Μνημόσυνα Καλλιστράτου Ιερομονάχου και των λοιπών κληρικών της Παναγίας του Τράχωνα (11.7.2021)

Μνημόσυνα Καλλιστράτου Ιερομονάχου και των λοιπών κληρικών της Παναγίας του Τράχωνα (11.7.2021)

Την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, οι εκτοπισμένοι του Τράχωνα εκκλησιάστικαν στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Τραχωνιτίσσης στο Στρόβολο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, με την ευκαιρία του ετήσιου Mνημοσύνου του Ιερομονάχου Καλλιστράτου, ο οποίος κοιμήθηκε οσιακά στις 9 Ιουλίου 1932 τελέστηκαν μνημόσυνα των κληρικών, ψαλτών, νεωκόρων, κοινοταρχών και εκκλησιαστικών επιτρόπων του Τράχωνα.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, πρόεδρος των εκκλησιαστικών επιτροπών των κατεχόμενων ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Διαμερίσματος Μεσαορίας, προέστη της Θείας Λειτουργίας και των Μνημοσύνων.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αναφέρθηκε στην περικοπή του ιερού Ευαγγελίου, και επισήμανε την ελευθερία της αμεριμνησίας και της υπακοής στο θέλημα του Θεού. «Ζητεῖτε δὲ πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ» (Ματθ. 6, 33).

Οι άνθρωποι της ταπεινοφροσύνης, της αγάπης και της συγχωρητικότητας είναι, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, «πτωχοί, πολλοὺς δὲ πλουτίζοντες· ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες» (Β’ Κορ. 6, 10). Δηλαδή έχουν τα πάντα, ενώ φαινομενικά δεν έχουν τίποτα δικό τους.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μακαριστό Ιερομόναχο Καλλίστρατο, ιερέα της Παναγίας Τράχωνα, ο οποίος γεννήθηκε το 1862 στην κατεχόμενη ενορία του Αγίου Λουκά. Γνώρισε από μικρός, ο κατά κόσμον Λουκάς, τον Ιερομόναχο Καλλίστρατο από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ιερουργούσε στο Ναό του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου. Εκεί ο νεαρός Λουκάς εκάρη μοναχός και μετονομάστηκε Καλλίστρατος. Για λίγο χρονικό διάστημα παρέμεινε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Ακρόπολη.

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Κύριλλος, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος Β’, τον κάλεσε στη Λάρνακα και ακολούθως τον χειροτόνησε Διάκονο στον Άγιο Γεώργιο Κοντό. Το 1904 ήρθε στον Τράχωνα και ανέλαβε εφημέριος στην Παναγία μέχρι την κοίμησή του στις 9 Ιουλίου 1934.

Ακόμη, τελέστηκε το Μνημόσυνο των πεσόντων για την προάσπιση της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του επάρατου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 κατά του Εθνάρχη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τέλεσε Δέηση για την παρατεταμένη πανδημία και τους πυρόπληκτους αδελφούς μας.

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, διεξήχθη Έρανος για τις ανάγκες των εμπερίστατων αδελφών των πρόσφατων πυρκαγιών.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post