Α’ Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος: Εκκλησιαστική Ιστορία και Παράδοση»

Α’ Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος: Εκκλησιαστική Ιστορία και Παράδοση»

ΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ Α΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΡΙΜΥΘΟΥΝΤΟΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΥΡΙΟ ΚΥΡΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Β΄

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

 

Πανιερώτατοι, έντιμε Κύριε Υπουργέ, εκλεκτοί επιστήμονες, ευγενείς προσκεκλημένοι,

Ευρισκόμενοι μέσα στο υπέρλαμπρο Φως της Αναστάσεως, θα ήθελα να χαιρετίσω όλους Υμάς με τον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη» και να ευχαριστήσω καθηκόντως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κύριο Βαρνάβα για την πρόσκληση του να παρευρεθώ και να κηρύξω τις εργασίες του παρόντος συνεδρίου που έχει τίτλο

«ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΤΡΙΜΥΘΟΥΝΤΟΣ:

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ».

Ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου πιστεύω ότι έχω κάθε δικαίωμα να χαίρω ιδιαιτέρως, διότι βλέπω τη μία μετά την άλλη τις νεοσυσταθείσες Μητροπόλεις να κάνουν έναν απολογισμό για τη δεκαετία που παρήλθε ή να διοργανώνουν επιστημονικά συνέδρια, όπως το παρόν, που θα φωτίσουν το παρελθόν και θα χαράξουν τον δρόμο του μέλλοντος κατά ένα μεθοδικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, με στόχο το μήνυμα του Αναστάντος Κυρίου να φτάσει και στην τελευταία χριστιανική ψυχή.

Η διοικητική αναδιάρθρωση αποτέλεσε έναν από τους οραματισμούς μου που είχα, από τότε που η αγάπη του Θεού μού ανέθεσε το πηδάλιον τής κατά Πάφον Εκκλησίας. Ευχαριστώ τον Θεό, ο οποίος με αξίωσε τους υψηλόφρονες αυτούς πόθους και στόχους να πραγματοποιήσω, ευθύς μόλις ανέλαβα «τούς οἴακας τῆς κατά Κύπρον Ἐκκλησίας».

Στον ενθρονιστήριό μου λόγο διακήρυξα τότε με έμφαση: «Για την όσο το δυνατό καλύτερη εξυπηρέτηση των πιστών και την προαγωγή της πνευματικής κατάρτισής τους, προτίθεμαι να διευρύνω, με τη σύμφωνη γνώμη και τη βοήθεια των αδελφών ιεραρχών, την Ιερά Σύνοδο, ώστε να γίνει πλήρης Σύνοδος, Σύνοδος Αυτοκεφάλου Εκκλησίας. Πλήρη Σύνοδο είχαμε μέχρι τη Λατινοκρατία, δηλαδή τον 13ο αιώνα. Οι Λατίνοι περιόρισαν τις τότε

14 Επισκοπές σε 4. Η αναγκαιότητα αυτή δεν είναι μόνο πρακτική και δεν θα εξυπηρετήσει μόνο στο ότι δεν θα έχουμε ανάγκη της αρωγής άλλων Εκκλησιών για επίλυση αναφυομένων προβλημάτων. Είναι και θεολογική αναγκαιότητα. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, οι ποιμένες της δεν είναι απλοί διοικητές, που με τα εκάστοτε προσφερόμενα μέσα επικοινωνίας να μπορούν και εκ του μακρόθεν να διοικούν τους πιστούς. Ακόμα και σήμερα που τα συγκοινωνιακά και επικοινωνιακά μέσα εκμηδένισαν τις αποστάσεις, στην εποχή του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Εκκλησία διά του Επισκόπου της, οφείλει να βρίσκεται ανάμεσα στον λαό. Με τον τρόπο αυτό προβάλλει ένα πρότυπο και μία στάση ζωής, μία εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα του σημερινού πολιτισμού. Το μήνυμα της Εκκλησίας δεν εξαντλείται σε θεωρίες και ευχολόγια. Είναι τρόπος ζωής, τρόπος σχέσης και τρόπος ύπαρξης…».

Συνεπής προς την ως άνω διακήρυξη εισηγήθηκα προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, στις 12 Φεβρουαρίου 2007, την επανασύσταση των παλαιών Μητροπόλεων και Επισκοπών καθώς και τη δημιουργία νέων. Εισήγηση η οποία ασμένως εγένετο αποδεκτή.

Τους καρπούς της σημαντικότατης εκείνης καινοτομίας γευόμαστε και σήμερα με εσωτερική εγκαύχηση και συγκίνηση. Συνεπώς, θεωρώ χρέος μου να εκφράσω την ευαρέσκειά μου προς τον Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα και προς όλους τους Συνεργάτες του, για τη διοργάνωση του παρόντος επιστημονικού Συνεδρίου.

Επιθυμώ, επίσης, να εκφράσω, εκ των προτέρων, τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους εκλεκτούς εισηγητές του Συνεδρίου και να κηρύξω περιχαρής την έναρξη αυτού, ευχόμενος ολοψύχως πάσα επιτυχία, δια την οποία ουδόλως αμφιβάλλω.

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και ο Θεός έστω μεθ’ Υμών.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post