Καλλιτεχνική εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον κοντεάτη Χαράλαμπο Δημοσθένους (1917-2017)
Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017, στο «Σπίτι της Κοντέας», στην Λάρνακα, σεμνή εκδήλωση μνήμης και τιμής του κοντεάτη ιδιωματικού ποιητή και ιεροψάλτη, Χαράλαμπου Δημοσθένους, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοντέας, το Θεατρικό Όμιλο Κοντεατών και Φίλων «Τέρψις» και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Χαραλάμπους Κοντέας, καλλιτεχνική εκδήλωση προς τιμή
Το πλούσιο πρόγραμμα του αφιερώματος στο κατάμεστο «Σπίτι της Κοντέας», περιλάμβανε ομιλία από τον κ. Γιώργο Κιτρομηλίδη, Φιλόλογο-Πρώην Επιθεωρητή Υπουργείου Παιδείας, με θέμα: «Μια γνωριμία και μια συνάντηση, μια επίσκεψη και μια συνομιλία», ομιλία από την κα Δανάη Γεωργιάδου, Φιλόλογο Καθηγήτρια- Βοηθό Διευθύντρια, με θέμα: «Ο Χαράλαμπος Δημοσθένους: ο Άνθρωπος που γνώρισα», ομιλία από την κα Δέσποινα Κωνσταντίνου, Μουσικολόγο-Συγγραφέα, με θέμα: «Αναφορά στη μουσική δραστηριότητα του Χαράλαμπου Δημοσθένους», τραγούδια από τον προσωπικό φίλο του τιμώμενου, Μιχάλη Τερλικκά και απαγγελίες ποιημάτων του Χαράλαμπου Δημοσθένους από μέλη του Θεατρικού Ομίλου Κοντεατών και Φίλων «Τέρψις» και την ηθοποιό Μαρία Γεωργίου Κρασιά.
Πολλά συγχαρητήρια δέχθηκαν, τόσο οι συντελεστές του ποιητικού αφιερώματος για το υψηλό ποιοτικό επίπεδο της εκδήλωσης, το οποίο έγινε υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της κ. Μαρίας Γεωργίου Κρασιά, όσον και το Κ.Σ Κοντέας για την αξιόλογη προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρνακας.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση, όπου είχε την ευκαιρία να εξηγήσει το σκεπτικό της συμμετοχής και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Χαραλάμπους Κοντέας στο σεμνό αφιέρωμα και στον ιεροψάλτη Χαράλαμπο Δημοσθένους. Υπογράμμισε, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, την πολυσήμαντη σημασία για τους νεότερους να προβάλλονται οι αξίες και οι παραδόσεις του τόπου μέσα από το έργο των δημιουργών και συνεχιστών του σπουδαίου πολιτισμού μας.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ως Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Κατεχομένων ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, απένειμε από μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ Χρυσοστόμου Β΄, προς τον κ. Ξενάκη Χ. Δημοσθένους, γιο του τιμώμενου, εικόνα της Αγίας Παρασκευής και τον τόμο «Εικόνες της Κύπρου», του Α. Παπαγεωργίου, ενώ ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Κοντέας κ. Χαράλαμπος Κρασιάς απένεμε το βιβλίο «Tα ποιήματα του Χαράλαμπου Δημοσθένους και την ποιητική αλληλογραφία Χ. Δημοσθένους και Π.Λιασίδη», αναμνηστικό σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Χαραλάμπους Κοντέας
Ομιλία από την κ. Δέσποινα Κωνσταντίνου:
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ, 27-7-2017
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Αναφορά στη μουσική δραστηριότητα του Κύπριου διαλεκτικού ποιητή Χαράλαμπου Δημοσθένους( 1917-2011) με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Συμπληρώνονται φέτος εκατόν χρόνια από τότε που είδε το πρώτο φως στη μεσαρίτικη γη ο Χαράλαμπος Δημοσθένους, εξέχων Κύπριος διαλεκτικός ποιητής, ιεροψάλτης, μουσικός, μελοποιός, εκτελεστής και κατασκευαστής μουσικών οργάνων.
Με το ποιητικό έργο του Χ. Δ. έχουν ασχοληθεί μέχρι τώρα αρκετοί μελετητές μέσα από εκδόσεις, μελέτες, διαλέξεις κάλ. Αποτίνοντας φόρο τιμής στο διαλεκτικό Κοντεάτη ποιητή, και με αφορμή τη συμπλήρωση εκατόν χρόνων από τη γέννησή του, που συμβαίνει μέσα στο τρέχον έτος (2017), επιχειρούμε μια προσέγγιση στο μουσικό, πολύπλευρο μάλιστα, έργο του.
Ο Χ.Δ. ήρθε στον κόσμο την άνοιξη του 1917. Γονείς του ήταν ο Δημοσθένης Χατζηνικόλας από την Κοντέα και η Πηνελόπη από τη Βατυλή. Είχε δύο ακόμη αδέλφια, το Νίκο και τη Θεοδώρα. Αναντίρρητα, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια της παρούσας μελέτης, το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε ο μικρός τότε Χαράλαμπος ήταν ευνοϊκό για την καλλιέργεια της ποίησης, της μουσικής και εν γένει της τέχνης.
Το 1930 ο Χ.Δ. τέλειωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του με καλό βαθμό. Ήταν, μάλιστα, η εποχή κατά την οποία είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται η κλίση του στη μουσική. Αρχικά, κατέβηκε στη Λάρνακα για γυμνασιακές σπουδές, κάτι όμως στο οποίο δε δόθηκε συνέχεια. Ο νεαρός Χαράλαμπος δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι στο σπίτι όπου εξασφαλίστηκε η διαμονή του συγκεντρώθηκαν και αρκετοί άλλοι ένοικοι. Έτσι, επέστρεψε στο χωριό του κι από τότε ξεκινά ουσιαστικά η πορεία του μέσα στα μονοπάτια του κόσμου της μουσικής.
Διαβάστε όλη την ομιλία εδω….