Μνημόσυνο των πεσόντων Αγλαντζιωτών της Τουρκικής Εισβολής του 1974 (30 Ιουνίου 2019)

Μνημόσυνο των πεσόντων Αγλαντζιωτών της Τουρκικής Εισβολής του 1974 (30 Ιουνίου 2019)

Την Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη Σύναξη των Δώδεκα Πανευφήμων Αποστόλων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά, όπου τελέστηκαν τα μνημόσυνα των πεσόντων Αγλαντζιωτών κατά την διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής του 1974.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο έργο των Αγίων Αποστόλων μετά την Πεντηκοστή. Επισήμανε το ιστορικό γεγονός της συγκρότησης της Αποστολικής Συνόδου. Η εν λόγω Σύνοδος συγκλήθηκε  στα Ιεροσόλυμα το 49 μ.χ  με τους Αποστόλους Παύλο και Πέτρο να διαδραματίζουν τον πρώτιστο ρόλο στη σύγκλησή της προς επίλυση του προβλήματος για τον τρόπο εισόδου στην Εκκλησία των εθνικών.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, τόνισε πως η Εκκλησία διατηρείται και χειραγωγείται μέσα στον κόσμο από το Πανάγιο Πνεύμα, το οποίο φωτίζει για την επίλυση σοβαρών θεμάτων που αφορούν την πίστη και τη σωτηρία των ανθρώπων.

Καταλήγοντας ο Μεσαορίας Γρηγόριος, υπογράμμισε  ότι, οι Άγιοι Απόστολοι είχαν κύριο μέλημά τους την εφαρμογή του θελήματος του Θεού για την επίτευξη της σωτηρίας των ανθρώπων και όχι τις ανθρώπινες επιδιώξεις και θελήματα, που ενδεχομένως μας απομακρύνουν από την πορεία αυτή της σωτηρίας. Το ίδιο έργο καλούμαστε και εμείς στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, με ενότητα και αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον, να εφαρμόσουμε με αγώνα και αντιμετωπίζοντας το καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως. Αυτό είναι εφικτό όταν το κάνουμε προσευχή, επικαλούμενοι τις πρεσβείες των Αποστόλων, να αξιωθούμε της επουρανίου Βασιλείας του Θεού.

Κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο, ο έντιμος Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο αγωνιστικό πνεύμα, την πίστη και την αφοσίωση των πεσόντων στα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας που τους οδήγησε στο θάνατο για την υπεράσπιση της πατρίδας τους.

Αργότερα, ενώπιον του μνημείου, στον περίβολο του Ναού του Αγίου Γεωργίου μίλησε ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Χαράλαμπος Πετρίδης.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

********************************************

 

Επιμνημόσυνος Λόγος

του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Κώστα Χαμπιαούρη

στην εκδήλωση προς τιμή των Πεσόντων, Αγνοουμένων και Θυμάτων Δήμου Αγλαντζιάς, κατά την τουρκική εισβολή του 1974

 

Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς

 

Με βαθιά περίσκεψη και επίγνωση του ιστορικού χρέους μας, σαράντα πέντε χρόνια μετά το 1974, με νωπές ακόμα τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα της τουρκικής εισβολής, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, σ’ αυτόν τον ιερό χώρο, για να αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη των Πεσόντων, Αγνοουμένων και Θυμάτων του Δήμου Αγλαντζιάς.

Αποκαλυπτόμαστε μπροστά στο άφθαστο ψυχικό κάλλος των μεγάλων ηρώων, προσκυνούμε με κατάνυξη το σεπτό προσκυνητάρι της αθανασίας τους και υποκλινόμαστε στο αγωνιστικό μεγαλείο τους.

Με αισθήματα ψυχικής ανάτασης και εθνικής υπερηφάνειας, μνημονεύουμε σήμερα τους είκοσι δύο (22) αθάνατους ήρωες του Δήμου Αγλαντζιάς, που έπεσαν μαχόμενοι ή χάθηκαν τα ίχνη τους στα μέτωπα των μαχών, αγωνιζόμενοι για την τιμή της πατρίδας, τις αποφράδες εκείνες ημέρες του 1974, όπου τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στο νησί μας αφήνοντας πίσω τους πολλούς νεκρούς και αγνοούμενους, στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους στην προσφυγιά και προκαλώντας άπλετο πόνο και τεράστιες καταστροφές.

Οι ηρωομάρτυρες της Αγλαντζιάς, τα εκλεκτά τέκνα της Κύπρου, μας δίδαξαν έμπρακτα την πίστη και την αφοσίωση στα πανανθρώπινα ιδανικά της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας:

  • Ο Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Ζένιου Μιχαήλ. Έπεσε στην περιοχή του Βόρειου Πόλου Λευκωσίας κατά τις μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα, στις 14/8/1974.
  • Ο Ανθυπολοχαγός (ΤΘ) Γιάγκου Γεώργιος. Τραυματίστηκε σοβαρά κατά τις μάχες στην περιοχή Δικώμου και απεβίωσε αργότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στις 21/7/1974.
  • Ο Λοχίας (ΠΖ) Κυπριανού Ανδρέας. Θεάθηκε για τελευταία φορά στην περιοχή του χωριού Τζιάος, στις 14 Αυγούστου 1974. Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA και ετάφη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τον Μάρτιο του 2015.
  • Ο Δεκανέας (ΠΖ) Χριστοφή Φοίβος. Έπεσε στις μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή Λαπήθου – Καραβά, στις 6/8/1974. Η τύχη του αγνοείτο μέχρι που βρέθηκαν τα οστά του και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Η κηδεία του έγινε στις 14/12/2009.
  • Ο Στρατιώτης (ΠΒ) Πέτσας Μάριος. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από την τουρκική αεροπορία, του στρατοπέδου που υπηρετούσε εδώ στη γη της Αγλαντζιάς, στην Αθαλάσσα, στις 20/7/1974.
  • Ο Στρατιώτης (ΠΖ) Πηλείδης Κωνσταντίνος. Έπεσε κατά τη διάρκεια μαχών με τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή Ομορφίτας – Καϊμακλίου, στις 15/8/1974.
  • Ο Στρατιώτης (ΠΖ) Τριανταφυλλίδης Χρίστος. Έπεσε κατά τη διάρκεια μαχών με τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή Ομορφίτας – Βορείου Πόλου, στις 16/8/1974.
  • Ο Στρατιώτης (ΠΖ) Χατζησάββας Μάριος. Θεάθηκε από συστρατιώτες του για τελευταία φορά στην περιοχή Χαλεύκα, μετά από μάχες με τον τουρκικό στρατό και την υποχώρηση που ακολούθησε. Μικρό μέρος των λειψάνων του βρέθηκαν σε περιοχή του Τ/Κ χωριού Κορνόκηπος. Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA και η κηδεία έγινε στις 27/4/2013.
  • Ο Στρατιώτης (ΠΖ) Χατζησυμεού Σάββας. Θεάθηκε για τελευταία φορά στον Παχύαμμο. Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA και η κηδεία έγινε στις 4/8/2017.

 

Σ’ αυτούς τους ήρωες, αποδίδουμε σήμερα τις προσήκουσες τιμές, αναβαπτιζόμεθα από την προσφορά τους και διαπιστώνουμε πως, ενόσω υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να υπερασπίζονται ιδανικά και αξίες, προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους, η ανθρώπινη υπόσταση δεν παραμερίζεται και δεν καταβάλλεται.

Μαζί με τους εννέα (9) ήρωες του Δήμου Αγλαντζιάς, τιμούμε ακόμη τέσσερις (4) Αγλαντζιώτες πολίτες που δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους Τούρκους εισβολείς:

  • την Πηνελόπη Μιχαήλ,
  • την 4χρονη κόρη της, Αννίτα Μιχαήλ,
  • τη μητέρα της, Άννα Ιορδάνους
  • και την Εύα Χριστοδούλου, συγγενικό τους πρόσωπο.

Σε όλους αυτούς υποκλινόμαστε σήμερα ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους προς την πατρίδα και την υπέρτατη θυσία τους. Αναλογιζόμαστε το δικό μας χρέος απέναντι στην ιστορία και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας, πως δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μέχρι την άγια μέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και εθνικής συμβίωσης για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας.

Η εκπλήρωση του χρέους προς την ιστορική μνήμη θα έμενε ημιτελής αν δεν πραγματοποιούσαμε αναφορά και σε μια άλλη θλιβερή και ευαίσθητη πτυχή των γεγονότων του 1974 που μας ταλανίζει μέχρι σήμερα. Και αναφέρομαι στο δράμα της αναμονής και της συνεχούς αναζήτησης των αγνοούμενων συμπατριωτών μας. Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των εννέα (9) αγνοούμενων της Αγλαντζιάς και τελούμε, σήμερα, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, δέηση για την ανεύρεσή τους, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται:

  • Ο Λοχίας (ΠΖ) Πέτρου Πέτρος. Θεάθηκε για τελευταία φορά στην Κερύνεια, στις 22 Ιουλίου 1974.
  • Ο Λοχίας (ΠΖ) Χάμπου Χαράλαμπος. Θεάθηκε για τελευταία φορά στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, στις 22 Ιουλίου 1974.
  • Ο Στρατιώτης (ΠΖ) Θεοδοσίου Δημήτριος. Θεάθηκε για τελευταία φορά στη Λάπηθο, στις 6 Αυγούστου 1974.
  • Ο Στρατιώτης (ΠΖ) Κουμπαρίδης Χαράλαμπος. Είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη σύζυγο του στις 23 Ιουλίου 1974. Την ενημέρωσε ότι βρισκόταν στην Κερύνεια, όπου κρυβόταν σε ένα σπίτι με άλλους οκτώ (8) άντρες, μετά την κατάληψη της Κερύνειας από τα τουρκικά στρατεύματα. Από τότε η τύχη του αγνοείται.
  • Ο Στρατιώτης (ΠΖ) Ολυμπίου Αλέξανδρος. Θεάθηκε για τελευταία φορά στην περιοχή Χαλεύκας, στις 15 Αυγούστου 1974.
  • Ο Στρατιώτης (ΠΖ) Χαραλάμπους Κώστας. Θεάθηκε για τελευταία φορά στην περιοχή Τέμπλος – Μπέλλα-Πάις, στις 22 Ιουλίου 1974.
  • Ο Στρατιώτης (ΚΔ) Χαραλάμπους Μιχαλάκης. Θεάθηκε για τελευταία φορά στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, στις 22 Ιουλίου 1974.
  • Ο Εθελοντής Ρουσουνίδης Σταύρος. Θεάθηκε για τελευταία φορά στον Άγιο Ερμόλαο Κερύνειας, κατά τη δεύτερη εισβολή του Αττίλα, στις 21 Ιουλίου 1974.
  • Ο πολίτης Κωνσταντινίδης Γεώργιος, κτηνοτρόφος, ο οποίος θεάθηκε για τελευταία φορά στη φάρμα του, στις 18 Αυγούστου 1974.

 

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Σας διαβεβαιώ για την προσήλωση της Κυβέρνησης στον αγώνα για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματιστεί το πολύχρονο δράμα και το μαρτύριο που βιώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων. Αυτό αποτελεί χρέος όλων μας και δέσμευση τιμής προς τους συμπατριώτες μας και τις οικογένειές τους.

 

Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και φίλοι,

Τα ηρωικά και άξια τέκνα του Δήμου Αγλαντζιάς αντέταξαν με ευψυχία και τόλμη τα στήθη τους στον εχθρό και πέρασαν στο πάνθεο των αθανάτων. Η θυσία τους γράφτηκε στις σελίδες της ιστορίας του τόπου μας. Κι ετούτη η ιστορία δεν πρέπει να αποτελεί τίποτε άλλο, παρά τη φωνή των νεκρών που διδάσκει εσαεί όλους εμάς και χαράσσει την πορεία μας μπροστά στο εθνικό καθήκον.

Ατρόμητοι και αλύγιστοι αντιμετώπισαν με θάρρος και σθένος τα στίφη των εχθρών και δεν υστέρησαν σε ανδρεία από τους προγόνους μας, ούτε πρόδωσαν τις ιερές μας παρακαταθήκες. Βροντοφώναξαν μολών λαβέ σ’ αυτούς που θέλησαν να υποτάξουν την πατρίδα μας και θυσίασαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και τη δικαίωση αυτού του τόπου.

Η θυσία των ηρώων που μνημονεύουμε οφείλει να γιγαντώνει την αποφασιστικότητά μας για το δίκαιο και την αξιοπρέπειά μας. Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας. Ο Ελληνισμός της Κύπρου δοκιμάζεται σκληρά, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου μέρους του νησιού μας, ενώ η Τουρκία προσπαθεί συνεχώς να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Η απρόκλητη παρουσία των πλωτών μέσων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Παρά τις αντιξοότητες, η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εργάζεται αποφασιστικά και επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα, μέσα από τη διαμόρφωση στρατηγικών συμμαχιών σε πολιτικό επίπεδο, αγωνίζεται για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, ώστε να διασφαλίσει τη φυσική και εθνική μας επιβίωση στη γη των πατέρων μας. Θέλουμε μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με διασφαλισμένες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Μια Κύπρο που να αξιοποιεί την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να προωθεί την πρόοδο και την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Επιθυμούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες θα διασφαλίζουν την ιστορική συνέχεια του λαού μας, το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.

Ενωμένοι και αδιάσπαστοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Με πίστη και αδούλωτο φρόνημα θα αντέξουμε τη μεγάλη δοκιμασία και δεν θα καμφθούμε. Οι αθάνατοι ήρωες της Αγλαντζιάς, μας δείχνουν τον δρόμο και όλη η στρατιά των ιερομαρτύρων μας αναμένει από εμάς δικαίωση της θυσίας τους. Και δικαίωση της θυσίας τους θα είναι μόνο η δικαίωση της πατρίδας μας. Γι’ αυτή τη δικαίωση θα παραμείνουμε άγρυπνοι και ανυπότακτοι στις επάλξεις του υπέρ βωμών και εστιών αγώνα μας, μέχρι την τελική διευθέτηση του εθνικού μας προβλήματος και όταν η σημαία της ελευθερίας, για την οποία οι ήρωες του Δήμου σας έδωσαν τη ζωή τους, θα κυματίζει απ’ άκρη σ’ άκρη στο πολυβασανισμένο μας νησί.

Η πολιτεία και ο Κυπριακός Ελληνισμός θα θυμάται πάντοτε τους ήρωες της Αγλαντζιάς. Αιωνία ας είναι η μνήμη τους! 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post