Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στο Νεάπολις
Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας διοργάνωσε τις 31 Μαΐου 2014, το Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου. Στη διάρκεια της ημερίδας υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του γραφείου της Επιτρόπου και του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πέτρος Σιβιτανίδης Αν. Καθηγητής Real Estate, η Επίτροπος Περιβάλλοντος και ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σημασία του έργου του Πανεπιστημίου Νεάπολις για τη διαμόρφωση των κήπων της Χάλκης. Συντονίστρια ήταν η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου.
Η Δρ. Τζώρτζη αναφέρθηκε στην σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας η οποία καθιερώθηκε από το 1992.
Ο Χριστόδουλος Μακρής, Αρχιτέκτονας, ανέλυσε εκτενώς τη Βιοποικιλότητα της Κύπρου ενώ ο Δρ. Σάββας Ιεζεκιήλ, Δασολόγος, Συντηρητής Α του Τμήματος Δασών μίλησε για την Πανίδα της Κύπρου.
Ακολούθησε ο Τάκης Παπαχριστοφόρου, Ανώτερος Δασικός Λειτουργός του Τμήματος Δασών, ο οποίος έδωσε έμφαση στο Βοτανικό Κήπο των Λουτρών της Αφροδίτης στον Ακάμα. Η Δρ. Άρτεμις Γιορδαμλή, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Λαόνα για την Αναβίωση και Προστασία της Κυπριακή Υπαίθρου και η Αθηνά Παπαθεοδούλου, Λειτουργός Έρευνας του Ιδρύματος Λαόνα, ανέλυσαν τη σημασία του τοπίου για την βιοποικιλότητα της Κύπρου και μια πτυχή του έργου Medscapes. Ο Νίκος Σολωμού, Περιβαλλοντολόγος, αναφέρθηκε στην Κλιματική Αλλαγή και τη θαλάσσια Βιοποικιλότητα και τέλος η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη και ο Νίκος Θυμάκης , Γεωπόνος, ανέλυσαν το θέμα Βιοποικιλότητα και Αγία Γραφή: Το παράδειγμα του Ιστορικού Βυζαντινού Κήπου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ακολούθησε συζήτηση ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των ευεργετηρίων που δόθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στους φοιτητές του Νεάπολις που συμμετείχαν στη Μελέτη Ανάπλασης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Πηγή: Neapolis University Pafos