Μνήμη του Οσίου Νίκωνα (26 Νοεμβρίου)

Μνήμη του Οσίου Νίκωνα (26 Νοεμβρίου)

Ο Όσιος Νίκων που εορτάζουμε σήμερα, γεννήθηκε στο Δυτικό Πόντο, μεταξύ των ετών 920 – 925 μ.Χ., και  καταγόταν από την Επαρχία του Πολεμωνιακού Πόντο και ήταν γιος Ρωμιού μεγιστάνα.

Νέος ακόμα άφησε τα πάντα και μόνασε. Τον διέκρινε ιερός ζήλος και μεγάλο χάρισμα διδακτικότητας, γύρισε όλη την Ανατολή ως απεσταλμένος της Μονής του κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και επαναλάμβανε τη φωνή που αντήχησε πρώτα στην έρημο της Ιουδαίας και κοντά στις όχθες του Ιορδάνη: «Μετανοεῖτε».

Κατόπιν ο Νίκων μετά την απελευθέρωσή της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά το 961, πήγε στην Κρήτη, όπου παρέμεινε διδάσκοντας για 20 χρόνια και συνέβαλε στην επαναφορά στην Εκκλησία των κατοίκων της που είχαν εξισλαμιστεί.

Μετά πήγε στην Πελοπόννησο, όπου κατέληξε στην πόλη των Λακώνων. Εκεί έκτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Και στον τόπο αυτό, που αγάπησε περισσότερο και από την πατρίδα του, άφησε την τελευταία του πνοή το έτος 998 μ.Χ.

Οι δύο τιμώμενοι όσιοι ασκητές Άγιοι Στυλιανός Παφλαγών και Νίκων ο «Μετανοείτε» είναι προσφιλείς στους Χριστιανούς, οι οποίοι βιώνουν την προστασία τους, ένεκα της ζωντανής παρουσίας και της παρρησίας των Αγίων.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post