Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στην Πρωτεύουσα

Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στην Πρωτεύουσα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας, μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών της για προώθηση της πρωτεύουσας ως πολιτιστικού και θρησκευτικού προορισμού, διοργάνωσε ενημερωτική συνάντηση με θέμα τις προσκυνηματικές περιηγήσεις τη Λευκωσία και ευρύτερα στους ιερούς τόπους της Κύπρου.

Μετά το καλωσόρισμα από την κ. Νιόβη Παρισινού, το λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το σκοπό της ίδρυσης, τους στόχους και τις δραστηριότητες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. «Πρώτος και κύριος σκοπός», είπε, «είναι η ορθή οργάνωση και συντονισμός για την καλύτερη και πληρέστερη προβολή και προώθηση του θρησκευτικού πλούτου της πατρίδας μας, μέσω των προσκυνηματικών περιηγήσεων».

Συγκεκριμένα, οι διαδρομές – περιηγήσεις συμπεριλαμβάνουν Ιερές Μονές, Ιερά Προσκυνήματα, εκκλησιαστικά μουσεία και σκευοφυλάκια, τις Εκκλησίες που ανήκουν στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (της Ουνέσκο), καθώς και θρησκευτικές και προσκυνηματικές διαδρομές, οι οποίες συνδυάζονται και με άλλους προορισμούς ευρύτερου ενδιαφέροντος για την Κύπρο, τόσο των ντόπιων όσο και ξένων επισκεπτών, προσκυνητών και τουριστών.

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε την αξία του πολύπλευρου έργου που επιτελείται από πλευράς του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και όλων των φορέων Τουριστικής Ανάπτυξης, το έργο των ξεναγών, των Ταξιδιωτικών Πρακτορείων και των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, καθώς και όλων των ενδιαφερομένων με το θέμα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Υπογράμμισε, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, το ενδεχόμενο, όπως είναι ανθρωπίνως φυσικό, να παρατηρούνται παραλείψεις και αδυναμίες στην προσφορά υπηρεσιών, ενημέρωσης και φιλοξενίας από τους διάφορους παράγοντες που ασχολούνται με τον τουρισμό και ειδικότερα με το Θρησκευτικό Τουρισμό. Δεν παρέλειψε ο Θεοφιλέστατος να αναφέρει ότι τα τυχόν αρνητικά στοιχεία ή καταστάσεις θα πρέπει με θάρρος, αποφασιστικότητα και κατανόηση και να επισημανθούν και να εξουδετερωθούν.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, προσκάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς σε τακτική ενημέρωση (διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια) για την καλύτερη προσφορά και την περαιτέρω συνεργασία έτσι ώστε να προβάλλεται ορθά η θρησκευτική παράδοση, η ιστορία και η εκκλησιαστική αξία των ιερών τόπων της πατρίδας μας. Μόνο έτσι οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες-προσκυνητές θα διατηρούν τις καλύτερες αναμνήσεις και θα αποκτούν πλούσιες πνευματικές εμπειρίες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση των δύο χαρτών που εκδόθηκαν πρόσφατα από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Ο παγκύπριος χάρτης των Ιερών Τόπων της Κύπρου και ο χάρτης της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας, όπου προβάλλονται, με σύντομο ιστορικό και ώρες επισκέψεως, οι Εκκλησίες στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

Επίσης, έγινε αναφορά στην πολυσήμαντη παρουσίαση του Γραφείου, στην 4η Θεματική Έκθεση «Εσωτερικού Τουρισμού», 23 με 27 Μαΐου 2012. Κατά το πενθήμερο της Έκθεσης παρουσιάστηκαν προσκυνηματικές διαδρομές και η εκκλησιαστική τέχνη στην Κύπρο, σε διάφορες μορφές, π.χ. αγιογραφία, μικρογραφία, ξυλόγλυπτο και ψηφιδωτό.

Κατόπιν, ο Θεοφιλέστατος, απάντησε σε ερωτήσεις που υπέβαλαν οι παρευρισκόμενοι, τόσο για το έργο του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων όσο και το έργο των ξεναγών και ταξιδιωτικών πρακτόρων.

Τέλος, ο Επίσκοπος  ευχαρίστησε όλους όσους ήρθαν στη συνάντηση και ευχήθηκε ο Θεός να ευλογεί τις προσπάθειες όλων και καλή επιτυχία στο έργο τους.

Απο το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post