Κυριακή του Παραλύτου στον ι.ν. Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Μετόχιον Ιεράς Μονής Κύκκου (23 Μαΐου 2021)
Μέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα που διανύουμε και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγείας, ένεκα της παρατεταμένης πανδημίας, τελέστηκε την Κυριακή του Παραλύτου, 23 Μαΐου 2021, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Μετόχιον Ιεράς Μονής Κύκκου, στη Λακατάμεια.
Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Πρωτ. π. Χρίστος Βούργιας και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.
Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά στον παράλυτο του ευαγγελικού αναγνώσματος, ο οποίος για τριάντα οκτώ χρόνια περίμενε τη σωτηρία του. Ο Κύριος διείδε την προαίρεσή του, την πίστη και τον διακαή πόθο του να θεραπευθεί. Ρωτώντας τον αν θέλει να γίνει υγιής, ο Κύριος του δίνει την αφορμή να ομολογήσει ότι για τριάντα οκτώ χρόνια προσπαθεί να εισέλθει στην κολυμβήθρα αλλά δεν έχει άνθρωπο για να τον βοηθήσει. Με την απάντησή Του ο Χριστός του φανερώνει ότι Εκείνος είναι ο γιατρός των ψυχών και των σωμάτων, ο αρχηγός της ζωής και του θανάτου, ο Λόγος του Θεού «δι΄οὗ τὰ πάντα ἐγένετο».
Μετά το γεγονός της θεραπείας, το ευαγγελικό ανάγνωσμα βγάζει στην επιφάνεια την τυπολατρία των ανθρώπων, οι οποίοι όπως τότε έτσι και σήμερα, χάνουν την ουσία των πραγμάτων. Αλλά ο Κύριος μάς διδάσκει για ακόμη μια φορά ότι δεν έγινε ο άνθρωπος για το Σάββατο αλλά το Σάββατο για τον άνθρωπο. Βρίσκοντας ο Χριστός τον πρώην παράλυτο μέσα στο ναό, λέει σ΄ εκείνον και κατ΄επέκταση στον καθένα μας: «Ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε, ἵνα μὴ χεῖρόν σοί τι γένηται» (Ιω. ε΄ 14), δηλώνοντας έτσι το μαρτύριο της συνειδήσεως που ο καθένας μας το βιώνει καθημερινά, έχοντας επίγνωση της ελλειματικότητάς μας, αλλά ταυτόχρονα έχοντας την ελπίδα στο αμέτρητο έλεος του Τριαδικού Θεού.
Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους τις ευχές και τον αναστάσιμο χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, καθηγουμένου της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Κύκκου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν εορτές και το Μνημόσυνο του τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, και όλων των καθ΄ οιονδήποτε τρόπω πεσόντων κατά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.
Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας