Κληρικοί από την Εκκλησία της Ελλάδος προσκυνητές στους Ιερούς Tόπους της Κύπρου Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Κληρικοί από την Εκκλησία της Ελλάδος προσκυνητές στους Ιερούς Tόπους της Κύπρου Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Το Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013, το μεσημέρι, φιλοξενήθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή 20μελής ομάδα κληρικών από την Εκκλησία της Ελλάδος, οι οποίοι διακρίνονται για το ηυξημένο ενδιαφέρον στην οργάνωση Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στις κατά τόπους Εκκλησιαστικές Περιφέρειές τους.

Οι φιλοξενούμενοι κληρικοί είχαν ιδιαίτερη συνάντηση με το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Κύπρου και Ελλάδος. Επισήμανε τη σπουδαιότητα των ιερών αποδημιών από μέρους κληρικών και λαϊκών, για άντληση πνευματικών εφοδίων από τις καθαρές θρησκευτικές πηγές της Ορθόδοξης Παράδοσης, η οποία όπως διατηρείται ζωντανή σε κάθε ελληνική περιοχή το ίδιο και στην Κύπρο, για 2.000 χρόνια. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των φιλοξενουμένων, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Αργότερα, ο Μακαριώτατος συνόδευσε ο ίδιος προσωπικά τους φιλοξενούμενους στο Παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στο Μέγα Συνοδικό και στην Αίθουσα που συνεδριάζει η Ιεραρχία της Ιερά Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος διευθύνει το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Ο Θεοφιλέστατος παρουσίασε, στους φιλοξενούμενους κληρικούς απο την Ελλαδική Εκκλησία, το ιστορικό της ιδρύσεως, αλλά και το επιτελούμενο έργο του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Επισήμανε τις προσπάθειες ενημέρωσης, ανάδειξης και προώθησης στους ντόπιους και ξένους προσκυνητές και εν γένει επισκέπτες των ιερών τόπων, καθώς και διευκόλυνσης των εμπλεκομένων μερών (δηλ. Ιερών Μονών, Εκκλησιών, Ταξιδιωτικών Πρακτορίων, Ξεναγών, Ξενοδοχειακών Μονάδων, Μουσείων κ. ά.) στο έργο των ιερών αποδημιών.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, μίλησε για το Θρησκευτικό και Εκκλησιαστικό πλούτο της χιλιόχρονης παράδοσης της Εκκλησίας της Κύπρου. Επισήμανε την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα προσκυνήματα στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της νήσου.

Παρακάλεσε τους αδελφούς Έλληνες Κληρικούς να μεταφέρουν στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, καθώς και στον κλήρο και το λαό των Ιερών Μητροπόλεων που εκπροσωπούν, τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας για την ποικιλότροποι συμπαράσταση στους αγώνες του κυπριακού λαού και την ευκαιρία για καλή συνεργασία στα θέματα προώθησης και διευκόλυνσης των προσκυνητών στις ιερές αποδημίες τους για λόγους πνευματικούς και θρησκευτικούς από και προς την Κύπρο.

Ιδιαίτερα, ο Θεοφιλέστατος, παρακάλεσε τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του αντίστοιχου Συνοδικού Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και τον κ. Χρήστο Πετρέα ειδικό σύμβουλο, να μεταφέρουν τα σεβάσματα και την εκτίμησή του Επισκόπου Μεσαορίας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο του αντίστοιχου Συνοδικού Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με απάντηση σε ερωτήσεις των πατέρων από μέρους του Επισκόπου Μεσαορίας και όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, γιατί τους δώθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για την εκκλησιαστική ιστορία και την παράδοση των κυπρίων αδελφών και διαβεβαίωσαν ότι θα διατηρήσουν την επικοπινωνία με το Γραφείο, ιδιαίτερα κατά τις επισκέψεις τους στην Κύπρο, με ομάδες προσκυνητών.

Ο Θεοφιλέστατος τους ευχήθηκε καλή παραμονή και τους πρόσφερε τον Παγκύπριο Χάρτη, ο οποίος έχει εκδωθεί Ελληνικά, Αγγλικά και Ρωσικά. Επιπρόσθετα, τους παρακάλεσε να μην ξεχνούν ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου τους κυπρίους αδελφούς, οι οποίοι τους υπόσχονται ότι θα παραμείνουν στην γη των πατέρων τους, διατηρώντας την αυτοσυνειδησία τους και τον πόθο καθώς και την νοστολγία της επιστροφής σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης και αξιοπρέπειας στη γη των πατέρων τους.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post