Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Η Επίσκεψη μας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, των μαθητών της Β΄ Τεχνικής σχολής, πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 και ήταν ενταγμένη μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος Μαθητικές Προσκυνηματικές Περιηγήσεις. Συνοδοιπόροι στα Ιερά Προσκυνήματα της πατρίδας μας.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και το να πάρουμε συνέντευξη  από τον Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας  κ. Γρηγόριο.

Θέμα της συνέντευξης: «Η κατεχόμενη Εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στην οδό Ερμού, Παλαιά Λευκωσία». Οι μαθήτριες που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα είναι η Κελεμένη Ευαγγελία (ΚΚ1α), η Κούτσιου Κυριακή (ΚΚ3α), η Καρασάββα Δέσποινα (ΚΚ3α) και η Σάββα Ευγενία (ΚΚ3β). Στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες μέσα στο πλαίσιο της προαναφερθείσας εκπαιδευτικής και ερευνητικής δράσης, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές μας, τον πατέρα Δημοσθένη Δημοσθένους, θεολόγο της σχολής μας και την κα Παρασκευή Αριστείδου, εκπαιδεύτρια του κλάδου της Κομμωτικής.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο, αφιερωμένο στον Απόστολο Βαρνάβα, όπου τελείται κάθε πρωί ο Όρθρος και κάθε Πέμπτη υποδειγματική Θεία Λειτουργία για τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.

Οι πληροφορίες που μας δόθηκαν από πλευράς του Επισκόπου Μεσαορίας δεν περιορίστηκαν μόνο στην ιστορία του σκλαβωμένου Ναό και της πάλαι ποτέ μονής του Αγίου Ιακώβου του Πέρση, αλλά επεκτάθηκαν και στις άλλες Εκκλησίας που παραμένουν βουβές ή και καταστραμμένες στην κατεχόμενη περιοχή της παλαιάς Λευκωσίας και στα άλλα μέρη της πατρίδας μας.  Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού «Θρησκευτικές Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στην Κύπρο μας», το οποίο βρίσκεται σε εφαρμογή για τέταρτη συνεχή σχολική χρονιά. Πραγματικά συγχαίρουμε τους εμπνευστές του Προγράμματος και τους καθηγητές μας, καθώς και τους συμμαθητές μας που συνεργάζονται και δίνουν νόημα και περιεχόμενο στο Πρόγραμμα. Η έρευνα και μελέτη μας είναι σπουδαία και ενδιαφέρουσα διότι αφορά το τόπο μας, την κληρονομιά από τους προγόνους μας και δάνειο από τις μέλλουσες γενεές.

 

Οι μαθήτριες της Β΄ Τεχνικής σχολής Λευκωσίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post