Μνήμη του Οσίου Παχωμίου του Μεγάλου (15 Μαΐου)

Μνήμη του Οσίου Παχωμίου του Μεγάλου (15 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη!

Σήμερα, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των οσίων Παχωμίου του Μεγάλου, Πανηγυρίου του Κυπρίου, Καλής της φιλανθρώπου και των Αγίων Αχιλλίου επισκόπου Λαρίσης και Δημητρίου Δούκα της Μόσχας.

Ο Παχώμιος γεννήθηκε στην άνω Θηβαΐδα της Αιγύπτου το 290 μ.Χ. από ειδωλολάτρες γονείς. Όταν ενηλικιώθηκε, τον στρατολόγησαν, μαζί με άλλους, και για να μη δραπετεύσουν, τους είχαν ως φυλακισμένους. Εκεί γνωρίζει την αγάπη και την αγαθοεργία των χριστιανών και επιθυμεί να βαπτισθεί. Αργότερα, γίνεται μοναχός.

Στη συνέχεια, ο Παχώμιος έκτισε μοναστήρι και σ’ αυτό εφάρμοσε το κανόνα του Κοινοβίου. Ίδρυσε Λαύρα, αφού έφθασε στο σημείο, πέριξ της δικής του Μονής να δημιουργηθούν και άλλες εννέα μοναστικές κοινότητες.

Με τον Όσιο Παχώμιο συνδέθηκε πνευματικά ο Μέγας Αθανάσιος. Το Πάσχα του 346 μ.Χ., λόγω λοιμού, δηλ. πανδημίας, πέθαναν πολλοί μοναχοί, μεταξύ αυτών και ο Μέγας Παχώμιος. Μέχρι και σήμερα ο ορθόδοξος μοναχισμός στηρίζεται στις παρακαταθήκες του.

Ο Όσιος Πανηγύριος, που επίσης εορτάζει σήμερα η Εκκλησία, καταγόταν πιθανόν από το χωριό Μαλούντα της Λευκωσίας. Ακολούθησε τον ασκητικό βίο από νεαρή ηλικία και βίωσε ζωή αναχωρητή σε ασκητήριο δίπλα από το χωριό αυτό.

Ιδιαίτερα σήμερα τιμάται η μνήμη του Οσίου Πανηγυρίου στην κοινότητα Μαλούντας της επαρχίας Λευκωσίας.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post