«Ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ» (21 Φεβρουαρίου 2021)
Με τη δέουσα εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και σεμνότητα τελέστηκε την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021, στον Ιερό Ναό Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας στο Δάλι ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Ζαχαριάδης και οι διάκονοι Ανδρέας Ματέι και Χρήστος Σαντορινιός.
Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου επισήμανε ότι με τη σημερινή Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, ένεκα της ευαγγελικής περικοπής που διαβάζεται, ανοίγει ενώπιόν μας η πορεία των 70 ημερών του Τριωδίου. Αυτή η περίοδος είναι έξοχη ευκαιρία να καταλάβουμε και να βιώσουμε αυτό που λέει ο Απόστολος Παύλος, ότι εμείς εκ κοιλίας μητρός έχουμε την παρακαταθήκη, το Ιερό Ευαγγέλιο. Δηλαδή, έχουμε ταυτόχρονα αυτή τη μεγάλη ευλογία και χαρά αλλά και την ευθύνη όχι απλά να μελετούμε και να γνωρίζουμε το Ευαγγέλιο, αλλά να το βιώνουμε έκαστος εφ΄ ω ετάχθη και κατά την προαίρεσή του: «σὺ δὲ μένε ἐν οἷς ἔμαθες καὶ ἐπιστώθης, εἰδὼς παρὰ τίνος ἔμαθες, καὶ ὅτι ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδας, τὰ δυνάμενά σε σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Β΄ Τιμ. γ΄ 14-15).
Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας εξήγησε ότι εμείς, ο ευσεβής λαός, είμαστε οι εν δυνάμει Άγιοι της Εκκλησίας επειδή δεν έχουμε απλώς πνεύμα Θεού -διότι «ἐποίησε ἐξ ἑνὸς αἵματος πᾶν ἔθνος ἀνθρώπων κατοικεῖν ἐπὶ πᾶν τὸ πρόσωπον τῆς γῆς» (Πραξ. ιζ΄ 26)- αλλά αναγεννηθήκαμε εις το όνομα της Αγίας Τριάδος εντός της Αγίας μας Εκκλησίας, διά του Αγίου Βαπτίσματος και Χρίσματος, αλλά και δια της συμμετοχής μας στις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας, εξαιρέτως στη Θεία Λειτουργία. Τόνισε ο Θεοφιλέστατος ότι η Θεία Ευχαριστία είναι η Βασιλεία του Θεού επί της γης, κατά τη διάρκεια της οποίας είναι παρόντες μαζί με μας όλοι οι απόντες. Είναι παρόντες όλοι εκείνοι που ανήκουν στην στρατευόμενη Εκκλησία επί τη γης και έχουν την ίδια συνείδηση και την ίδια ορθόδοξο πίστη και ομολογία, αλλά ταυτόχρονα και όλοι που ανήκουν στη θριαμβεύουσα Εκκλησία, δηλαδή οι αδελφοί μας που παρήλθαν του μάταιου αυτού βίου μέσα στο χρόνο της ανθρώπινης ιστορίας. Αλλά τα ονόματα κι εκείνων και πάντων ημών εγράφησαν εν ουρανοίς, κατά το λόγο του Κυρίου: «χαίρετε δὲ ὅτι τὰ ὀνόματα ὑμῶν ἐγράφη ἐν τοῖς οὐρανοῖς» (Λκ. ι΄ 20).
Ξεκινήσαμε την πορεία του Τριωδίου, πρόσθεσε ο Θεοφιλέστατος, διδασκόμενοι ότι δεν είμαστε για την υψηλόφρονα γνώμη αλλά για τον ταπεινό εαυτό. Σήμερα καλούμαστε να μιμηθούμε την ταπείνωση του Τελώνη, να συμπαθήσουμε τον κάθε φαρισαίο, κομπάζοντα και αλαζόνα συνάνθρωπό μας και να προσευχηθούμε και γι΄ αυτούς, επειδή όλοι μας έχουμε ανάγκη του ελέους και της χάρης του Θεού. Αν και ο Φαρισαίος είχε αρετές και επιτελούσε με ακρίβεια τα καθήκοντά του, εντούτοις δεν ήταν ενάρετος. Ο Τελώνης είχε τις ελλειματικότητές του, ως άνθρωπος, αλλά είχε ταπεινή γνώμη και συνείδηση. Αυτό είναι που μας διδάσκει η Εκκλησία, ότι ως άνθρωποι, «σάρκα φοροῦντες καί τόν κόσμον οἰκοῦντες», ανά πάσα στιγμή με τις σκέψεις και τις πράξεις μας έχουμε την ελλειματικότητά μας, αλλά ζητούμε συνεχώς το έλεος του Κυρίου: «ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ» (Λκ. ιη΄ 13). Αυτό που ακούσαμε σήμερα είναι παραβολή από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και όχι παραμύθι. Η παραβολή είναι εικόνα της καθημερινότητας των ανθρώπων, το νόημα της οποίας είναι πάντοτε, ανά τους αιώνες, διαχρονικό. Όπως υπήρχαν πριν 2000 χρόνια, έτσι και σήμερα και αύριο θα υπάρχουν οι άνθρωποι με τις διάφορές τους αρετές, αλλά και με τη διαφορετική ποιότητα της αγωνιστικότητάς τους στον αγώνα για να πολλαπλασιάσουν το τάλαντο που ο Θεός δίνει στον κάθε άνθρωπο, όχι για να κομπάζει, να υπερηφανεύεται και να περιμένει το χειροκρότημα και τον έπαινο των ανθρώπων. Ο πνευματικός αγώνας γίνεται εν τω κρυπτώ.
Τέλος, ο Θεοφιλέστατος έκανε παραλληλισμό ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές της σημερινής παραβολής και των δύο ληστών που συσταυρώθηκαν με τον Κύριο. Εαν ο Τελώνης με το «ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ» κατέβη δικαιωμένος στο σπίτι του, ο δίκαιος Ληστής με το «μνήσθητί μου, Κύριε, ὅταν ἔλθῃς ἐν τῇ βασιλείᾳ σου» (Λκ. κγ΄ 42) άνοιξε τον παράδεισο.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν Εορτές και Μνημόσυνα, μεταξύ των οποίων του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα, του Καθηγουμένου Αθανασίου της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου και του Αρχιμ. Γρηγορίου Μουσουρούλη.
Τον Επίσκοπο Μεσαορίας προσφώνησε, καλωσορίζοντας τον εκ μέρους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος Αρχιμ. Γρηγόριος, ο οποίος του προσέφερε μια εικόνα του οικουμενικού Αγίου Σπυρίδωνα επισκόπου Τριμυθούντος.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας απαντώντας ευχαρίστησε για την υποδοχή, τη φιλοξενία και την ευλογία.
Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας