Μνήμη του Αγίου Αυξιβίου, Επισκόπου Σόλων (17 Φεβρουαρίου)

Μνήμη του Αγίου Αυξιβίου, Επισκόπου Σόλων (17 Φεβρουαρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος, της Αγίας Μαριάμνης, αδελφής του Αποστόλου Φιλίππου, των Αγίων αυτοκρατόρων Μαρκιανού και Πουλχερίας και του Αγίου Αυξιβίου, επισκόπου Σόλων.

Η Ισαπόστολος Μαριάμνη καταγόταν από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Χριστιανή και αυτή, είχε τον ίδιο θείο ζήλο με τον αδελφό της, Απ. Φίλιππο. Φλεγόμενη από το ζήλο της διάδοσης του Ευαγγελίου, ακολούθησε τον Απόστολο σε πολλές περιοδείες του, βοηθώντας τον στο αποστολικό έργο του και συμμεριζόμενη τους κινδύνους του.

Μετά το μαρτυρικό θάνατο του αδελφού της στην Ιεράπολη (ημέρα μνήμης, 14 Νοεμβρίου), μαζί με τον απόστολο Βαρθολομαίο (ημέρα μνήμης, 11 Ιουνίου) πήρε το λείψανο του Αποστόλου Φιλίππου και το ενταφίασε. Ο Βαρθολομαίος, αφού τακτοποίησε τα της διοικήσεως της Εκκλησίας της Ιεραπόλεως, εγκατέστησε εκεί επίσκοπο ονόματι Στάχυ και συνοδευόμενος από τη Μαριάμνη προχώρησε προς τη Λυκαονία κηρύττοντας το λόγο του Θεού.

Η Μαριάμνη μετά τη Λυκαονία επέστρεψε στην Παλαιστίνη, στα μέρη του Ιορδάνου, όπου και κοιμήθηκε ειρηνικά.

Ο Άγιος Αυξίβιος, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, έζησε κατά τους αποστολικούς χρόνους και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Ρώμης. Έχοντας γνωρίσει και ασπασθεί το Χριστιανισμό, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του, για να αποφύγει το γάμο με επιφανή ειδωλολάτρισσα.

Μετά από πολλές περιπέτειες, έφθασε στην Κύπρο και αποβιβάστηκε στην περιοχή του Λιμνίτη. Η άφιξή του συνέπεσε χρονικά με την παρουσία στο νησί των Αποστόλων Βαρνάβα και Μάρκου, οι οποίοι τον βάφτισαν και τον χειροτόνησαν σε πρεσβύτερο στους Αρχαίους Σόλους.

Με τη βοήθεια του αδελφού του, Θεμισταγόρα, ο οποίος είχε επίσης εγκατασταθεί στο νησί, ανέπτυξε πλούσια ιεραποστολική δράση στην περιοχή των Σόλων.

Ως επίσκοπος Σόλων πλέον, έσωσε πλήθη Κυπρίων από την πλάνη, αλλά και αξιώθηκε από το Θεό να θεραπεύει κάθε είδος σωματικής και ψυχικής ασθένειας. Η μνήμη του Αγίου Αυξιβίου τιμάται ιδιαίτερα στο χωριό Αστρομερίτης, όπου βρίσκεται και ναός αφιερωμένος στο όνομά του.      

Επίσης, πανηγυρίζουν ο ναός των Αγίων Θεοδώρων στην κατεχόμενη Άσσεια και το Παρεκκλήσιο Αγίας Μαριάμνης στο Άρσος της Επαρχίας Λεμεσού.

Συνειδητοποιούμε ακόμη μια φορά ότι το νησί μας, μέσα στην πορεία του χρόνου, δεν φιλοξένησε μόνο κατακτητές, αλλά και Αγίους της Ορθοδόξου Πίστεως. Αυτό μάς ενθαρρύνει να παραμένουμε με δέος προσηλωμένοι σε αυτή την κληρονομία και να δοξολογούμε το Θεό.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post