Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: Στόχος να διευκολύνουμε τους επαγγελματίες

Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ.Γρηγόριος

Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: Στόχος να διευκολύνουμε τους επαγγελματίες

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ανάμεσα σε άλλα καθήκοντα, είναι και ο επικεφαλής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. Το Γραφείο είναι μεν νεοσύστατο, αλλά η δράση του είναι πλούσια, με ετοιμασία ενημερωτικού υλικού, συμμετοχή σε εκθέσεις και φόρουμ, αποστολές στο εξωτερικό κ.λπ. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, με αφορμή τη συμμετοχή του Γραφείου στη Διεθνή Έκθεση Κύπρου, ο Επίσκοπος Γρηγόριος αναφέρεται στην έως τώρα δράση του Γραφείου και στους μελλοντικούς προγραμματισμούς του. Διευκρινίζει δε με έμφαση ότι το Γραφείο δεν είναι εμπορικό κατάστημα, δεν είναι ταξιδιωτικό γραφείο, αλλά αρωγός στους επαγγελματίες του κλάδου, ξεναγούς, ταξιδιωτικούς πράκτορες και ξενοδόχους, με κύριο συνεργάτη τον ΚΟΤ, με τον οποίο υπάρχει άρρηκτη σχέση και αλληλοβοήθεια.

 Ο ΚΟΤ, εδώ και παρά πολλά χρόνια, έχει στα προγράμματά του στοχεύσεις για τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό. Η Εκκλησία της Κύπρου πότε δημιούργησε το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και ποια η έως τώρα δράση σας;

– To Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2012. Είμαι ο επικεφαλής αυτού του γραφείου, αλλά πλαισιώνομαι από ομάδα ειδικών, βυζαντινολόγων, αρχαιολόγων, ιστορικών τέχνης, θεολόγων και άλλους. Λειτουργούμε σε παγκύπρια κλίμακα παρέχοντας και λαμβάνοντας σχετική ενημέρωση. Επιδιώξαμε από την αρχή να έχουμε  και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό. Ασφαλέστατα λοιπόν ο πρώτος συνεργάτης μας είναι ο ΚΟΤ. Και η συνεργασία μας είναι πρακτική και ουσιαστική. Αξιοποιούμε όσο καλυτέρα μπορούμε το σχετικό ενημερωτικό υλικό, τον Οδηγό, που έχει ετοιμάσει ο ΚΟΤ. Απόσταγμα από αυτό τον Οδηγό είναι οι δυο χάρτες που κυκλοφορούμε από τον Μάιο του 2012. Και αναφέρομαι στον παγκύπριο χάρτη, που περιλαμβάνει όλα τα προσκυνήματα του τόπου μας, με προτάσεις διαδρομών στην ελεύθερη περιοχή. Ο δεύτερος χάρτης αφορά μόνο στη Λευκωσία, τον οποίο και θα επανεκδώσουμε σύντομα. Αντλούμε υλικό από τον ΚΟΤ αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Βέβαια η σχέση μας δεν είναι μονοδρομική. Μας βοηθά ο ΚΟΤ αλλά τον βοηθούμε κι εμείς.

Ποια η συνεργασία της Εκκλησίας με τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού;

– Θέλω κατ\’ αρχήν να  διευκρινίσω ότι το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου δεν είναι εμπορικό κατάστημα, δεν είναι ταξιδιωτικό γραφείο. Στόχος μας όμως είναι να διευκολύνουμε τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου είτε είναι ξεναγοί, είτε είναι ταξιδιωτικοί πράκτορες, είτε είναι ξενοδόχοι. Παρέχουμε σε όλους όποια πληροφορία μπορεί να τους φανεί χρήσιμη για τη δουλειά τους και είμαστε πάντοτε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε και να τους καθοδηγήσουμε εκεί που χρειάζεται. Προσωπικά, έχω παραστεί στις γενικές συνελεύσεις και του ΠΑΣΥΞΕ και του ACTA. Έκαμα παρουσίαση της δράσης μας σε συγκέντρωση των ταξιδιωτικών πρακτόρων. Διοργανώσαμε σεμινάριο μαζί με τους ξεναγούς και προγραμματίζουμε και άλλες κοινές δραστηριότητες. Όμως πάνω από όλα αυτά είναι ο ΚΟΤ. Γιατί ο Οργανισμός αυτός δεν προβάλλει μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και τον πολιτισμό μας. Και ο πολιτισμός μας έχει άρρηκτη σχέση με τη θρησκεία και την Εκκλησία.

Έχετε οποιουσδήποτε άλλους σχεδιασμούς για το μέλλον, βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους;

– Στον προγραμματισμό μας συγκαταλέγεται και η δημιουργία μιας εξειδικευμένης ιστοσελίδας για τις θρησκευτικές περιηγήσεις στον τόπο μας. Ο κόσμος μάς αναζητεί και πρέπει να μας βρίσκει. Από την άλλη θέλουμε να μετατρέψουμε και σε ηλεκτρονική μορφή τους χάρτες των περιηγήσεων.

Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση

Ως Γραφείο συμμετείχατε πέρσι στη Διεθνή Έκθεση Κύπρου και συμμετέχετε και φέτος. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου πέρσι και τι προσδοκάτε φέτος;

– Πέρσι λάβαμε μέρος στη θεματική έκθεση εσωτερικού τουρισμού. Ήταν η πρώτη μας συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση και την αντιμετωπίσαμε ως μία πρόκληση. Αν κρίνω από τα όσα είπαν οι ειδικοί, οι επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και από την ανταπόκριση του κόσμου, η παρουσία μας στην έκθεση ήταν επιτυχής. Στη συνέχεια συμμετείχαμε και στην εξειδικευμένη έκθεση του ACTA «Ταξίδι 2013». Όλος ο κόσμος πέρασε από το περίπτερό μας, πήρε τους χάρτες και μας υπέβαλαν και ερωτήσεις. Αξίζει ακόμα να ειπωθεί ότι το περίπτερό μας στελεχωνόταν από εθελοντές. Φέτος συμμετέχουμε στη Διεθνή Έκθεση, που είναι γενική και δεν υπάρχει θεματική ενότητα για τον τουρισμό ή οτιδήποτε άλλο. Περιμένουμε όμως τους επισκέπτες να πάρουν μια γεύση από τα αγιασμένα νάματα της πατρίδας μας, με πλούσιο ενημερωτικό υλικό, με προτάσεις διαδρομών. Έχουμε ζωντανές παρουσιάσεις στο περίπτερο που μας στεγάζει. Αγιογράφο, ξυλογλύπτη και ψηφιδογράφο επί το έργον, επιχρύσωση ιερού σκεύους ζωντανά.

Ο κάθε επισκέπτης ψάχνει και κάτι πνευματικό

Ποιες προσπάθειες καταβάλλετε σε σχέση με τον εισερχόμενο από το εξωτερικό θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό;

– Για μας ο κάθε άνθρωπος ο οποίος χτυπά την πόρτα της Εκκλησίας και μπαίνει σε ένα ναό ή ένα μοναστήρι, σημαίνει ότι ψάχνει κάτι το πνευματικό. Αλλά ακόμα κι αν δεν ψάχνει, θα τον εμπνεύσει ο χώρος και θα αρχίσει να ψάχνει. Μόνο και μόνο γιατί πλησίασε σε αυτό τον ιερό χώρο, ο Θεός θα του χαρίσει κάποια ευλογία. Εμείς δεν κρατούμε μεζούρα για να μετρούμε την πνευματικότητα του κάθε επισκέπτη. Εμείς βλέπουμε την καλή προαίρεσή τους, τον σεβασμό και τη σοβαρότητα με την οποία εισέρχονται στον κάθε ιερό χώρο. Εμείς αντιμετωπίζουμε τον κάθε επισκέπτη ως προσκυνητή και τον σεβόμαστε. Ο σεβασμός όμως πρέπει να είναι αμοιβαίος. Το μήνυμα που απευθύνουμε φέτος στους επισκέπτες είναι: «Καλωσορίσατε στα μονοπάτια της φύσης και της πίστης». Θέλουμε τους προσκυνητές και φυσιολάτρες. Τα μοναστήρια μας είναι πνευματικές οάσεις αλλά και πυρήνες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αφού βρίσκονται μέσα σε αυτό. Εμείς θέλουμε να συγκεράσουμε τον θρησκευτικό με τον φυσιολατρικό τουρισμό. Από την άλλη, τα θρησκευτικά μας μνημεία συνιστούν και μια κορωνίδα του πολιτισμού μας που ανήκει μεν σ’ εμάς ως κατοίκους αυτού του νησιού, αλλά ταυτόχρονα ανήκει και σε όλο τον κόσμο.

Ποιος ο προγραμματισμός της Εκκλησίας ειδικά για τους σλαβόφωνους χριστιανούς ορθόδοξους δυνητικούς επισκέπτες, όπως οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Σέρβοι κ.λπ.;

– Όπως σας είπα και πριν, εμείς δεν εισερχόμαστε στην εμπορική διαδικασία. Ετοιμάσαμε όμως τους χάρτες μας στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ρωσικά. Ηλεκτρονικά τους έχουμε ήδη στα γαλλικά και τα γερμανικά και σύντομα θα τους έχουμε και σε έντυπη μορφή. Ετοιμάζουμε, πάντα σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, ένα βιβλιαράκι για το Πάσχα με θέμα: Ελάτε στην Κύπρο την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Και πρέπει να πω ότι μεγάλο ενδιαφέρον για τα θρησκευτικά μας μνημεία, τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τις παραδόσεις μας δεν επιδεικνύουν μόνο οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, αλλά και πολλοί προτεστάντες και άλλοι δυτικοευρωπαίοι. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η ορθοδοξία είναι το βάθος της αφετηρίας όλων. Και αυτή είναι και η δική μας ευθύνη απέναντι σε όλο τον κόσμο.

Συνέντευξη: Γιώργος Φράγκος
Πηγή: Φιλελεύθερος

Print Friendly, PDF & Email

Share this post