Ο Άγιος Λάζαρος και η Κύπρος

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, η έκθεση O ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ. Το προσκύνημα, η εικονογραφία, η λατρεία και οι παραδόσεις του Αγίου στην Κύπρο“, που συνδιοργανώνεται με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (2 Μαρτίου-8 Μαΐου 2010). Η έκθεση εγκαινιάστηκε, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο, το απόγευμα της Τρίτης, 2 Μαρτίου 2010, στην αίθουσα προσωρινών εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου και η ανταπόκριση του κοινού, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, ήταν πολύ μεγάλη. Η αθρόα προσέλευση του κοινού στην έκθεση καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή 0900-1630), δικαιώνει την επιλογή εκ μέρους των διοργανωτών να τιμηθεί φέτος η μορφή  του άγιου Λάζαρου στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Πέρυσι στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος είχε διοργανωθεί έκθεση αφιερωμένη στις απεικονίσεις της  Θεοτόκου στην Κύπρο μέσα από εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου. Η έκθεση φέτος για τον άγιο Λάζαρο, το φίλο του Χριστού, φιλοξενεί έργα κυρίως από το ναό και το Μουσείο του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, καθώς επίσης έργα από το ναό Αγίου Γεωργίου Άλωνας, το ναό Αγίων Μαρίνας και Νεκταρίου Τερσεφάνου, το ναό της Παναγίας Αγγελόκτιστης Λάρνακας, την Ιερά Μονή Αγίου Μηνά, έργα από τη συλλογή του Αρχιμανδρίτη Λάζαρου Γεωργίου και, φυσικά, έργα από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζεται η καθιερωμένη εικονογραφία του Αγίου στη σκηνή της Έγερσης του Λαζάρου, καθώς επίσης η μεμονωμένη μορφή του αγίου Λαζάρου ως επισκόπου Κιτίου, ο οποίος κατά την παράδοση μετά την έγερσή του από τον Ιησού προσορμίσθηκε στην Κύπρο, όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος στη Λάρνακα και έζησε ακόμη τριάντα χρόνια, έως τη δεύτερη κοίμησή του. Η εικονογραφία του Αγίου παρουσιάζεται στην έκθεση τόσο από παλαιές όσο και από σύγχρονες εικόνες, τοιχογραφίες και άλλα κειμήλια στην Κύπρο και στον ευρύτερο Ορθόδοξο κόσμο.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται εικόνες και κειμήλια από το ναό και το Μουσείο του ναού του Αγίου Λαζάρου  στη Λάρνακα, ενώ σε επεξηγηματικούς πίνακες στην έκθεση παρουσιάζεται η ιστορία του μεγαλοπρεπούς αυτού ναού, καύχημα ολόκληρης της Ορθοδοξίας, στον οποίο ανευρέθηκε ο τάφος και τα λείψανα του Αγίου.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Μακαριώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων: «η Έκθεση αποτελεί σπουδαίο εκκλησιαστικό και πνευματικό γεγονός για τον τόπο μας. Και τούτο, γιατί ο Άγιος Λάζαρος, κατέχει μια από τις πιο σπουδαίες και εξέχουσες θέσεις στο κυπριακό αγιολόγιο. Τονίζουμε, σχετικά, ότι η πνευματική σημασία και αξία της Έκθεσης γίνεται ακόμη πιο μεγάλη, εφόσον αυτή πραγματοποιείται κατά την περίοδο τούτη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία και μας προετοιμάζει για τα μεγάλα και συγκλονιστικά γεγονότα, που θα ακολουθήσουν, και τα οποία αρχίζουν με την ανάσταση του τετραήμερου Λαζάρου και τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, συνεχίζονται με τα φρικτά και άγια Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας και κορυφώνονται με την κοσμοσωτήρια Ανάσταση του Κυρίου. Γενικά, η Έκθεση αποτελεί σημαντική συμβολή, ώστε οι επισκέπτες της να γνωρίσουν βαθύτερα τον πολιούχο της Λάρνακας και πρώτο Επίσκοπο της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου, Άγιο Λάζαρο. Ιδιαίτερα η Έκθεση βοηθεί τους χριστιανούς μας, μέσα από την παρουσιαζόμενη πλούσια εικονογραφία του Αγίου, αλλά και από την ιδιαιτερότητα της λατρείας του και το πλήθος των τοπικών μας παραδόσεων -ηθών, εθίμων, δημοτικών μας τραγουδιών κ.λ.π.- να αντλήσουν δύναμη και ενίσχυση και να βαδίσουν, με τη χάρη και την ευλογία του, με πνευματική κατάνυξη προς τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα άγια Πάθη και την Ανάσταση».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. χρυσόστομος καθώς και ο Πρόεδρος του Κ.Ο.Τ. κ. Αλέκος Ορουντιώτης.

Έψαλλε η Βυζαντινή χορωδία της Ι. Μ. Λεμεσού “Ρωμανός ο Μελωδός”

Ύστερα από τα εγκαίνια της έκθεσης έγινε ξενάγηση από το Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, δρα Ιωάννη Ηλιάδη

Διαβάστε:

Το χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Την ομιλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου  κ. Χρυσοστόμου

Το χαιρετισμό του Προέδρου του Κ.Ο.Τ. κ. Αλέκου Ορουντιώτη

Διάρκεια έκθεσης: 2 Μαρτίου – 8 Μαΐου 2010

Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00-13:00 και 14:00-16:30

Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου
Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Eκδήλωση  τιμής για τον πολιούχο της Λάρνακας

Στην πόλη της Λάρνακας διοργανώνεται, επίσης, την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 και ώρα 7 μ.μ. εκδήλωση  τιμής για τον πολιούχο της Λάρνακας από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Στην εκδήλωση που θα γίνει στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού του Αγίου Λαζάρου, ο δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θα αναπτύξει το θέμα «Ο άγιος Λάζαρος στην τέχνη και στη λατρεία Ανατολής και Δύσης» και η κ. Νάσα Παταπίου, ερευνήτρια-ιστορικός Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, θα παρουσιάσει «Νέα στοιχεία για τον Άγιο Λάζαρο κατά τα χρόνια της Βενετικής κυριαρχίας». Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν o Πανιερότατος Μητροπολίτης Κιτίου, κ. Χρυσόστομος και εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ο κ. Ανδρέας Φιλοκύπρου, μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ο.Τ.. Αφού παρουσιαστεί  δεκάλεπτο φιλμάκι για τον Άγιο Λάζαρο θα γίνει σύντομη αναφορά στο σκεπτικό της έκθεσης «Ο Άγιος Λάζαρος και η Κύπρος» από τον επιμελητή της, δρα Ιωάννη Ηλιάδη, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ολοκληρωθεί με ψαλμούς και τραγούδια του αγίου Λαζάρου από τη χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού «Ρωμανός ο Μελωδός» και θα ακολουθήσει δεξίωση που θα παραθέσει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post