Το Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου στην 37η Διεθνή Έκθεση Κύπρου

Το Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου στην 37η Διεθνή Έκθεση Κύπρου

Το Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου συμμετέχει για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Κύπρου και οι συνεργάτες του σας προσκαλούν με πολλή χαρά να το επισκεφθείτε στο Περίπτερο 3, από τις 23 έως τις 27 Μαΐου 2012.

Τα εγκαίνια του Περιπτέρου 3 τέλεσε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος την Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012, στις 20:00.

Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

 *********************************************************************

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ
ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΤΗΝ 37η ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ

23 Μαΐου 2012

Η Χριστιανική παρουσία στη νήσο μας αποτυπώνεται μέσα από μια λαμπρά ιστορική πορεία πέραν των δύο χιλιάδων χρόνων. Μέσα από αυτήν την πορεία, η χριστιανική ζωή και μαρτυρία αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν δίνοντας μας σημαντικά δείγματα της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μέσα λοιπόν από αυτά τα μνημεία, τα παλαιά μοναστήρια μας, του ναούς, τις εκκλησίες μας, τα ιερά μας κειμήλια, τις Βυζαντινές εικόνες και γενικότερα μέσα από την όλη εκκλησιαστική ζωή αντικατοπτρίζεται ο Εκκλησιαστικός πλούτος της Κύπρου.

Τούτον, λοιπόν, τον πλούτο και τα μνημεία της θρησκευτικής μας κληρονομιάς, τα οποία αποτελούν ένα τόσο σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, έρχεται να προβάλει το νεοσυσταθέν Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου μέσα από τη συμμετοχή του στην 4η Έκθεση Εσωτερικού Τουρισμού, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της 37ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου.

Είναι, λοιπόν, με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, που εγκαινιάζουμε απόψε το περίπτερο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα  από αυτές τις περιηγήσεις οι πιστοί μας, αλλά και προσκυνητές, ταξιδιώτες και λάτρεις της Βυζαντινής Τέχνης, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα σημαντικά αυτά μνημεία της χριστιανικής παρουσίας και μαρτυρίας στον τόπο μας, τους τόπους όπου γεννήθηκαν, θαυματούργησαν, μαρτύρησαν, πέθαναν, ή απλώς εμφανίστηκαν άγιοι της νήσου μας.

Αλλά και πέρα από την απλή γνωριμία με έναν τόπο, ένα τέτοιο ταξίδι υπόσχεται και κάτι πολυτιμότερο. Δίνει, συγχρόνως, την αφορμή στον επισκέπτη για πνευματική αναζήτηση. Τούτο γιατί τα μνημεία μας, τα οποία καλούμαστε να γνωρίσουμε μέσα από τις προσκυνηματικές περιηγήσεις, όχι μόνον αποτελούν έκφραση της βαθιάς αγάπης του λαού μας προς την Εκκλησία, της πατροπαράδοτης πίστης του προς τον Θεό, αλλά και της ευσέβειάς του και της αφοσίωσής του προς την Ορθοδοξία μας, αλλά, επίσης, μαρτυρούν τη μεγάλη συμβολή της Εκκλησίας μας στους αγώνες για την εθνικοθρησκευτική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του.

Εκφράζουμε, όμως, τη λύπη μας γιατί εδώ και τριανταοκτώ συναπτά έτη ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς βρίσκεται υπό κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και δεν είναι για μας προσβάσιμο. Ιστορικά προσκυνήματα, ιεροί Ναοί και ιερές Μονές, που είναι συνυφασμένα με την χριστιανική παρουσία στη νήσο μας, παρέμειναν ασυντήρητα στο έλεος του χρόνου, με αποτέλεσμα να απειλούνται με καταστροφή, ενώ ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικοί μας θησαυροί λεηλατήθηκαν και πωλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρουμε θερμά το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Γρηγόριο, ο οποίος με ξεχωριστό ζήλο και υπέρμετρη αγάπη δημιούργησε και οργάνωσε το νεοσύστατο Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Θερμά συγχαίρουμε, ακόμη, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων για τη στενή συνεργασία τους, τους ακαδημαϊκούς Συνεργάτες, οι οποίοι τεκμηριώνουν επιστημονικά το υλικό που παρουσιάζεται, και γενικότερα όλους όσοι με μεγάλο ενθουσιασμό εργάστηκαν και συνέβαλαν στην δημιουργία αυτού του ωραίου περιπτέρου.

Ευχόμαστε, τέλος, όπως ο Κύριος στηρίζει αυτήν την ωραία προσπάθεια για προβολή των ιερών μας προσκυνημάτων και γενικότερα του θρησκευτικού μας πλούτου και όπως χαρίζει κάθε επιτυχία στο νεοσύστατο Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Ευχέτης προς Κύριον

† ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
23 Μαΐου 2012.

 *********************************************************

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012, στις 8:00 μ.μ. τελέστηκαν τα Εγκαίνια του Περιπτέρου 3, που λειτουργεί στην 4η Έκθεση «Εσωτερικού Τουρισμού», στο πλαίσιο της 37ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου. Η Έκθεση άνοιξε τις πύλες της την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012. Στο Περίπτερο 3 στεγάζεται, μεταξύ άλλων, ένα όμορφο Αρχονταρίκι μοναστηριακής και εκκλησιαστικής φιλοξενίας, όπου προβάλλεται η παράδοση, η τέχνη και ευρύτερα ο πολιτισμός της πατρίδας μας.
Η Έκθεση θα παραμείνει  ανοικτή μέχρι την Κυριακή 27 Μαΐου 2012.

Τον Αγιασμό και τα Εγκαίνια της θεματικής Έκθεσης «Εσωτερικού Τουρισμού» τέλεσε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, στην παρουσία του Προέδρου της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων κ. Λοΐζου Κωνσταντίνου, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, του Γεν. Διευθυντή κ. Μιχάλη Μιχαήλ, του Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ. Αλέκου Ορουντιώτη και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ. Επίσης, παρέστησαν Κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Ιερών Μητροπόλεων και Μονών, Πρόεδροι Εκκλησιαστικών Επιτροπών, ειδικοί σε θέματα Θρησκευτικού Τουρισμού, καθώς και επισκέπτες του Περιπτέρου 3. Κατά τη διάρκεια του Αγιασμού και της όλης τελετής έψαλλε η χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» υπό τον Πρωτοπρεσβύτερον π. Δημήτριο Δημοσθένους.

Σε χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μεταξύ άλλων, ανέφερε  ότι η Χριστιανική παρουσία στη νήσο μας αποτυπώνεται μέσα από μια λαμπρά ιστορική πορεία πέραν των δύο χιλιάδων χρόνων. Μέσα από αυτήν την πορεία, η χριστιανική ζωή και μαρτυρία αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν δίνοντάς μας σημαντικά δείγματα της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μέσα λοιπόν από αυτά τα μνημεία, τα παλαιά μοναστήρια μας, τους ναούς, τις εκκλησίες μας, τα ιερά μας κειμήλια, τις Βυζαντινές εικόνες και γενικότερα μέσα από την όλη εκκλησιαστική ζωή αντικατοπτρίζεται ο Εκκλησιαστικός πλούτος της Κύπρου. Τούτον τον πλούτο έρχεται να προβάλει το νεοσυσταθέν Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου μέσα από τη συμμετοχή του στην 4η Έκθεση Εσωτερικού Τουρισμού, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της 37ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, εγκαινιάζουμε απόψε το περίπτερο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις περιηγήσεις οι πιστοί μας, αλλά και προσκυνητές, ταξιδιώτες και λάτρεις της Βυζαντινής Τέχνης, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα σημαντικά αυτά μνημεία της χριστιανικής παρουσίας και μαρτυρίας στον τόπο μας».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τόνισε  περεταίρω την αξία  αυτών των Περιηγήσεων, οι οποίες δίνουν συγχρόνως την αφορμή στον επισκέπτη για πνευματική αναζήτηση.

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη λύπη του γιατί εδώ και 38 συναπτά έτη ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς βρίσκεται υπό κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και δεν είναι για μας προσβάσιμο. Ιστορικά προσκυνήματα, παρέμειναν ασυντήρητα στο έλεος του χρόνου, με αποτέλεσμα να απειλούνται με καταστροφή, ενώ ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικοί μας θησαυροί λεηλατήθηκαν και πωλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απηύθυνε τα θερμά του συγχαρητήρια στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος με ξεχωριστό ζήλο και αγάπη δημιούργησε και οργάνωσε το νεοσύστατο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και στην Αρχή Κρατικών Εκθέσεων για τη στενή συνεργασία τους, στους ακαδημαϊκούς συνεργάτες, οι οποίοι τεκμηριώνουν επιστημονικά το υλικό που παρουσιάζεται και γενικότερα σε όλους όσοι με μεγάλο ενθουσιασμό εργάστηκαν και συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του αξιόλογου από κάθε άποψη περιπτέρου.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε ο Θεός να στηρίζει αυτήν την ωραία προσπάθεια όλων όσων συμμετέχουν στο Περίπτερο 3, στη θεματική Έκθεση «Εσωτερικού Τουρισμού».

Ακολούθως, χαιρέτισε την τελετή ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων κ. Λοΐζος Κωνσταντίνου, ο οποίος ευχαρίστησε το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο που αποδέχθηκε την πρόσκληση να τελέσει τον Αγιασμό και τα Εγκαίνια της θεματικής Έκθεσης. Τόνισε τη σημασία της παρουσίας του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου στο Περίπτερο 3 και υπογράμμισε την καλή συνεργασία με τον Επίσκοπο Μεσαορίας. Επίσης, επισήμανε τη μεγάλη σημασία που δίνει η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων στις θεματικές Εκθέσεις και ιδιαίτερα στο θέμα της προβολής του τόπου μας. Η συμμετοχή του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου, αναβαθμίζει την έκθεση και δίδει στον επισκέπτη την μοναδική ευκαιρία να ενημερωθεί για τους ιερούς τόπους, τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια του τόπου μας.

Κλείνοντας την σύντομη ομιλία του, εξέφρασε την ευχή ότι η φετινή συμμετοχή θα αποτελέσει το ξεκίνημα μίας μακροχρόνιας συνεργασίας  μεταξύ Εκκλησίας της Κύπρου και  Αρχής Κρατικών Εκθέσεων για την προβολή των Θρησκευτικών μας ιερών τόπων.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια αυτή και ιδιαίτερα τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ. Αλέκο Ορουντιώτη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αξία της Έκθεσης «Εσωτερικού Τουρισμού» και στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. Τόνισε ο κ. Ορουντιώτης ότι  η  παρουσία του ΚΟΤ στην έκθεση «Εσωτερικού Τουρισμού» που διοργανώνεται στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, όπως και η συμμετοχή στην Έκθεση «Ταξίδι» που διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες, αποτελούν παραδείγματα του μεγάλου ενδιαφέροντος και της σημασίας που δίνει ο ΚΟΤ στον τομέα του Εσωτερικού Τουρισμού.

Τέλος, ο κ. Ορουντιώτης υπογράμμισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συνεχίσουν να εργάζονται με αφοσίωση και ενθουσιασμό για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων μας όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της συνεργασίας με το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Διαβάστε:

Δελτίο τύπου…

Το Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου ανοίγει τις θύρες του…

Δεύτε πρός με πάντες…

Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post