Αντιπροσωπεία του Γραφείου Θρησκευτικού Τουρισμού του Πατριαρχείου Ρωσίας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή
Στα πλαίσια της συνεργασίας του Πατριαρχείου Ρωσίας με την Εκκλησία της Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, που σκοπό έχει την ανάπτυξη Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Ρώσων πιστών στην Κύπρο, εντάσσεται και η επίσκεψη πενταμελούς αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Η αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από συνεργάτες του ΚΟΤ, προσήλθε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009, με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο Alexander Makarov και συναντήθηκε με τον Θεοφ. Χωρεπίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, επικεφαλής του Γραφείου Διεκκλησιαστικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και υπεύθυνο για θέματα προσκυνηματικών προορισμών.
Στη συζήτηση, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις και εκφράστηκαν προτάσεις για την προώθηση προσκυνηματικών περιηγήσεων προς την Κύπρο, αλλά και προς τη Ρωσία, ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε την υποστήριξη και τη συνεργασία της Εκκλησίας της Κύπρου προς το σκοπό αυτό, και παράλληλα διαβεβαίωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας, ότι θα τύχουν της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης. Επίσης, με την ευκαιρία, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο μέγεθος του Εκκλησιαστικού πλούτου της Κύπρου και τόνισε ότι «για την Εκκλησία της Κύπρου, οι ιεροί τόποι, τόσο αυτοί που βρίσκονται στην ελεύθερη Κύπρο, όσο και αυτοί που είναι υπό τουρκική κατοχή, δεν αποτελούν απλώς Μνημεία, αλλά είναι ολοζώντανα ιερά προσκυνήματα, από τα οποία πέρασαν Απόστολοι και κατοικεί η Χάρη του Θεού».
Από την πλευρά τους, τα μέλη της Ρωσικής αντιπροσωπείας εξέφρασαν την ευχαριστία τους για τη συνάντηση με το Θεοφ. Χωρεπίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και παράλληλα εκδήλωσαν τη χαρά τους για το ότι βρίσκονται στην «αγία γη της Κύπρου», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Επιθυμία τους, πρόσθεσαν, είναι μέσω των προσκυνηματικών περιηγήσεων να αναπτυχθούν και να ενδυναμωθούν οι σχέσεις των πιστών των δύο Εκκλησιών.
Αναφορά έγινε και στο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία, τον προσεχή Νοέμβριο, και θα ασχοληθεί με τις προσκυνηματικές περιηγήσεις στο εξωτερικό. Στο Συνέδριο θα προβληθεί ο Εκκλησιαστικός πλούτος της Κύπρου και θα παρουσιαστεί ο τόμος του ΚΟΤ «Κύπρος Νήσος Αγίων – Θρησκευτική Περιήγησις» μεταφρασμένος στη ρωσική γλώσσα. Η προβολή αναμένεται να δώσει ώθηση για περιτέρω γνωριμία των Ρώσων αδελφών με τον Εκκλησιαστικό – Προσκυνηματικό πλούτο της Κύπρου. Την Εκκλησία της Κύπρου, στο εν λόγω Συνέδριο, θα εκπροσωπήσει ο Χωρεπίσκοπος Μεσορίας κ. Γρηγόριος, συνοδευόμενος από το βυζαντινολόγο Δρα Γιώργο Φιλοθέου και το Θρησκειολόγο Δρα Φαίδωνα Παπαδόπουλο.
Μετά το πέρας της συζήτησης, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και ακολούθως παρακάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή τους ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.
Ιδιαίτερη συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο είχε η ανωτέρω αντιπροσωπεία, από το Τμήμα Προσκυνηματικών Περιηγήσεων του Πατριαρχείου Ρωσίας, την Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009, στην οποία συμμετείχε και ο Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ως καθ’ ύλην αρμόδιος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Alexander Makarov παρουσίασε τον τρόπο εργασίας του Πατριαρχείου Μόσχας στα θέματα προκυνηματικών προορισμών και το ενδιαφέρον του ρωσικού λαού να γνωρίσει τα ιερά προσκυνήματα της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τα μέλη της αντιπροσωπείας και τον υπεύθυνο του Γραφείου του ΚΟΤ στην Μόσχα κ. Δημήτρη Δημητρίου, που ήρθαν για δεύτερη φορά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ώστε να έχουν και με τον ίδιο, τον Μακαριώτατο, συνάντηση και αναφέρθηκε στην μακροχρόνια αδελφική σχέση των δύο Εκκλησιών και τη σύνδεση της Κύπρου με το προσκήνυμα των Ρώσων αδελφών στα Ιεροσόλυμα. Τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι μπορούμε και πάλι να καταστήσουμε την Κύπρο, αν και είναι μικρός τόπος γεωγραφικά και πληθυσμιακά, σταθμό των Ρώσων προσκυνητών καθώς και των λοιπών αδελφών των άλλων τοπικών Εκκλησιών, διότι τα ιερά προσκυνήματα, η παράδοση και η ιστορία από τα αποστολικά χρόνια δεν ανήκουν μόνο στους Κυπρίους, αλλά σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, όπου κι αν βρίσκονται ανά την υφήλιο.
Πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση ο Μακαριώτατος τους προσέφερε ως ευλογία και εις ανάμνηση της επίσκεψής τους την καλαίσθητη έκδοση «Εικόνες της Κύπρου» του Δρ Αθανασίου Παπαγεωργίου.
Παναγιώτης Θεοδώρου, θεολόγος