Συνάντηση Μακαριωτάτου με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, με την ευκαιρία της αρχής της Ινδίκτου (31 Αυγούστου 2017)

Συνάντηση Μακαριωτάτου με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, με την ευκαιρία της αρχής της Ινδίκτου (31 Αυγούστου 2017)

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017, στο γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, με την ευκαιρία της αυριανής έναρξης του νέου Εκκλησιαστικού Έτους και της Ημέρας Προσευχής για το φυσικό περιβάλλον.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία την 1η του Σεπτεμβρίου γιορτάζει την αρχή της Ινδίκτου και εκδίδει εγκύκλιο ενώ καλεί το λαό να σέβεται το περιβάλλον.

«Βλέπουμε καθημερινώς την ανωμαλία που υπάρχει και τις επιπτώσεις που έχει πάνω στον άνθρωπο, τις βροχοπτώσεις τις απότομες, τις πλημμύρες, τις καταστροφές, τους θανάτους. Όλα αυτά είναι η αλλοίωση που επιφέρει ο άνθρωπος με τη βουλιμία του πάνω στο περιβάλλον και έχουμε αυτά τα αφύσικα αποτελέσματα μέσα στο σύμπαν που τα πληρώνει ο άνθρωπος. Οφείλουμε να σεβόμαστε και να εργαζόμαστε υπέρ του περιβάλλοντος, να συντηρούμε το περιβάλλον, να το καλλωπίζουμε να γίνεται καλύτερο, να το υποβοηθούμε, να συντηρούμε το περιβάλλον για να έχουμε και ποιότητα ζωής,» είπε.

Η πολιτεία, ανέφερε, γι’ αυτό φροντίζει και έχει την Επίτροπο Περιβάλλοντος που έχουμε μία καλή συνεργασία και ακριβώς, φροντίζει και μας εφοδιάζει με τις ενασχολήσεις που έχει το περιβάλλον, μέχρι και στα κατεχόμενα ενδιαφέρεται, με τον Πενταδάκτυλο. «Θέλουν η λατόμευση να σταματήσει, να μην χαλάσει το φυσικό περιβάλλον, όπως και της ελεύθερης πατρίδας μας, αλλά και της ημικατεχόμενης, ενδιαφερόμεθα», συμπλήρωσε.

Εργάζονται, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, προς αυτή την κατεύθυνση.

«Να ευχηθούμε από αύριο να ξεκινήσει μια νέα περίοδος για το περιβάλλον και να ευχηθούμε να έχουμε ένα σωστό περιβάλλον, μια περιβαλλοντική συνείδηση όλος ο λαός μας, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, ούτως ώστε η πατρίδα μας να βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα περιβαλλοντικά», πρόσθεσε.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, σε δηλώσεις της είπε ότι κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, βρίσκονται με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και ανταλλάσσουν απόψεις όσον αφορά το περιβάλλον και πρόσθεσε ότι η 1η Σεπτεμβρίου είναι μια μεγάλη μέρα και για την Ορθοδοξία και για το Περιβάλλον.

«Διάγουμε την εποχή των κρίσεων, της οικονομικής, της επισιτιστικής, της κοινωνικής, τις κρίσεις αξιών και όλα αυτά κατ’ ουσία μπορούμε να τα περιγράψουμε με μία λέξη, ότι είναι μια πνευματική κρίση. Και όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αντίληψη μας στη σύγχρονη κοινωνία για τον άκρατο καταναλωτισμό, για να μπορούμε να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής, ένα σεβασμό ο άνθρωπος προς τον άνθρωπο και ο άνθρωπος προς το περιβάλλον, πρέπει να αλλάξει αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο ζούμε μέχρι σήμερα, να έχουμε, δηλαδή, διαχείριση των φυσικών πόρων με μέτρο, ώστε να είναι ικανοί αυτοί οι πόροι, να μας δώσουν ότι χρειαζόμαστε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Υπάρχει αυτό το μοντέλο, είναι καταγραμμένο, εφαρμόζεται επιμέρους, έχει να κάνει με αυτό που λέμε πράσινη αειφόρος ανάπτυξη, ακόμη πιο σύγχρονος όρος είναι κυκλική οικονομία και ακόμη πιο σύγχρονος αυτό που λέμε βιοοικονομία», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, η κ. Παναγιώτου είπε ότι υπάρχει λύση η οποία μπορεί να φέρει ισορροπία όσον αφορά τους φυσικούς πόρους, όσον αφορά την ποιότητα ζωής και βέβαια μέσα από μια πνευματικότητα «που λέει ότι σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί το περιβάλλον, τη δική μας γενιά και την επόμενη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

*********

Αρχιεπίσκοπος: Αν δεν μπει σε άλλη βάση το εθνικό θέμα, δεν νομίζω ότι θα φθάσουμε στο τέλος 

Με αυτό το σχέδιο των συνομιλιών, που για 43 χρόνια συνομιλούμε, «δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε ένα σωστό τέλος ποτέ», δήλωσε σήμερα Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι «αν δεν βάλουμε πάνω σε κάποια άλλη βάση το εθνικό θέμα, δεν νομίζω ότι θα φθάσουμε στο τέλος».

Ερωτηθείς, μετά τη συνάντηση του με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, για την ενέργεια των κατοχικών αρχών να παρεμποδίσουν τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν τον ξένισε η απαγόρευση διότι είναι σύνηθες.

«Ζητούμε επανειλημμένως για να πάμε σε όλα τα χωριά μας και τις περισσότερες φορές η αντίδραση της τουρκικής πλευράς είναι δεδομένη στο να μας αρνούνται να πηγαίνουμε. Το όχι το ακούμε πολύ συχνά. Εμείς μπορώ να πω ότι τους εξυπηρετούμε πέραν του κανονικού, ενώ η Κυβέρνηση δεν επιτρέπει να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές οι έποικοι, έχω παρακαλέσει το Υπουργείο Εξωτερικών να επιτρέψει στους έποικους προσκυνητές, να πάνε τράνζιτ (χωρίς σταθμό), όμως, να μην κατέβουν στις ελεύθερες περιοχές, αλλά να διέλθουν και να πάνε να προσευχηθούν στον Τεκέ. Δηλαδή να περάσουν από το Λήδρα Πάλας, να πάνε στον Τεκέ να προσευχηθούν και να επιστρέψουν πίσω, χωρίς να κατέβουν πουθενά, ούτε για καφέ ούτε για τίποτα», πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, δέχθηκε.

«Έκανε αυτή την παραχώρηση. Είχαμε κάποια συμφωνία με τον Μουφτή. Ήταν αβαρία για μας να δεχθούμε οι έποικοι να διέλθουν, που παρανόμως βρίσκονται εδώ. Δεν έπρεπε να το κάνουν αυτό. Σκεφτόμουνα χθες να πω, αν δεν μας επιτρέπετε, να μην ξαναπεράσουν έστω τράνζιτ από τις ελεύθερες περιοχές και να πάνε στον Τεκέ. Βέβαια δεν το έκανα, ευελπιστώντας ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα αρνηθούν, διότι έχει αρκετά χρόνια που δεν ζητούν κάθε μέρα να πάνε στον Άγιο Μάμα. Μια φορά το χρόνο ζητούν να πάνε να κάνουν λειτουργία, όταν γιορτάζει ο Καθεδρικός Ναός της Μόρφου», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ήταν απαράδεχτο.

«Δεν είναι μεγάλο πράγμα να επιτρέπουν μια φορά το χρόνο που ζητούν οι χωρικοί μας να πάνε στα χωριά τους, να δουν την Εκκλησία που οι παλαιότεροι έχουν βαφτιστεί, έχουν παντρευτεί, έχουν μία σχέση με το ναό και μάλιστα με την προτροπή εκεί που θα πάνε, αν θέλει λίγη συντήρηση, να μην αφήσουμε τους ναούς μας να πέσουν, ιδίως τους πετρόχτιστους, διότι αν πέσουν δεν ξαναχτίζονται, δεν είναι εύκολο πράγμα οι πετρόχτιστοι να ξαναχτιστούν διότι δεν υπάρχουν πρώτα – πρώτα μαστόροι για να χτίζουν πέτρα, δεν υπάρχουν μαστόροι να πελεκούν πέτρα, να κάνουν αψίδες, να κάνουν συγυρίσματα πάνω στην πέτρα. Τους το είπαμε χιλιάδες φορές,» σημείωσε.

Βέβαια, είπε, «αυτά είναι τα πιο επουσιώδη, το ουσιαστικό είναι το εθνικό θέμα που δεν βλέπω λύση, ιδίως με αυτό το σχέδιο των συνομιλιών που για 43 χρόνια συνομιλούμε, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε ένα σωστό τέλος ποτέ».

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι «αν δεν βάλουμε πάνω σε κάποια άλλη βάση το εθνικό θέμα, δεν νομίζω ότι θα φθάσουμε στο τέλος. Εκεί είναι η ουσία. Δεν ξενίστηκα γιατί δεν μας άφησαν, κάτι τέτοιο το περίμενα».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post