ τόμος

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Γ’ Τόμος της σειράς «Μουσικά Κύπρια Μηναία» του Δρος Ανδρέα Π. Βαρνάβα.* Ο εν λόγω τόμος καλύπτει τις ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου του μηνός Μαΐου, τονισμένες σε Βυζαντινή Μουσική, όπως αυτές περιλαμβάνονται στη σειρά των Κυπρίων Μηναίων στη γνωστή έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η έκδοση του Γ’ Τόμου ακολουθεί την περσινή έκδοση του Α’ Τόμου, που περιλαμβάνει τις ακολουθίες των μηνών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Η μουσική επένδυση των ακολουθιών που περιλαμβάνονται στα Μουσικά Κύπρια Μηναία καλύπτει πέρα από τα Δοξαστικά και τα Ιδιόμελα, όλα τα Προσόμοια, Θεοτοκία, Απολυτίκια και Εξαποστειλάρια. Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ορθή ερμηνεία των εξαίρετων ύμνων που περιλαμβάνονται στις διάφορες ακολοθίες των Κυπρίων Μηναίων.

Η μουσική επένδυση των ύμνων έγινε με σεβασμό στη Βυζαντινή μουσική παράδοση και στη μουσική ορθογραφία, όπως μας την παρέδωσαν συστηματοποιημένη πριν από 200 χρόνια οι τρεις μεγάλοι μεταρρυθμιστές της Βυζαντινής μουσικής σημειογραφίας, ο Χρύσανθος ο εκ Μαδύτων, ο Γ ρηγόριος ο Πρωτοψάλτης και ο Χουρμούζιος Χαρτοφύλακας.

Ο μουσικός τονισμός έγινε με γνώμονα τη σαφή θέση της ορθόδοξης λατρείας πως το μέλος στόχο έχει να υπηρετήσει τον λόγο. Η χρήση των φθορικών σημείων και η μετάβαση από ήχο σε ήχο στοχεύει πάντοτε στην απόδοση των υψηλών νοημάτων του ποιητικού κειμένου.

Όσον αφορά την τοποθέτηση ισοκρατήματος, αυτή έγινε για να υποβοηθήσει στις περιπτώσεις που η ερμηνεία των ύμνων γίνεται από χορού. Το ισοκράτημα κρατήθηκε όσο το δυνατόν πιο λιτό, αφού η Βυζαντινή Μουσική είναι μονοφωνική.

Ο τρίτος τόμος της σειράς Μουσικά Κύπρια Μηναία αποτελείται από 370 σελίδες, είναι σκληρόδετος, τυπωμένος σε διχρωμία, γραμμένος από τον ίδιο τον εκδότη, με το πρόγραμμα γραφής της Βυζαντινής Μουσικής Βυζαντινή Κάλαμος, με ευανάγνωστους χαρακτήρες και τη γραμματοσειρά Λόγος. Το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί αισθητική αρτιότητα και παρέχει ευχέρεια στη μουσική ανάγνωση.

Κατά τον ίδιο τρόπο προγραμματίζεται να εκδοθούν σύντομα οι τόμοι που καλύπτουν τους μήνες, Μάρτιο-Απρίλιο, και Ιούνιο. Στόχος είναι η ολοκλήρωση, σταδιακώς, του δωδεκαμήνου της σειράς .

Τα Μουσικά Κύπρια Μηναία αποτελούν χρήσιμο βοήθημα εις το ιερόν αναλόγιον μαζί με τα Κύπρια Μηναία, καθώς επίσης και για τους μελετητές της Βυζαντινής Μουσικής αλλά και για κάθε φιλόμουσο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα Μουσικά Κύπρια Μηναία από το βιβλιοπωλείο «ΦΩΤΟΔΟΤΕΣ» (προηγουμένως «Το Φως»). *

—————————————————

* Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, Λευκωσίας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post