Γ΄ Επαρχιακή Ημερίδα Λευκωσίας του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων (9 Απριλίου 2019)

Γ΄ Επαρχιακή Ημερίδα Λευκωσίας του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων (9 Απριλίου 2019)

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ η πρώτη από τις δύο ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία στο πλαίσιο του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων. Το Πρόγραμμα, καρπός της συνεργασίας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, λειτουργεί για τέταρτο σχολικό έτος. Κατά το σχολικό έτος 2018-2019 συμμετέχουν 38 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης  με 43 εργασίες, οι οποίες, κατανεμημένες σε επτά ομάδες, παρουσιάζονται σε ισάριθμες ημερίδες. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, μαθητές λυκείων, τεχνικών σχολών και γυμνασίων επισκέπτονται εκκλησιαστικά μνημεία τα οποία περιγράφουν μαζί με τα κειμήλιά τους, παίρνουν συνεντεύξεις και παρουσιάζουν τις εργασίες τους στα σχολεία τους και κατόπιν στις κατά τόπους ημερίδες. Έτσι συγκεντρώνονται σημαντικές πληροφορίες για τα εκκλησιαστικά μνημεία και δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές για μια καλύτερη γνωριμία με αυτά και βιωματική προσέγγιση με την Εκκλησία. Δήμοι, κοινότητες και εκκλησιαστικές αρχές αξιοποιούν το υλικό που συγκεντρώνεται και σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και παρουσίαση στην τοπική κοινωνία.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν έξι εργασίες:

  • Το Γυμνάσιο Ακροπόλεως παρουσίασε την εργασία με τίτλο «Αθέατα προσκυνήματα στην παλιά Λευκωσία», περιγράφοντας το ναό του Αγίου Ελευθερίου του Μετοχίου του Μαχαιρά στη Λευκωσία και την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στη Λευκωσία.
  • Το Γυμνάσιο Φανερωμένης παρουσίασε την εργασία του «Εικονική περιήγηση στον Άγιο Αντώνιο Λευκωσίας».
  • Το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς παρουσίασε την εργασία του «Άγνωστα εκκλησάκια αφιερωμένα στην Παναγία».
  • Το Γυμνάσιο Κλήρου παρουσίασε την εργασία του «Τοιχογραφίες Ιεράς Μονής Παναγίας Άρακος, Λαγουδερά».
  • Το Λύκειο Αρχαγγέλου Απόστολος Μάρκος παρουσίασε την εργασία του «Άγιος Αντώνιος παλαιάς Λευκωσίας».
  • Το Παγκύπριο Γυμνάσιο παρουσίασε την εργασία του «Ψηφιδωτά κατεχόμενης Ιεράς Μονής Παναγίας Κανακαριάς».

Το Λύκειο Ακροπόλεως παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων που παρουσίασαν εργασίες αλλά και άλλων σχολείων.

Στην ημερίδα παρέστησαν ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος διάβασε το χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος χαιρέτισε την ημερίδα, ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Ιωάννου, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Μουσουρούλης, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης κ. Κυπριανός Λούης, ο επιθεωρητής Θρησκευτικών μαθημάτων κ. Γεώργιος Κάκουρας, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Κύπρο κ. Θεόδωρος Θαλασσινός, συνεργάτες του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και άλλοι.

Την ημερίδα φιλοξένησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο σύμβουλος Θρησκευτικών μαθημάτων κ. Κώστας Στεφανής.

 

Από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

 


 

 

 


 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ,

ΜΕ ΘΕΜΑ:

«ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ.

ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζουμε  τη σημερινή ημερίδα «Θρησκευτικές Περιηγήσεις – Συνοδοιπόροι στα Ιερά Προσκυνήματα του τόπου μας», η οποία αποτελεί το απόσταγμα της συνεργασίας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για τέταρτο σχολικό έτος.

Σε αυτή την εποχή του παγκοσμιοποιημένου τουρισμού, η πνευματική πτυχή του ταξιδιού συχνά παραβλέπεται και κατακλύζεται από πιο κοσμικές ανησυχίες. Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί βασικό γνώρισμα της Ορθοδοξίας τόσο στην Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες ορθόδοξες χώρες, ως ένα είδος πνευματικής αναζήτησης και ανακάλυψης. 

Πέραν από την απαράμιλλη φυσική του ομορφιά, ο πλούτος των θρησκευτικών μνημείων καθιστούν το νησί μας ιδανικό προορισμό για χιλιάδες προσκυνητές. Μνημεία αιώνων εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τέχνης, μεγάλος αριθμός εκκλησιών και μοναστηριών που μαρτυρούν την πλούσια θρησκευτική κληρονομιά της χώρας μας, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στις πόλεις ή σε μικρά χωριά, καθεδρικούς ναούς, ξωκλήσια της υπαίθρου, τα μοναστήρια, διακοσμημένα με έργα ζωγραφικής, θαυμάσια ψηφιδωτά και εικόνες, μαρτυρούν  μία μακραίωνη  πίστη και παράδοση δύο και πλέον χιλιάδων χρόνων.

Μεγάλο μέρος αυτού του πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού μας, όμως, βρίσκεται αυτή την ώρα στα χέρια των Τούρκων εισβολέων. Εδώ και 45 χρόνια η Τουρκία διαπράττει δύο μεγάλα διεθνή εγκλήματα κατά της Κύπρου μας· εισέβαλε και χώρισε ένα μικρό, αδύναμο αλλά σύγχρονο και ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό κράτος και παράλληλα έχει αλλάξει τον       δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού μας κι έχει αφοσιωθεί στην συστηματική καταστροφή και εξάλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών που βρίσκονται υπό την στρατιωτική της κυριαρχία.

Στόχος μας ήταν, είναι και θα παραμείνει η διαφύλαξη και η διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως ένα από τα πιο βασικά γνωρίσματα της εθνικής μας ταυτότητας, της ιστορίας και των παραδόσεων μας. Με ικανοποίηση παρατηρούμε ότι σ’ αυτή μας την επιδίωξη πρωτοστάτες είναι το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ως εκ τούτου,  εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όσους συνετέλεσαν στην προώθηση και εφαρμογή του Προγράμματος, τον Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας, αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Γρηγόριο και τους συνεργάτες του, τον έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, το Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης κ. Κυπριανό Λούη και το Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Ηλία Μαρκάτζιη, και τους συνεργάτες τους, τους Διευθυντές και τους καθηγητές των σχολείων.

Τέλος, επιδαψιλεύουμε τις ευλογίες μας για μια καρποφόρα ημερίδα∙ ευχόμενοι δε ολοψύχως καλό υπόλοιπο της Αγίας Τεσσαρακοστής και να αξιωθούμε με υγεία της Αναστάσεως του Κυρίου, κηρύσσουμε την έναρξη της ημερίδας.

Ευχέτης προς Κύριον

Ο Αρχιεπίσκοπος

† Ο Κύπρου Χρυσόστομος

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

       18 Μαρτίου 2019.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post