Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στο ΙΒ΄ Μαθητικό Συνέδριο του Λυκείου Κύκκου Α΄, με θέμα «Κυθρέα: μια περιδιάβαση στη γη των Χύτρων»

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στο ΙΒ΄ Μαθητικό Συνέδριο του Λυκείου Κύκκου Α΄, με θέμα «Κυθρέα: μια περιδιάβαση στη γη των Χύτρων»

Χαιρετισμός

του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

στο ΙΒ΄ Μαθητικό Συνέδριο του  Λυκείου Κύκκου Α΄, με θέμα «Κυθρέα: μια περιδιάβαση στη γη των Χύτρων»

Λευκωσία, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

 

Ήταν Νοέμβριος του 2001 και o καθηγητής μόλις επέστρεψε με ενθουσιασμό στην πατρίδα, από τις πολυετείς σπουδές με εμπειρίες από την οργάνωση Συνεδρίων και Ημερίδων. Ήθελε να δημιουργήσει, κατά τη γνώμη του, το κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον για τους μαθητές. Τότε, ζήτησε να μιλήσει με τη Διεύθυνση του Γυμνασίου όπου δίδασκε.

Ο εκπαιδευτικός αποτόλμησε εκείνο το οποίο γινόταν και παλαιοτέρα, αλλά με τη δική του πανεπιστημιακή εμπειρία. Δηλ. οι μαθητές να αποκτούν βιωματική εμπειρία του μαθήματος μέσα στο φυσικό χώρο και το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ήθελε να πραγματοποιήσει Ημερίδα, εκπαιδευτικό εργαστήρι στο μάθημα των Θρησκευτικών με τους μαθητές του ημέρα Σάββατο, που το σχολείο αργεί.  Εκτός σχολείου, αλλά κοντά στην Εκκλησία.

Ενώ έγινε δεκτό το όραμα με μειδιάματα αμηχανίας και άγνοιας, και ξεκίνησαν να αναφύονται ενδεχόμενοι κίνδυνοι και φόβου για τυχόν κινδύνους που θα προέκυπταν, εντούτοις λήφθηκε η έγκριση από τη διεύθυνση του Γυμνασίου και οι γονείς έδωσαν τη συγκατάθεσή τους.

Στην α΄ Ημερίδα το 2001 έλαβαν μέρος πενήντα μαθητές. Το πρόγραμμα περιλάμβανε εκκλησιασμό, πρόγευμα, παρουσίαση εργασιών των μαθητών και παιγνίδι. Όλα στο χώρο της γειτονικής Εκκλησίας πλησίον του σχολείου. Μέχρι τον Ιούνιο του 2008 έγιναν ένδεκα Ημερίδες με τεράστια επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή. Κάποιες από αυτές πραγματοποιήθηκαν κοντά και κάποιες πιο μακριά, όπως Άγιος Νικόλαος Έγκωμης, Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αχεράς, Μονή Κύκκου, Δήμος Αγίας Νάπας, Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Αρχιεπισκοπή.

Σταδιακά οι Ημερίδες αναβαθμίστηκαν και καθεμιά είχε ένα συγκεκριμένο θέμα μελέτης. Τότε, εκτός από την παρουσίαση των εργασιών των μαθητών, προχωρήσαμε και στη φιλοξενία ειδικών ομιλητών σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα που μας απασχολούσε. Η συμμετοχή των μαθητών μεγάλωνε και η εμπειρία διευρυνόταν. Ήδη πέρασαν από τότε 10 μέχρι 18 έτη. Οι τότε μαθητές μας θυμούνται τις συναντήσεις εκείνες. Όσοι προχώρησαν σε σπουδές και ακαδημαϊκή καριέρα οι εμπειρίες εκείνες ήταν η πρώτη πρόσκληση στην πορεία ανάπτυξης συνεδριακής συνείδησης και μοιράσματος των αποτελεσμάτων από την έρευνα και τη μελέτη των συμμαθητών, κατόπιν των συμφοιτητών και αργότερα των συναδέλφων στο χώρο της επιστήμης.

Γιατί προανέφερα αυτή την τρόπον τινά προϊστορία των πραγμάτων; Πρώτον, για να επισημάνω το σπουδαίο του πράγματος. Του σημερινού Μαθητικού Συνεδρίου. Και δεύτερον για να αποκαλύψω ενώπιόν σας ότι είμαι συγκινημένος ως δάσκαλος-εκπαιδευτικός αλλά και ταυτόχρονα ως Επίσκοπος Μεσαορίας, για το θέμα που επιλέξατε.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όλους σας: Διεύθυνση, Διδάσκοντες και Διδασκόμενους για το θέμα του Συνεδρίου σας. «Κυθρέα: μια περιδιάβαση στη γη των Χύτρων»

Εύστοχο το θέμα που επιλέξατε, πλούσιο σε έρευνα και σπουδή.

Μας οδηγεί όλους μας στη νοσταλγία άλλων εποχών: του μύθου, των αρχαίων Ελλήνων, των Αποστόλων και της θεμελίωσης του Χριστιανισμού, του Βυζαντίου, των ερημώσεων και καταστροφών από τις τυραννίες και κατοχές. Παράλληλα προβάλλει ελπιδοφόρα η δυναμική του παρόντος και του μέλλοντος στα πρόσωπά σας εσάς τις μαθήτριες και τους μαθητές. Αναδύεται  η μνήμη και η πίστη, η προοπτική του αισιόδοξου μέλλοντος, το οποίο δεν μπορεί να σας το συλήσει κανείς. Το φέρετε στο DNA σας κληρονομιά αιώνων. Μνήμη ποιος είμαι και από πού έρχομαι.

Πίστη στην Παντοδυναμία και την πρόνοια του Πανάγιου Τριαδικού Θεού, πίστη στις ακατάλυτες εντός μας δυνάμεις, που λαμβάνουμε από την ανατροφή μας, τη μόρφωση, την οικογένεια, το σχολείο, την Εκκλησία και όσα συναποτελούν το καλό, το τίμιο, το αυθεντικό, αρετές πατρογονικές.

Κυθρέα, ο ολάνθιστος κήπος στις πλαγιές του Πενταδακτύλου με τον Κεφαλόβρυσο από τα σπλάχνα της πέτρας και της μάνας γης.

Κυθρέα, απλωμένη στον απέραντο κάμπο της Μεσαορίας.

Κυθρέα, με Μοναστήρια, Ενορίες, Εκκλησίες, εξωκκλήσια, ασκητήρια όπως τις αετοφωλιές στις παρυφές της οροσειράς του Πενταδακτύλου και κάτω στον κάμπο.

Κυθρέα, με τη θαυματουργό Παναγία τη Χαρδακιώτισσα την Οδηγήτρια, τον Τίμιο Σταυρό, τους Αγίους Ιεράρχες Δημητριανό, Πάππο, Αθανάσιο, Σπυρίδωνα και Φωτεινό, τους Αγίους του Μαρτυρίου και της Ασκήσεως.

Κυθρέα των γραμμάτων και των τεχνών, του απελευθερωτικού αγώνα 55-59 (ήρωας Σπύρος Χατζηγιακουμής) και όλων των αγώνων για προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας της πατρίδας μας.

Κυθρέα, με τον καλοσυνάτο, δημιουργικό, προοδευτικό και αυθεντικό της κόσμο. Οι Κυθρεώτες ήταν και παραμένουν στην προσφυγιά δεμένοι, αλληλέγγυοι κι αγαπημένοι μεταξύ τους και με τον τόπο τους. Υπάρχουν παλαιές εικόνες, αλλά και σημερινά τεκμήρια των ανθρώπων  της Κυθρέας που διαπρέπουν και στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

 Μιλώ μετά λόγου γνώσεως ένεκα των δέκα ετών συνεργασίας και συναναστροφής μου μαζί τους, και στις χαρές και τις λύπες τους, ως Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των έξι Ενοριών της Κυθρέας.

Όμως, περισσότερα σήμερα θα ακούσουμε και θα μάθουμε όλοι μας από τους ίδιους τους ανθρώπους της Κυθρέας, τον κ. Δήμαρχο Κυθρέας Δρ. Π. Καρεκλά, τον κ. Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Γεωργιάδη, τον Καθηγητή Δρ. Ν. Ορφανίδη, τον κ. Θ. Σοφοκλέους κ.ά.

Η ευχή μου είναι αυτή η γνωριμία σήμερα με την Κυθρέα να αποβεί η καλύτερη αναζωπύρωση του πόθου για επιστροφή σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα υπό τουρκική κατοχή μέρη της πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω και πάλι και εύχομαι καλές επιτυχίες στις εργασίες του παρόντος συνεδρίου και ευρύτερα στους ευγενικούς σας στόχους.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post