Οι νέοι της Μέσης Ανατολής υποδέχθηκαν τον Επίσκοπο Μεσαορίας στην Κατασκήνωση «Αγίου Νικολάου της Στέγης»
Μέσα στο γνώριμο, ήρεμο και αγιασμένο περιβάλλον της Κατασκήνωσης «Αγίου Νικολάου της Στέγης», βρέθηκε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος το απόγευμα της Δευτέρας 26 Αυγούστου 2019, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος.
Οι νέοι της Μέσης Ανατολής υποδέχθηκαν τον Επίσκοπο Μεσαορίας στην 9η συνάντησή τους στην Κατασκήνωση «Αγίου Νικολάου της Στέγης» μέσα σε εγκάρδια ατμόσφαιρα.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας συναντήθηκε με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο, Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος, άλλους κληρικούς, καθώς και με τον κ. Μιχάλη Σπύρου, Διευθυντή του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου και υπεύθυνο στην οργάνωση της Κατασκήνωσης των Νέων από τις Παλαίφατες Εκκλησίες Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Κύπρου.
Ένα όραμα έγινε πραγματικότητα πριν εννέα έτη και με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου συνεχίζεται, με τη διαρκή φιλοξενία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου Β΄.
Μετά από σύντομη εισαγωγή του Μητροπολίτιου Κιτίου κ. Νεκταρίου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας χαιρέτισε τη συνάντηση, συγχάρηκε όλους τους συνετελεστές του επιτελούμενου έργου και ευχήθηκε στους νέους καλή παραμονή στην Κατασκήνωση και με υγεία να επιστρέψουν στις πατρίδες τους εμπλουτισμένοι με περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες για την Αγία μας Ορθόδοξο Εκκλησία εν γένει και ειδικότερα για τη νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων της Πίστεως και δη την ημικατεχόμενη πατρίδα μας.
Δραττόμενος της ευκαιρίας της διανομής του Παγκύπριου χάρτη με τα προσκυνήματα, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, Πρόεδρος του Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, παρουσίασε συνοπτικά την Παγκόσμια κληρονομιά της Κύπρου μέσα από τις Εκκλησίες, τα Μονοστήρια, την Τέχνη και τον Πολιτισμό του παρελθόντος και του παρόντος. Ο Πολιτισμός της Εκκλησίας έχει και παρόν και μέλλον ως ζωντανός οργανισμός, μέσα στον οποίο οι άνθρωποι βρίσκουν παρηγορία, θεραπεία, αγιασμό και σωτηρία ενωνόμενοι με το Σωτήρα Χριστό και μεταξύ τους ως εν Χριστώ αδελφότητα. Αυτό πραγματώνεται ουσιαστικά και υπαρξιακά και μέσα από τις καλοκαιρινές συναντήσεις των Νέων ανθρώπων της Μέσης Ανατολής στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης στην Κακοπετριά. Διατηρώντας τη διαφορετικότητά τους, μέσα από την πνευματική και κοινωνική συναστροφή βρίσκουν τα κοινά στοιχεία της Πίστεως και της Παραδόσεως της Εκκλησίας. Αντλούν δύναμη για να συνεχίσουν ζώντας στις πατρίδες τους, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες εκεί, την καλή μαρτυρία του Αναστημένου Ιησού Χριστού.
Τέλος, αναφέρθηκε στην κατεχόμενη πατρίδα μας και ιδιαίτερα στις κατεχόμενες κοινότητες και ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, των οποίων έχει την ευθύνη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών. Επισήμανε την προσπάθεια να διατηρήσουμε τη μνήμη και τη νοσταλγία της πατρώας γης και τη στήριξη και αναστήλωση των Εκκλησιών, των ιερών και των οσίων μας.
Οι Νέοι της Μέσης Ανατολής αφουγκράστηκαν με συγκίνηση την ευχή του Επισκόπου Μεσαορίας να ζουν το Χριστό, να ωριμάζουν πνευματικά, όλα να τα επιτελούν προς δόξαν Θεού, διατηρώντας πάντοτε άσβεστη τη φλόγα της μνήμης της ταυτότητάς τους, ήτοι της Πίστεως και της Ορθοδόξου Παραδόσεώς τους.
Να σημειωθεί ότι ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος είναι βαθιά συνδεδεμένος με το χώρο της κατασκηνώσεως «Αγίου Νικολάου της Στέγης» από το 1982: ως ομαδόπουλο, αργότερα βοηθός ομαδάρχης και ομαδάρχης, καθώς και κληρικός-πνευματικός. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αφού παρακάθησε στο δείπνο, συμπροσευχήθηκε στην ακολουθία του Αποδείπνου στο Ναό του Αγίου Νικολάου, παρακολούθησε την παρουσίαση των Νέων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και κατόπιν αναχώρησε για την Ιερά Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία.
Ανδρέας Κοσιάρης
Συνοδικό Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας