Χαιρετισμός του Προέδρου του Δ.Σ. του ΚΟΤ στην Ημερίδα Ανάπτυξη Θρησκευτικού-Προσκυνηματικού Τουρισμού στην Κύπρο
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΟΡΟΥΝΤΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ « ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ – ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Θεοφιλέστατε,
Σεβαστό ιερατείο,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Κυρίες και κύριοι,
.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση να χαιρετίσω την ημερίδα που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο με θέμα τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος για την ανάπτυξη του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΤΑΛΩΣ
Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την συνδιοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου ‘’ Guiding the pilgrims in a globalized world ‘’από τον ΚΟΤ, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Ευρομεσογειακή Ακαδημία τουρισμού με τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και επιστημόνων από 20 χώρες. To γεγονός ότι η Kύπρος αποτελεί τόπο πραγματοποίησης σημαντικών διοργανώσεων με θέμα τον θρησκευτικό τουρισμό, καταδεικνύει τη σημασία της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού για τον τόπο μας.
Ο ΚΟΤ προώθησε και προωθεί μια σειρά δράσεων για ανάδειξη του θρησκευτικού πλούτου της Κύπρου. Εξέδωσε τον επιστημονικά τεκμηριωμένο οδηγό θρησκευτικών περιηγήσεων ‘’ Κύπρος: Νήσος Αγίων, Θρησκευτική περιήγηση’’, παρήξε ειδική ταινία σε πέντε γλώσσες που φέρει τον τίτλο ‘’Κύπρος, όπου το Βυζάντιο Ζει’’, στήριξε το μεγάλο Συνέδριο της Ειρήνης που διοργάνωσε η Εκκλησία της Κύπρου και τον Πανευρωπαϊκό Μαθητικό Διαγωνισμό που προκήρυξε η Εκκλησία της Ελλάδος με θέμα τον Απόστολο Παύλο. Ο ΚΟΤ φιλοξενεί κάθε χρόνο ομάδες εξειδικευμένων οργανωτών ταξιδιών για προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. Έχει δημιουργήσει επίσης μεγάλο αρχείο φωτογραφιών με τα θρησκευτικά μνημεία της Κύπρου. Εξέδωσε ειδική έκδοση για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο. Στηρίζει εκδηλώσεις με θέμα τον θρησκευτικό τουρισμό όπως η εκδήλωση για τον Τίμιο Σταυρό σε κοινότητες του Τροόδους.
Μια σημαντική εξέλιξη στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού αποτελεί η πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Κύπρου να ιδρύσει Γραφείο προσκυνηματικού τουρισμού υπό την εποπτεία του Θεοφιλέστατου επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγόριου που βρίσκεται σήμερα μαζί μας. Το Γραφείο καλείται να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Κύπρο. Η λειτουργία του Γραφείου πείθει τον ξένο επισκέπτη για την σοβαρότητα της προσέγγισης μας στο συγκεκριμένο θέμα. Στους λίγους μήνες λειτουργίας του το Γραφείο Προσκυνηματικών περιηγήσεων κατάφερε να υλοποιήσει σημαντικές δράσεις. Συμμετείχε σε συνέδρια στην Κύπρο και το εξωτερικό, εξέδωσε πολύ χρήσιμες εκδώσεις. Μέσω της ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου ο επισκέπτης αποκτά άμεση πρόσβαση σε πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον θρησκευτικό πλούτο της Κύπρου.
Θεοφιλέστατε,
Με την ευκαιρία της ημερίδας επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την ουσιαστική συμβολή σας στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού και για την υλοποίηση αξιόλογων δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Πέραν των δράσεων που προωθεί η Εκκλησία της Κύπρου, η Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών ίδρυσε εξειδικευμένο Ταξιδιωτικό γραφείο για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού ενώ ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνουν ταξίδια εξοικείωσης για θρησκευτικό τουρισμό με τη στήριξη του ΚΟΤ.
Η μεγάλη ανάπτυξη που κατορθώσαμε μέσα από σκληρή δουλειά σΠεριτην αγορά της Ρωσίας· σήμερα προσελκύουμε σχεδόν μισό εκατομμύριο Ρώσους επισκέπτες, δημιουργεί προοπτικές για τον θρησκευτικό τουρισμό. Οι Ρώσοι που είναι Ορθόδοξοι, ενδιαφέρονται πολύ να περιλάβουν στις διακοπές τους επισκέψεις σε θρησκευτικά μνημεία της ορθοδοξίας και να συμμετέχουν σε θρησκευτικές τελετές.
Η ενστάλαξη του θρησκευτικού πλούτου της Κύπρου στην προσφορά προς τον ντόπιο και ξένο επισκέπτη προσθέτει μοναδική αξία στην ταυτότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Η πρόκληση είναι να βρούμε τρόπους να «επικοινωνήσουμε» τη δική μας μοναδική πολιτιστική ταυτότητα στο εξωτερικό με ενιαίο και σαφή τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε και μακροπρόθεσμα μια νέα τοποθέτηση της χώρας μας στο διεθνή χάρτη.
Η έρευνα που παρουσιάζεται στην σημερινή ημερίδα είναι πολύ σημαντική για τον θρησκευτικό τουρισμό και επιβάλλεται να αποτελέσει τη βάση για τον σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων.
Η οικονομική κρίση και οι περιορισμένοι πόροι που συνεπάγεται επιβάλλει την αυστηρότερη αξιολόγηση των δράσεων που επιλέγουμε να υλοποιήσουμε. Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα που παρουσιάζεται στο σημερινό συνέδριο κρίνεται πολύ χρήσιμη για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στην ημερίδα, συγχαίρω τους συντελεστές της έρευνας και ιδιαίτερα τον Δρ. Ροδοσθένους.