Μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου (31 Ιανουαρίου)

Μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου (31 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, οι οποίοι προσέφεραν τα πάντα αφιλοκερδώς, με αγάπη και θεία φώτιση και ασφαλώς επιστημοσύνη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Οι Άγιοι Κύρος και Ιωάννης άθλησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.). Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας.

Όταν ξέσπασε ο διωγμός, ο Άγιος Κύρος πήγε σε ένα παραθαλάσσιο τόπο της Αραβίας και, αφού περιεβλήθηκε το μοναχικό σχήμα, κατοίκησε εκεί.

Ο Άγιος Ιωάννης πήγε στα Ιεροσόλυμα και εκεί άκουσε για τα θαύματα που επιτελούσε ο Άγιος Κύρος. Στη συνέχεια μετέβη στην Αλεξάνδρεια.

Κατά την περίοδο του διωγμού συνελήφθη και η Αγία Αθανασία, που ήταν χήρα, καθώς επίσης και οι τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία. Η είδηση τάραξε τον Κύρο και τον Ιωάννη. Έτσι οι Άγιοι, επειδή φοβήθηκαν μήπως αυτές δειλιάσουν από τη σκληρότητα των βασανιστηρίων, έσπευσαν κοντά τους και έδιναν σε αυτές θάρρος, ενώ παράλληλα προετοιμάζονταν και οι ίδιοι για το μαρτύριο. Ο ηγεμόνας διέταξε να τους υποβάλουν σε πολλά και σκληρά βασανιστήρια. Τέλος, αποκεφάλισαν διά ξίφους τον Άγιο Κύρο και τον Άγιο Ιωάννη, το έτος 292 μ.Χ.. καθώς και την Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post