Προσκυνηματική Κρουαζιέρα στην Ελλάδα (31 Ιουλίου – 07 Αυγούστου 2019)

Προσκυνηματική Κρουαζιέρα στην Ελλάδα (31 Ιουλίου – 07 Αυγούστου 2019)

Η προσκυνηματική κρουαζιέρα που οργανώνει, σε συνεργασία με τη Salamis Tours, το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου με το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia από 31 Ιουλίου ως τις 7 Αυγούστου 2019 προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, γι’ αυτό ήδη υπάρχουν πολλές δηλώσεις συμμετοχής.

Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις σε Πάτμο, Λήμνο, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Σύρο (και Τήνο) και Σύμη.

Στην Πάτμο, μετά την άφιξη στο λιμάνι της Σκάλας, προγραμματίζεται εκδρομή στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, την οποία ίδρυσε το 1088 ο Όσιος Χριστόδουλος, το λείψανο του οποίου βρίσκεται στη Μονή. Επίσης, θα γίνει επίσκεψη στο σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είδε οπτασία και άκουσε τη φωνή αγγέλου για τα μέλλοντα να συμβούν και έτσι έγραψε το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, την Αποκάλυψη. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στη γυναικεία Μονή του Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου, που ίδρυσε ο Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής, του οποίου η αγιοκατάταξη έγινε το 2018 και το λείψανό του βρίσκεται στη Μονή.

Στη Λήμνο, μετά την άφιξή μας στο λιμάνι της Μύρινας, έχει προγραμματιστεί εκδρομή στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Νέας Κούταλης, στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής στον Κότσινα, παλαιά πρωτεύουσα του νησιού, και στο γειτονικό Ρεπανίδι για επίσκεψη στο ναό του Αγίου Γεωργίου του 19ου αιώνα. Μετά την επιστροφή στη Μύρινα, θα υπάρχει χρόνος για επισκέψεις σε ναούς, άλλα μνημεία, μουσεία, καθώς και για ψώνια.

Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζεται εκδρομή στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, όπου ο τάφος του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και το λείψανο του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου.  Θα ακολουθήσει περιήγηση στη Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος, Ακρόπολη, Επταπύργιο κ.ά.) με προσκύνημα στο ναό του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου. Το απόγευμα θα δοθεί ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε περίπατο στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη έχει αξιόλογους ναούς, άλλα μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και προσφέρεται ιδιαίτερα για ψώνια.

Στο Βόλο προγραμματίζονται δύο εκδρομές (Πήλιο, Μετέωρα), από τις οποίες μόνο μια μπορεί να επιλεγεί. Στο Πήλιο προγραμματίζονται επισκέψεις στην Πορταριά, όπου ο ναός της Παναγίας της Πορταρέας, και στη Μακρινίτσα όπου στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου θα βρίσκεται τις ημέρες  αυτές η εικόνα και η κάρα του Οσίου Γερασίμου του Νέου. Για τα Μετέωρα, θα διασχίσουμε τη Θεσσαλική πεδιάδα και θα επισκεφθούμε τη γυναικεία Μονή του Αγίου Στεφάνου και την ανδρώα Μονή του Βαρλαάμ, πάνω στους απόκρημνους βράχους των Μετεώρων. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Καλαμπάκα. Μετά την επιστροφή στο Βόλο θα υπάρχει χρόνος για επισκέψεις σε διάφορα αξιοθέατα και για ψώνια.

Στη Σύρο θα υπάρχει δυνατότητα για επίσκεψη με πλοίο της γραμμής στην Τήνο για προσκύνημα στο ναό της Μεγαλόχαρης, όπου θα ψαλεί παράκληση. Τόσο πριν την αναχώρηση όσο και μετά την επιστροφή από την Τήνο, θα υπάρχει αρκετός χρόνος για επισκέψεις σε ναούς, στο Δημαρχείο και άλλα αξιοθέατα της Σύρου, καθώς και για ψώνια.

Στη Σύμη έχει προγραμματιστεί εκδρομή στη Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη, όπου θα ψαλεί παράκληση. Μετά την επιστροφή στην πόλη της Σύμης, θα υπάρχει χρόνος για ψώνια και επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο και την προτομή του Μιχαήλ Βολονάκη, ο οποίος διετέλεσε Γυμνασιάρχης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας έχουν προγραμματιστεί να ψαλούν οι ακολουθίες του αγιασμού, της παράκλησης και του όρθρου.

Παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πληρώνουν ναύλα.

Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων ετοιμάζει για τα μέλη της ομάδας του κατατοπιστικό οδηγό για τους τόπους των επισκέψεων καθώς και για την ευρύτερη περιοχή των λιμανιών, ούτως ώστε κάποιος που δε θέλει να συμμετάσχει σε κάποια εκδρομή να γνωρίζει τους κυριότερους ναούς, άλλα μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Για κάθε προορισμό θα δοθεί από το κρουαζιερόπλοιο σχετικό διαφωτιστικό έντυπο, που θα διευκολύνει τα ψώνια και τυχόν επισκέψεις.

 

Από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

 

Αναχώρηση από το λιμάνι Λεμεσού, την Τετάρτη, 31 Ιουλίου και επιστροφή στο λιμάνι Λεμεσού, την  Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.churchofcyprus.org.cy ή στα γραφεία της Salamis Tours σε όλες τις πόλεις. 

Για κρατήσεις: 77778500 για όλη την Κύπρο (www.salamiscruiselines.com)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post