Ομάδα Βενετσιάνων προσκυνητών επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Ομάδα Βενετσιάνων προσκυνητών επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Προσκυνητές από την Ιταλία και συγκεκριμένα από τη Βενετία υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, μαζί με τους συνεργάτες π. Δημοσθένη Δημοσθένους και το θεολόγο κ. Παναγιώτη Παπακυριακού στο Μέγα Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής, την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014.

Ο Θεοφιλέστατος καλωσόρισε τους επισκέπτες στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και τους μίλησε για τον τρόπο διοίκησης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου και εν γένει της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Κατόπιν απάντησε σε ερωτήματα ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου.  

Στη συνέχεια ο π. Δημοσθένης μίλησε στους φιλοξενούμενους για την εκκλησιαστική ιστορία της Κύπρου, για την εκκλησιαστική τέχνη αλλά και τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα μεγάλα πνευματικά κέντρα της Μέσης Ανατολής όπου η Κύπρος ανέπτυξε ιδιαίτερο πνευματικό ρόλο, παραμένοντας το μόνο χριστιανικό κέντρο στη Μέση Ανατολή σήμερα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καταστροφή που επέφερε στον Παγκόσμιο πολιτισμό της Κύπρου η Εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων το 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του 37 % του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι επισκέπτες από τη Βενετία έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στον ειρηνοποιό ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στις θρησκείες και τους πολιτισμούς.

Τέλος ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε η παραμονή τους αυτές τις ημέρες στο νησί μας να εμπλουτιστεί με ποικίλες εμπειρίες, οι οποίες, όπως και κατά το παρελθόν να φέρουν πιο κοντά την Βενετία και την Κύπρο. Οι ίδιοι να μεταδώσουν ψηφίδες από τα βιώματά τους στα παιδιά τους για να επισκεφθούν κι εκείνοι τα βήματα της αρχαίας Εκκλησίας μας.

Να σημειωθεί ότι ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε για τη συνεργασία τόσο το ταξιδιωτικό γραφείο, Volare Travel και το Διευθυντή του κ. Φίλιππο Μυριανθούση καθώς και τον Ιταλό ξεναγό κ. Fabio, ο οποίος τα τελευταία πέντε έτη εργάζεται στην Κύπρο.  

Παναγιώτης Παπακυριακού, Θεολόγος.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post