ΙΗ’ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου (24 Οκτωβρίου 2024)

ΙΗ’ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου (24 Οκτωβρίου 2024)

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024, η ΙΗ’ Συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου.  Η Συνάντηση φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Τρόοδος στην πλατεία του Τροόδους. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών οργανώνεται στο Τρόοδος. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016, θέτοντας τότε τις βάσεις για τη συνεχιζόμενη συνεργασία και ανάπτυξη των προσκυνηματικών περιηγήσεων στην περιοχή.Έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών Περιφερειών, οι σύμβουλοι και συνεργάτες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, καθώς και άλλοι ειδικοί, οι οποίοι συνεργάζονται με τον Πρόεδρο του Γραφείου,  τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και τα μέλη του Γραφείου.

Σημαντική ήταν η παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι παρουσίασαν το πρόγραμμα Μαθητικών Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Τουρισμού, επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη συνεργασία του Γραφείου με τον ΚΟΤ και τώρα με το Υφυπουργείο Τουρισμού, εκπρόσωποι του ΤΕΠΑΚ και άλλοι φορείς του Τουρισμού. Στη συνάντηση συμμετείχε και η ΥΚΑΝ της Αστυνομίας Κύπρου, η οποία συζήτησε κοινές δράσεις με το Γραφείο. Η συνεργασία με την ΥΚΑΝ ξεκίνησε από το 2013, εστιάζοντας σε δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης από τη Δημοτική και τη Μέση Εκπαίδευση, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τους κινδύνους των ναρκωτικών και την ενίσχυση της ασφάλειας στις σχολικές κοινότητες.

Εκπρόσωποι από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία μίλησαν για τη συμβολή τους στις προσκυνηματικές περιηγήσεις, ενώ ο διευθυντής του ξενοδοχείου, κ. Γιώργος Θεοδώρου, μοιράστηκε την εμπειρία του από τη φιλοξενία τόσο των τοπικών όσο και των ξένων προσκυνητών.

Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον Επίσκοπο Μεσαορίας, κ. Γρηγόριο, και ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση σχετικά με τις δράσεις και τα έργα των Εκκλησιαστικών Περιφερειών.

Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

************************

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

στην ΙΗ΄ Συνάντηση των Εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών, των συνεργατών και συμβούλων στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

Ξενοδοχείο «Τρόοδος», Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024

Εν πρώτοις ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Τριαδικό Θεό, με τις πρεσβείες της Παναγίας Τρικουκκιωτίσης, που μας αξιώνει σήμερα να είμαστε μαζί σε αυτόν τον όμορφο και ειρηνικό τόπο του μύθου, της ιστορίας και της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εάν η νήσος μας είναι, όπως ελέχθη, επίγειος παράδεισος, ένα ζωντανό θαύμα μέσα σε συμπληγάδες, χαρές και λύπες, η όντως Νήσος των Αγίων, η οροσειρά του Τροόδους και μάλιστα εδώ που φιλοξενούμαστε, πλησίον της κορυφής του Ολύμπου, είναι η καρδιά των Μοναστηριών, Ασκητηρίων, Εκκλησιών και προσκυνημάτων της πίστεώς μας.

Κατά τη λήξη των εργασιών της τελευταίας ΙΖ΄ Συνάντησής μας στην Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος (Ιδάλιον, 4 Ιουνίου 2024), αποφασίσαμε την επόμενη συνάντηση, η οποία είθισται να πραγματοποιείται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, να βγούμε προς τα έξω, στην επαρχία Λευκωσίας. Το ίδιο πράξαμε και στην Ε΄ Συνάντησή μας (19 Μαΐου 2016), που και πάλι φιλοξενηθήκαμε, ξενίας κυπριακής, εδώ στο ξενοδοχείο «Τρόοδος» με οικοδεσπότη τον διευθυντή κ. Γιώργο Θεοδώρου.

Σας ευχαριστούμε κ. Γιώργο Θεοδώρου και ταυτόχρονα ευχαριστούμε και όλους τους συνεργάτες σας, οι οποίοι σήμερα αναλάβατε να μας φιλοξενήσετε ούτως ώστε όλα να είναι εύρυθμα, για να έχουμε τα αναγκαία και μέσα σε ευχάριστο περιβάλλον να διεξάγουμε τις εργασίες της ΙΗ΄ Συνάντησής μας.

Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων ιδρύθηκε από την καθ΄ ημάς  Ιερά Σύνοδο τον Απρίλιο του 2012, ως επιστέγασμα του έργου που υπέδειξε με μέτρο, διάκριση, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα το περιβάλλον του Γραφείου του Επισκόπου Μεσαορίας από τον Δεκέμβριο του 2008, με την ευκαιρία της Α΄ παρουσίασης την έκδοσης του ΚΟΤ (Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού) «Κύπρος. Νήσος Αγίων».

Σας μεταφέρω τις εγκάρδιες πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, για τη συμμετοχή σας στην ΙΗ΄ Συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται με τις ευλογίες του Ποιμενάρχου μας.

Είναι πολυσήμαντες οι συναντήσεις αυτές, δύο ανά έτος, μία στην Αρχιεπισκοπή και μια στην περιφέρεια. Υπάρχει αυτή η γνωριμία και η διατήρηση της επικοινωνίας μεταξύ μας.

Είμαστε μια οντότητα, που εργαζόμαστε σε ομαδικό και ευρύ περιβάλλον ως Εκκλησία της Κύπρου και ταυτόχρονα δραστηριοποιούμαστε τοπικά με τα δεδομένα, τον χαρακτήρα και το υλικό που διαθέτει η κάθε εκκλησιαστική περιφέρεια ξεχωριστά.

Γεγονός είναι ότι όλη η Κύπρος, ελεύθερη και σκλαβωμένη από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής για 50 έτη, είναι κατάσπαρτη με Μνημεία, Μοναστήρια, Εκκλησίες, Ασκητήρια, Ναούς και Εξωκλήσια που μαρτυρούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σε αυτόν τον ιερό αποστολοβάδιστο τόπο.

Η συμμετοχή στην παρούσα ΙΗ΄ Σύναντησή μας σήμερα εδώ, στο Τρόοδος, μάς προσφέρει μαζί με τη γαλήνη και την όμορφη συναναστροφή μας για λίγες ώρες, και με τη φιλοξενία του ξενοδοχείου «Τρόοδος», την ευκαιρία να ακούσουμε νέα για γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν, ή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και όλα αυτά να αξιολογηθούν για γόνιμη συνεργασία, ενημέρωση και προβληματισμό.

Ταυτόχρονα, έχουμε μαζί μας και τους ειδικούς συμβούλους μας στο Γραφείο καθώς και φιλοξενούμενους, οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν θεματικές που μας ενδιαφέρουν άμεσα, αφού συνεργαζόμαστε ως Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρηκευτικού Τουρισμού) και μαζί τους.

Οι θεματικές έχουν διπλό χαρακτήρα:

1ον Εμπειρίες και προτάσεις από ειδικούς σε ένα συγκεκριμένο χώρο που έχει σχέση με την αποστολή του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. 

2ον Παρουσίαση μακροχρόνιων εμπειριών, σχετικών δράσεων με το Γραφείο μας, που συνεχίζονται και κατά το 2024-2025. Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Υφυπουργείο Τουρισμού, ΤΕΠΑΚ, ΥΚΑΝ.

Είμαι βέβαιος ότι η ΙΗ΄ Συνάντηση θα στεφθεί με επιτυχία και θα επιστρέψουμε στα ίδια, οίκαδε, αφού επισκεφθούμε προσκυνηματικά, την Ι. Μ. Παναγίας Τρικουκκιωτίσσης και δεόμενοι ενώπιον του θαυματουργού εικονίσματος της Υπεραγίας Θεοτόκου να εμπλουτιστούμε για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα και με αισιοδοξία ο καθένας την αποστολή του.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο Γραφείο, τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι, τον Γραμματέα Κωνσταντίνο Θεοφάνους που έχει το γενικό πρόσταγμα ετοιμασίας και διεξαγωγής της ΙΗ΄ Συνάντησης, τον συνεργάτη του Γραφείου Πέτρο Χατζηουρανίου και όλους τους συμβούλους και εθελοντές συνεργάτες του Γραφείου μας.

Προτού ελευθερώσω το βήμα θα ήθελα να επισημάνω τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μας:

Α. Στις Εκθέσεις που συμμετέχει το Γραφείο μας.

Β. Στις δράσεις και τις συνεργασίες με τρίτους θεσμικούς οργανισμούς. Υπουργείο Παιδείας, Υφυπουργείο Τουρισμού, ΤΕΠΑΚ, ΥΚΑΝ κ.ά.

Γ. Στην αλληλοενημέρωση για τις οργανωμένες ομάδες προσκυνητών τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και

Δ. Στην επικαιροποίηση των εντύπων του Γραφείου μας.

Αυτά θα τα αξιολογήσουμε κατά τη διάρκεια των εργασιών μας που ήδη με τη βοήθεια του Θεού ξεκινήσαμε σήμερα.

Καλές επιτυχίες!

Ευχαριστώ!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post