Μνήμη του Οσίου Νίκωνα (26 Νοεμβρίου)

Μνήμη του Οσίου Νίκωνα (26 Νοεμβρίου)

Ο Όσιος Νίκων, που εορτάζουμε σήμερα, γεννήθηκε στο Δυτικό Πόντο, μεταξύ των ετών 920 – 925 μ.Χ., και ήταν γιος Ρωμιού πλουσίου.

Νέος ακόμα άφησε τα πάντα και έγινε μοναχός. Τον διέκρινε ιερός ζήλος και μεγάλο χάρισμα διδακτικότητας, περιήλθε όλη την Ανατολή ως απεσταλμένος της Μονής του κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και επαναλάμβανε τη φωνή που αντήχησε πρώτα στην έρημο της Ιουδαίας και κοντά στις όχθες του Ιορδάνη: «Μετανοεῖτε».

Κατόπιν ο Νίκων, μετά την απελευθέρωσή της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά το 961, πήγε στην Κρήτη, όπου παρέμεινε διδάσκοντας για 20 χρόνια και συμβάλλοντας στην επαναφορά στην Εκκλησία των κατοίκων της που είχαν εξισλαμιστεί.

Μετά πήγε στην Πελοπόννησο, όπου κατέληξε στην πόλη των Λακώνων. Εκεί έκτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Και στον τόπο αυτό, που αγάπησε περισσότερο και από την πατρίδα του, άφησε την τελευταία του πνοή το έτος 998 μ.Χ.

Ιδιαίτερα οι τιμώμενοι σήμερα όσιοι ασκητές είναι προσφιλείς στους Χριστιανούς, οι οποίοι βιώνουν την προστασία τους, ένεκα της ζωντανής παρουσίας και της παρρησίας των Αγίων, στη δόξα του Αναστάντος Χριστού.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post