Κυκλοφόρησε βιβλίο για τον λόγιο Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Μυριανθέα (1838-1898)
Ο λόγιος Αγιοταφίτης Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Μυριανθέας (1838-1898), ο οποίος έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στα Ιεροσόλυμα, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ελβετία, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους κληρικούς του 19ου αιώνα. Για τον βίο και το έργο του σπουδαίου αυτού κληρικού εξεδόθη πρόσφατα πολυσέλιδο βιβλίο από τον ερευνητή του Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Κωστή Κοκκινόφτα, το οποίο αποτελείται από εκτενή εισαγωγή, όπου εξετάζεται η προσφορά του Ιερωνύμου στην Ορθόδοξη Eκκλησία, στην παιδεία της Κύπρου και στον ευρύτερο Ελληνισμό. Το βιβλίο περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, όπου σκιαγραφείται η προσωπικότητα του Ιερωνύμου, καθώς και παράρτημα με μεγάλο αριθμό ανέκδοτων εγγράφων, που αφορούν στην εθνική, εκκλησιαστική και συγγραφική του δράση, κατάλογο των εγγράφων που δημοσιεύονται, λεπτομερές ευρετήριο και βιβλιογραφία.
Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή, ο Iερώνυμος Μυριανθέας φοίτησε αρχικά στην Πατριαρχική Σχολή Ιεροσολύμων και στη Θεολογική Σχολή του Σταυρού, και ακολούθως συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Aθηνών και στα Πανεπιστήμια Στρασβούργου, Xαϊδελβέργης και Bόννης, στα οποία παρακολούθησε μαθήματα θεολογίας και φιλοσοφίας. Στη συνέχεια επέστρεψε στα Iεροσόλυμα, όπου υπηρέτησε ως καθηγητής στη Σχολή του Σταυρού, και ακολούθως μετέβη στο Λονδίνο, όπου διετέλεσε ιερατικός προϊστάμενος της εκεί ελληνικής κοινότητας και συνδέθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Oυίλλιαμ Γλάδστων, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει την πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας προς όφελος της Κύπρου. Τελικά, ύστερα από ατύχημα, που του προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας, εγκαταστάθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας μέχρι τον θάνατό του, που συνέβη το 1898.
Στον τόμο γίνεται επίσης ευρεία αναφορά στο συγγραφικό έργο του Ιερωνύμου, που κινήθηκε στους τομείς της ιστορίας, της ελληνικής γλώσσας και της αρχαιολογίας. Για παράδειγμα η εργασία του για τις κυπριακές λέξεις τον κατατάσσει στους πρωτοπόρους μελετητές της γλωσσολογίας και λαογραφίας της Κύπρου, ενώ με το βιβλίο του «Περί των Αρχαίων Κυπρίων» περιελήφθη ανάμεσα στους θεμελιωτές της μελέτης της ιστορίας της Κύπρου και της σχέσης της με τον υπόλοιπο ελληνικό κόσμο, μέσω των δεσμών της γλώσσας, της θρησκείας και της παράδοσης των κατοίκων τους. Ακόμη παρουσιάζεται η μεγάλη προσφορά του στην παιδεία της Kύπρου, όπως με την ανέγερση του δημοτικού σχολείου στη γενέτειρά του Kαμινάρια και με την κληροδότηση σημαντικού ποσού χρημάτων στο νεοσύστατο Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας, στα τέλη του 19ου αιώνα.
Όπως καταδεικνύεται από τη μελέτη του τόμου, ο Ιερώνυμος Μυριανθέας άφησε στην Εκκλησία και στα Ελληνικά Γράμματα αξιόλογη και διαχρονική παρακαταθήκη με τη συμβολή του στις προσπάθειες για πνευματική αναγέννηση του τόπου και καλλιέργεια της εκκλησιαστικής συνείδησης των κατοίκων του.