Ημερίδα του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων στην Πάφο (15 Απριλίου 2019)

Ημερίδα του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων στην Πάφο (15 Απριλίου 2019)

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 15-04-2019 με μεγάλη επιτυχία στο Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ στην Πάφο η τελευταία, έβδομη Ημερίδα του σχολικού έτους 2018-2019 του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων. Το Πρόγραμμα είναι καρπός της συνεργασίας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 38 Λύκεια, Τεχνικές Σχολές και Γυμνάσια, μαθητές των οποίων, υπό την καθοδήγηση καθηγητών τους, επισκέφθηκαν εκκλησιαστικά μνημεία. Τα περιέγραψαν μαζί με τα κειμήλιά τους, πήραν συνεντεύξεις και ετοίμασαν 43 εργασίες, τις οποίες παρουσίασαν στα σχολεία τους. Οι 43 εργασίες κατανεμήθηκαν σε επτά ομάδες και παρουσιάστηκαν σε ισάριθμες Ημερίδες. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία για μια καλύτερη γνωριμία με την Εκκλησία και μια βιωματική προσέγγιση με αυτή. Έτσι, συγκεντρώνεται αρκετό υλικό που αξιοποιείται ποικιλότροπα για εκδόσεις και κατασκευή χειροτεχνημάτων. Διάφορες εκκλησιαστικές αρχές, δήμοι και κοινότητες οργανώνουν συγκεντρώσεις για παρουσίαση των εργασιών αυτών για ενημέρωση του κοινού.   

Κατά την Ημερίδα διαβάστηκε χαιρετισμός του Εντίμου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, τον οποίο διάβασε ο Επιθεωρητής Θρησκευτικών μαθημάτων κ. Γεώργιος Κάκουρας, ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, τον οποίο διάβασε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από το Λύκειο Εθνάρχη Μακάριου Γ’ Πάφου και παρουσιάστηκαν οι εξής τρείς εργασίες:

  1. Το Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου παρουσίασε την εργασία «Περίπατοι σε Μοναστήρια και Εκκλησίες – Εξωκκλήσια της επαρχίας μας» με περιγραφή του βυζαντινού ναού της Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου.
  2. Το Γυμνάσιο Πόλης Χρυσοχούς παρουσίασε την εργασία του «Μελέτη και παρουσίαση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Νικοξυλίτη».
  3. Το Γυμνάσιο Αποστόλου Ανδρέα Έμπας παρουσίασε την εργασία του «Οι ναοί με ιστορία» (Πέγειας, Έμπας, Χλώρακα, Τάλας και Τρεμιθούσας), δηλ. των χωριών απ’ όπου προέρχονται οι μαθητές του σχολείου.

Τόσο το μουσικό πρόγραμμα όσο και οι εργασίες που παρουσιάστηκαν (περιεχόμενο, τρόπος παρουσίασης) ήταν υψηλού επιπέδου.

Εκτός από τους καθηγητές και τους μαθητές που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, στην Ημερίδα παρέστησαν ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος, ο Επιθεωρητής Θρησκευτικών μαθημάτων κ. Γεώργιος Κάκουρας, ο Διευθυντής του Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου κ. Ανδρέας Ιωσήφ, συνεργάτες του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, μαθητές και καθηγητές της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, του 4ου Λυκείου Τρικάλων, άλλων σχολείων της Πάφου και άλλοι.

Παρουσιαστής της Ημερίδας ήταν ο Σύμβουλος Θρησκευτικών Μαθημάτων κ. Κώστας Στεφανή.

Την Ημερίδα φιλοξένησε η Ιερά Μητρόπολις Πάφου.

 

Από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post