Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τα θρησκευτικά μνημεία της Λεμεσού

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τα θρησκευτικά μνημεία της Λεμεσού

Ο ΣΤΕΚ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου),σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, διοργάνωσε στις 5 Μαΐου 2015 ημερίδα με θέμα: “Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των προσκυνημάτων της πατρίδας μας”.

Η ημερίδα περιλάμβανε παρουσίαση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της επαρχίας Λεμεσού και απευθύνεται σε εργαζομένους σε τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης κ.τ.λ.) αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. 

Στόχος της ημερίδας ήταν οι συμμετέχοντες να αποκομίσουν γνώσεις και εμπειρίες που να τους καταστούν πρεσβευτές της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας παράδοσης για τους επισκέπτες της χώρας μας.  

 

***********************************************

 

Καλωσόρισμα του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγόριου, Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, στην Ημερίδα «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια της πατρίδας μου»:

 

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Αμαθούντος κ. Νικόλαε, εκπρόσωπε του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου,

Σεβαστοί Πατέρες,

Κυρία Αννίτα Δημητριάδου, αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ,

Κύριε Γιάννη Μιχαηλίδη Γενικέ Διευθυντή του ACTA,

Κυρία Χρυσαίμιλη Κενεβέζου-Ψηλογένη, Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ,

Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι

Χριστός Ανέστη!

Σας καλωσορίζουμε στην απογευματινή μας σύναξη, με θέμα: «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια της πατρίδας μου».

Ευθύς εξαρχής, εκφράζω ευχαριστίες, τόσο τις δικές μου όσο και των συνεργατών μου στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο για τη φιλοξενία, καθώς και προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο, ο οποίος μαζί με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ, Φιλόθεο εκπροσωπούν την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού στην επιτροπή των εκκλησιαστικών περιφερειών στο Γραφείο μας, για τη συνεργασία και τη δυνατότητα πραγματοποίησης της παρούσας Ημερίδας.

Βέβαια, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η σύναξη αυτή, χωρίς τη δική σας συμμετοχή εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας. Καθώς επίσης, δεν θα προγραμματίζαμε, ίσως, τη σημερινή Ημερίδα χωρίς την ιδέα και την πρόταση για συνεργασία μαζί μας, του ΣΤΕΚ, Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου  και προσωπικά της Γενικής Διευθύντριας αυτού, κ. Χρυσαίμιλης Κενεβέζου – Ψηλογένη.

Κατεξοχήν η Ημερίδα σκοπό έχει να ενημερωθούν οι υπάλληλοι των Ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών χώρων όπου τα μέλη του ΣΤΕΚ έρχονται σε επικοινωνία με ντόπιους και κατεξοχήν ξένους προσκυνητές και περιηγητές.

Εγκάρδιες Ευχαριστίες εκφράζω προς τους εισηγητές, οι οποίοι κατέβαλαν τον κόπο να μας παρουσιάσουν τα θέματα, τα οποία θα μας εισαγάγουν στην έμπνευση και την αγάπη των ιερών τόπων της πατρίδας μας, και κατεξοχήν των προσκυνημάτων της περιφέρειας Λεμεσού.

Είμεθα βέβαιοι ότι όλοι μας θα αποκομίσουμε όφελος πολύτιμο για εμάς, κι απο εμάς για τους συνανθρώπους μας προσκυνητές και περιηγητές, ντόπιους και ξένους, από τη μια, της πατρίδας μας γενικά και και από την άλλη, της πόλης και επαρχίας Λεμεσού ειδικά.

Καλή επιτυχία και η ευλογία του Αναστημένου Ιησού Χριστού να φωτίσει και τη ζωή και τα έργα μας.

Σάς ευχαριστώ!

Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

 

***********************************************

Χαιρετισμός κας Αννίτας Δημητριάδου Αν. Γενικής Διαυθύντριας ΚΟΤ στην Ημερίδα με θέμα: «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των προσκυνημάτων της πατρίδας μου»

 

Ακολουθεί σύντομη αναφορά απο τους ομιλιτές της Ημερίδας: «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια της πατρίδας μου»: 

 

Δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου

O δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου ανέπτυξε στην Ημερίδα «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των προσκυνημάτων της πατρίδας μου» (Τρίτη, 5 Μαίου 2015, Αίθουσα Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού) το θέμα «Περίγραμμα Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Κύπρου».

Η εισήγηση αφορούσε την ιστορία, τη δράση και την προσφορά της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου στον τόπο και εν γένει στην Οικουμενική Ορθοδοξία. Ειδική αναφορά έγινε στη Μητρόπολη Λεμεσού και στους Αγίους της, αφού η Ημερίδα αναφερόταν στα εκκλησιαστικά μνημεία της μητροπολιτικής περιφέρειας Λεμεσού. Η παρουσίαση διανθίστηκε με εποπτικό υλικό, κατά το μεγαλύτερο μέρος του πρωτότυπο. Οι συμμετέχοντες, έχοντας υπόψη τους το ιστορικό περίγραμμα μπορούσαν εύκολα να τοποθετήσουν χωροχρονικά τα εκκλησιαστικά μνημεία, τα οποία παρουσιάστηκαν από τους άλλους συναδέλφους ομιλητές.

 

Δρ Ανδρέας Φούλιας

Ο Δρ Ανδρέας Φούλιας ανέπτυξε στην Ημερίδα «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των προσκυνημάτων της πατρίδας μου» (Τρίτη, 5 Μαΐου 2015, Αίθουσα Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού) το θέμα «Θρησκευτικά μνημεία της Μητροπολιτικής περιφέρειας Λεμεσού».

Η εισήγηση κάλυψε συνοπτικά την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και θρησκευτική καλλιτεχνική δημιουργία της επαρχίας Λεμεσού. Έγινε αναφορά στα σημαντικά Παλαιοχριστιανικά μνημεία της Αμαθούντος και του Κουρίου, όπως και σε Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς ναούς που υπάρχουν σε χωριά της Λεμεσού. Στην ίδια την πόλη της Λεμεσού μνημονεύθηκαν κυρίως οι σύγχρονοι ναοί της, οι οποίοι διαφυλάσσουν παλαιά λατρευτικά κειμήλια. Αναφέρθηκε ακόμα ότι η επαρχία Λεμεσού είναι μια περιοχή με πλούσιες φυσικές ομορφιές και περιβάλλον, δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να συνδυαστούν με τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό.

 

Ακολουθεί η εισήγηση του Δρ. Δημήτριου Καππαή στην Ημερίδα για τα θρησκευτικά μνημεία της Λεμεσού:

Το θέμα το οποίο θα αναπτύξω εστιάζεται στα εννέα εν λειτουργία Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Όλα έχουν τη δική τους ιστορία, παράδοση αλλά και αρχαιολογική αξία αν θα ήθελε κάποιος να τα δει με μια διαφορετική προσέγγιση.

Θα γνωρίσουμε έστω και ακροθιγώς, στο χώρο που έχουμε στη διάθεσή μας, τους ιερούς αυτούς χώρους της πατρίδας μας οι οποίοι υπήρξαν πάντα και ιδιαίτερα σε χρόνους δίσεκτ¬ους, οι «κιβωτοί», μέσα στις οποίες διαφυλάχθηκε η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός. Τα μοναστήρια αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ένα μικρό μέρος από τον μεγάλο αριθμό των μοναστηριών που παλαιότερα λειτουργούσαν στα διοικητικά όρια της Μητροπόλεως Λεμεσού.

Η ίδρυση των μοναστηριών αυτών, σύμφωνα με ιστορικά και άλλα στοιχεία,  αρχίζει από τον 4ο αιώνα και φτάνει μέχρι και τα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας πολλά από τα μοναστήρια μας εγκαταλείφθηκαν και ερημώθηκαν μέχρι και τον 20ο αιώνα όπου ξεκινά σταδιακά και η επαναλειτουργία τους. 

 

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση εδώ..

 ***********************************************

Βιογραφικό ομιλητή Δρ Χριστόδουλου  Α. Χατζηχριστοδούλου

Ο δρ Χριστόδουλος  Α. Χατζηχριστοδούλου, Βυζαντινολόγος ακολούθησε σπουδές Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο συνέχισε τις μεταπτυχιακές  σπουδές του. Κατέθεσε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «Κτήτορες ναών και δωρητές κειμηλίων την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Κύπρο (1571-1878)». Εργάζεται  στο Πολιτιστικό  Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και είναι  ο Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου Τράπεζας Κύπρου. Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Κυπριακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Βελιγραδίου, Υπεύθυνος των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου επί της Ναοδομίας, των Μνημείων και της Χριστιανικής Τέχνης, Συνεργάτης του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Δικοινοτικής Επιτροπής για τα Μνημεία της Κύπρου. Από το 2006 μέχρι το 2012 διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και είναι μέλος άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων.

Έχει συγγράψει άρθρα και βιβλία που αναφέρονται στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη και αρχαιολογία, την ιστορική γεωγραφία και είναι ο επιμελητής της σειράς των Οδηγών των Βυζαντινών Μνημείων της Κύπρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου. Έχει συμβάλει στη δημιουργία εκκλησιαστικών μουσείων και εκθέσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό.

 

Βιογραφικό ομιλητή Δρ Ανδρέα Φούλια

Ο Δρ Ανδρέας Φούλιας γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και έζησε εκεί μέχρι τον Αύγουστο του 1974. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου Magister Artium στη Μεσαιωνική Ιστορία και Τέχνη από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Tη διδακτορική του διατριβή εκπόνησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με θέμα: Αρχιτεκτονική και μνημειακή ζωγραφική στην Κύπρο κατά την περίοδο των αραβικών επιδρομών (649-965). Δίδαξε ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το μάθημα, Παλαιοχριστιανική τέχνη της Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι συνεργάτης του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια. Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για την Ιστορία της Κύπρου. Έχει εκπονήσει επιστημονικές μελέτες για την Βυζαντινή ναοδομία και τέχνη της Κύπρου.

Ο Ανδρέας Φούλιας είναι μεταξύ άλλων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου, μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και της Διεθνούς Ενώσεως για την μελέτη του αρχαίου ψηφιδωτού Α.Ι.Ε.Μ.Α.

 

Βιογραφικό ομιλητή  Δρ Δημητρίου Καππαή

Ο Δρ. Δημήτριος Καππαής, γεννήθηκε στο χωριό Βάσα Κοιλανίου της επαρχίας Λεμεσού το 1964. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Ομόδους. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου  master Θεολογίας με ειδίκευση στη Θεολογία Μέσων Χρόνων και Έκδοση Σχετικών Κειμένων. Έχει εκπονήσει διπλωματική Μελέτη με θέμα «Οι Ησυχαστικές έριδες στην Κύπρο κατά το ΙΔ΄ αιώνα».

Τη διδακτορική του διατριβή εκπόνησε στη Θεολογικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου με θέμα, «Οι επονομαζόμενοι Αλαμάνοι Άγιοι της Κύπρου μέσα από τις πηγές και την τοπική παράδοση». Εργάστηκε ως δάσκαλος στη Δημοτική Εκπαίδευση και στην Ιδιωτική Σχολή Saint Mary’ School στη Λεμεσό. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός – Βοηθός Διευθυντής στη Μέση εκπαίδευση.

Είναι τακτικός συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού με δική του εβδομαδιαία εκπομπή με θέματα από το Κυπριακό Αγιολόγιο καθώς επίσης και τον Κυπριακό Μοναχισμό. Είναι συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού σε θέματα εκδόσεων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα – Μελέτες και σειρά βιβλίων με θέματα από την εκκλησιαστική ιστορία της Κύπρου. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε τοπικά συνέδρια με θέματα του ερευνητικού του αντικειμένου.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post